Архиерейски литургични одежди от средновизантийския период

Автор: Иван Чокоев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Фабер
Брой страници 268
Година на издаване 2013
Корици твърди
Език български
Тегло 958 грама
Размери 21x29
ISBN 9789544008147
Баркод 9789544008147
Категории Археология. Антикварство. Извори, История, Книги

През изминалия ХХ век при много археологически разкопки в България са откривани и текстилни материали. За съжаление публикуваните данни от около 6 обекта обикновено носят констативен характер. Тяхната бедност се дължи на предимно миниатюрното количество, в което се откриват тъканите, и специфичната за находките от органичен произход нетрайност.
През 1962 г. в град Кърджали са разкрити руините на средновековна църква с частично запазена стенописна украса. При разкопаването през 1985-1988 г. на манастирския комплекс около храма археолозите попадат на фрагментирана мраморна плоча, явно покриваща представителен гроб. Изказаната идея за идентифицирането на разкрития християнски комплекс със средновековното епископско средище на областта Ахридос, локализацията на новоткрития гроб в храма, както и намирането при старите разкопки на фрагменти от сърмена тъкан в близка гробна камера са обусловили появата на тази книга.
Натрупаният опит дава възможност за изследването и на тъканите, открити в средновековната кърджалийска църква. Проучваните текстилни материали се оказват с твърде голяма значимост след идентифицирането им като архиерейски литургични одежди и то съставящи почти пълен компхлект. Важността на направеното откритие още повече се засилва след тяхното отнасяне към средновизантийския период. Най-старите съхранени православни богослужебни одежди на Балканите, при това отделни части от облеклото, са от втората половина на XIV - XV в. Везбата върху новооткритите литургични одежди е с изключителна изработка, а значимостта й нараства и поради голямата рядкост на бродериите от средновизантийския период. Актуалността на откритието се дължи и на добре известния факт, че точно това време от своя страна няма равно на себе си по техническото и художественото съвършенство на паметниците на приложното изкуство, към което спадат и копринените тъкани и везбата.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]