Самира

Автор: Боримир Дончев - Борей
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 36

Издател Изток-Запад
Брой страници 380
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 492 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191521906
Баркод 9786191521906
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Годината е 1683-та. Османската империя е в зенита на своята мощ. Безбройни пълчища мсюлмански воини се струпват на подстъпите към Виена, а цяла Европа е стаена в ужас пред смъртната опасност. Обединени както никога досега, християните са готови на всичко, за да отблъснат завоевателите под знака на полумесеца.
Освен огромна армия, османците имат и тайно, неподозирано от никого в тези времена оръжие - корпус от красиви и смъртоносни еничарки, водени от безмилостната Самира. Женското коварство е съчетано със страховити военни умения: християнските воини ще открият, че адът може да бъде и тук, на земята, прикрит сред загадъчна красота и греховни изкушения.
Организирайки съвършената клопка за самия полски крал - Ян III Собиески, - Самира дори не подозира какво я очаква след битката за Виена. Съдбата й е предначертала участие в драматичен дворцов заговор в столицата Константиние, а никой, забъркан в голямата политика на империята, не може да се отърве невредим. А там някъде, сред родопските дебри, зовът на кръвта и една наглед проста мисия сред хайдути-размирници се превръщат в откровение.
Второто допълнено издание на "Самира" е първата книга от библиотека "Гравитация" - новата поредица за модерна българска литература на издателство "Изток-Запад".

от Готин мен / дата: 14 дек 2015

Е, в това е проблема... Готина мацка, пък не харесва готини мацки-еничарки....

от Готина мацка / дата: 11 дек 2015

Ама че измишльотина-жени еничарки ?! Автора има развинтена фантазия.

от Димитър Лютаков / дата: 29 ное 2015

Много интересни много приключенски, книги, които като ги почнеш не ти дават мира докато не ги свършиш. Браво на автора. Поздравления

от Сър Арчибалд / дата: 14 авг 2015

Много интересна книжка, в която известни и не толкова исторически факти са представени по завладяващ и оригинален начин. Мащабно действие и разгънато в няколко пласта, четивото си струва. За съжаление постната корица, неумелото позициониране и дилетантския анонс я отдалечават от необходимото признание на читателската публика което заслужава. Оценка 4,5.

от Георги Зартов / дата: 28 юли 2015

Страхотна! 6+

от Петко Димитров / дата: 25 фев 2015

Като гледам по разните литературни блогове - твърде пренебрегвана книга, но пък от друга страна е добре - ще я четат само хора, които наистина разбират от книги. Щото Книгата е добра!

от Георги / дата: 20 фев 2015

Книгата е интересна, грабна ме. Определено ще си взема и втората й част.

от Стефан Миланов / дата: 03 яну 2015

Оригинална идея разгърната в едно бурно историческо време.
Много интересни факти и събития от историята, някои от които са ми били неизвестни.. Книгата е увлекателна и се чете на един дъх.
Едно смислено четиво, от което може да се научи нещо.
И това никак не е малко.. Да се пише днес литература с исторически сюжети е смело и достойно. Това доказва, че авторът е стойностен и не се хлъзга по конюнктурната комерсиална плоскост. Сигурен съм, че най-добрите му работи предстоят..

от Z. / дата: 15 юни 2014

Да, и аз се замислих дали да не поема пътя на господин Панса и Санчовците, дето се навъртат около особата му

от P. / дата: 15 юни 2014

Браво, бе господин Панса! Само на теб, с мощния и недостижим словоизказ ще обръщаме внимание оттук нататък!

от Санчо Панса / дата: 14 юни 2014

Изключителна книга! Зашеметителна история! Въобще не обръщайте внимание на мненията на Лу-Му, Пасарели, Кондофреи и пр. завистливци с немощен словоизказ!.

от В. Борисова / дата: 06 юни 2014

М-да... като гледам някои от мненията по-долу... Без съмнение Книгата е страхотна. Купих си я на Панаира и съм обнадеждена за бъдещето на българската литература. Книгата има оригинален сюжет, изпипан диалог, повествователна рамка, добро темпо, държи в напрежение... все неща с които други книги трудно ще се похвалят залутани из преживяванията на авторите си и възхваляване на егото им. Въобще - префектна работа! Задължително я прочетете!

от Тр. / дата: 21 фев 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от Ели / дата: 26 яну 2014

Купих си я с големи очаквания, фен съм на историческите романи. Но овен невероятни фантасмагории, насилие и порно, в тая книга друго няма. Няма драма, няма реализъм, няма връзка с читателя, няма смисъл. Булевардна преса. Само толкова, че и по-зле. Най-зле похарчените ми пари за книга тая година.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Дийшак Чопра / дата: 03 яну 2014

Хубава е книжката, ама бая слабичко е изпълнението. Тръгнал е по правия път Борей обаче. Има обаче още много да чете и да пише, докато се ошлайфа и стане нещо от него.

от Владислав / дата: 03 яну 2014

Не знам защо ми се струва, че всеки пост, съдържащ думата графоман или нейно производно, е писана от един и същ човек. И така през няколко коментара, за да се поддържа огъня. Като цяло интересен похват, с който се инициират коментари за книгата, но леко досаден. Не знам дали администратора няма възможност да види дали тези коментари не се пишат от един и същ човек и евентуално да бъдат изтрити. Честно казано не виждам особено полза от тях.

от Минаващ / дата: 03 яну 2014

Книгата си заслужава! Нещо повече - написана е в стил който се чете по света. Има и сериозни и забавни моменти - истинска литература. Драсканиците на разни тук, които се опитват да я игнорират, само показва колко изостанали са.

от Мезек / дата: 29 ное 2013

Комплексарска графоманщина или графоманска комплексарщина? И двете, бай Борейчо, и двете!

от Рома бене / дата: 29 ное 2013

Пиша от Италия. Тази книга ми я донесе един приятел от България. Можеха да се постараят още по корицата, иначе книгата е далече над провинциалната егоцентричност, дебелашки хумор и самосъжалително оригиналничене на повечето от българските творци. Нивото си е световно и заслужава да се прочете.

от по читател / дата: 23 юли 2013

До читателка. Вие, пък къде видяхте батални сцени? Дори битката за Виена - благодатна почва за разюздано авторово перо е дадена, че се случва някъде встрани. Екшън и еротичните сцени са ми поносими, доколкото никоя от тях не е самоцелна. Колкото до множеството аналогии и т.н. само да спомена алюзията със сегашната верска нетърпимост и противостоене. Да не говорим с акцентирането върху нетърпимостта въобще. Ами танците, прелъстяването, водката, сектите, нашенския манталитет и пр. в отделните епизоди. Колкото до финала, и аз се учудих защо е избран такъв, но когато чета книги си задавам въпроса, защо автора го е написал точно така, а не отмятам брой прочетени страници. И след фалшивия „трагичен“ финал е сложен чисто български, в традициите на родната литература от по старо време. И тук е тънката ирония. Сигурно е можело да се сложи и по американски, но за мен този е добър.

от Lu Kasidi / дата: 23 юли 2013

Нищо няма в тази книга, освен празни графомански напъни и напразни усилия на бездарието...

от читателка / дата: 23 юли 2013

До по читател- много ми е интересно къде открихте всички тези "алегории, аналогии, символи, алюзии, импликации и игра на думи, съчетани с тънката ирония и едва доловим подтекст" - явно някъде измежду множеството екшън, батални и еротични сцени - само ми е любопитно, към какви дълбини на познанието и пластове от смисли биха могли да препращат този тип сцени? Какъв, извинете, е подтекстът в една сцена с тупаници? И всъщност точно в това е проблемът - че книгата не можа да се заиграе с ума ми и да ме накара да открия неочевадни неща, особено на финала - предложи ми един твъъърде плосък и прозаичен за претенциите на героинията си край..

от по читател / дата: 23 юли 2013

Чел съм и трите книги на този автор. Специално "Реликвата" и особено "Самира" изискват много внимателен прочит. Книгата бъка от алегории, аналогии, символи, алюзии, импликации и игра на думи, съчетани с тънката ирония и едва доловим подтекст. Всеки, който като Читателка мине по повърхността най-много да му хареса занимателния сюжет и приключенската фабула, но ще си остане при „Става!“ или "Бива!". Книгата не "хваща за гърлото", не те „разтърсва“, нито подтиква към безконечни хвалби, защото тя просто не е такава. Забавлението в нея е да си играе с ума Ви, да откривате неочевадни неща и способността да виждате отвъд написаното. Което си е истинско удоволствие.

от читателка / дата: 15 юли 2013

Книгата става, но толкоз. Твърде много наподоби приказка, за да ме развълнува истински. Тази жена беше същински Батман- тя знаеше и можеше всичко, говореше всеки език, там където я изпратеха на мисия, и се оправяше във всяка ситуация. Да бе.. Ако към края на книгата беше и полетяла, нямаше много да се учудя. Иначе има бурна фантазия авторът, факт. На две места той се опита да ни покаже и два примерни, различни финала, маскирани като сън, което по същество ми хареса. Иначе баш финалът ми остави блудкав и захаросан вкус- според мен един по-отворен финал щеше повече да подобава на героинята му и да остави читателя доста по-доволен..Хареса ми иначе обилната историческа информация- в противен случай книжката щеше да е лееко загуба на време...

от Тодор / дата: 30 май 2013

Купих си книгата от панаира в НДК и веднага я прочетох. Книгата е увлекателна, динамична и тук каквото и да си пишат някои, просто няма друга такава българска книга. Смесицата от история, фантазия, екшън, секс и философия е направо уникално! Успех на автора!

от Diana / дата: 24 май 2013

Получих книгата като подарък от мои приятели (аз съм студентка във Франция). Прочетах я на един дъх.Много ми хареса. Сега я четат други българи. Книгата е страхотна, героинята е уникална. Разказах я на мои приятели французи. Всички съжаляваха, че не е преведена. Особено действието в харема. Не се знае много за харема, а всички са любопитни.
И верно може да стане супер филм.
Не мога да повярвам, че авторът е българин. Дали пише нещо ново?

от Claire / дата: 10 май 2013

Ехо, Пасарел! Първо, сигурна съм, че изобщо не си прочел книгата.
Второ, за да я оцениш трябва да си прочел доста книжки, не само Винету! Трето, ти вероятно не вярваш, че може да има български писател, който има въображение да създаде такова приключение. А и като го четеш не само да се забавляваш, а и да научиш нещо....

от Валентина Борисова / дата: 10 май 2013

Книгата е много интересна! Харесва ми как историята е развита, харесва ми изненадите и обратите! Много добре са скрити важни послания които всеки може да потърси и да интерпретира по собствен начин. Бих казала с уверенност че "Самира" може да се състезава с чуждестрани автори защото е актуална с водещите тенденции и в същото време носи своя културна идентичност! Благодаря на автора! Давате ми голямо вдъхновение и надежда за бъдещето на българската литература!

от Пасарел Бончев - Пасат / дата: 10 май 2013

Книга от графоман за графомани.

от Claire / дата: 09 май 2013

Най-сетне една завладяваща българска книга! Чете се лесно - не можеш да я оставиш. Но ако не бързаш и вникваш има много интересни философски идеи и любопитни неща, които да научиш. Освен това героинята е многопластова, дълбока! Сега като знам фабулата, ще я прочета още веднъж - сигурно ше открия оше неща! А какъв филм може да стане.....
А на Елза ще кажа - нищо не си разбрала, но явно толкова можеш....

от elza / дата: 15 апр 2013

слабичко книжле

от Автора / дата: 09 апр 2013

Йотова!!! Как може да се излагате така?
http://www.helikon.bg/books/118/%D0%A0%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0_147371.html

от Лиляна Йотова / дата: 09 апр 2013

Авторът е отявлен графоман.
Нито едно от предишните му самиздатски издания не се предлага от веригата Хеликон, защо ли?

от Огняна Димова / дата: 08 апр 2013

Това е Книгата! Смаяна съм, че някой може да пише с такава жар!

от Жълт код / дата: 08 апр 2013

Доста неудачно начало за поредица...

от Стела Боримирова / дата: 06 апр 2013

Още една поредица, в която ще бълват графомански изцепки на велики български творци, отхвърлени от всички други издателства...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]