Мохамед:Биография

Автор: Есад Бей

Коментари: 2

Издател Гуторанов-&-Син
Брой страници 308
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 384 грама
Размери 21x14
ISBN 9545072121
Баркод 9545072121
Категории Ислям, Религия, Хуманитарни науки, Книги

Мохамед е вълнуващата история на един мъж, които, тласкан от немислима за времето си идея, успява в рамките на 20 години да обедини разделените на племена, родове и семейства свои сънародници,
и който изковава световна империя на базата на една религиозно мотивирана законност.
Есад Бей проследява съдбата на ислямското движение чак до Новото време. Проникновено и убедително, на основата на исторически факти и при все това с богата фантазия, авторът разказва една важна глава
от историята на човечеството, чието актуално продължение намира обяснение в биографията на Мохамед.

от Стефан / дата: 27 дек 2010

Днес на стефанов ден, май е време да се събудим и да видим врага пред портата.
Скоро идва голяма зло над целия християнски свят.
Весели празници.

от Стефан / дата: 27 дек 2010

След като изтребил трите юдейски рода - основатели на град Медина, и заграбил имотите им (което Аллах веднага благословил), \"пратеникът на Аллах\" се сдобил с пари и власт. Вече нямало смисъл да симулира транс или припадък, сякаш пак е обсебен от архангел Джибрил и говори под негова диктовка. Назначил си писари и когато се наложи, викал при себе си някой от тях и започвал да му диктува поредната инструкция към войската и жителите на града, които те били длъжни да наизустяват като \"небесното слово на Аллах\".
Така в корана се появили безброй текстове, в които \"пророкът\" отъждествява себе си със самия бог - нещо недопустимо за всеки монотеист:
\"33:36. И когато Аллах и Неговият Пратеник, отсъди някакво дело, нито вярващ, нито вярваща имат право на избор в това дело.
33:71. Който се покорява на Аллах и на Неговия Пратеник, той постига велико избавление.
49:2. О, вярващи, не надигайте глас над гласа на Пророка и не му говорете високо, както говорите помежду си, за да не пропаднат делата ви, без да усетите!
49:3. Онези, които снишават глас пред Пратеника на Аллах, те са онези, чиито сърца Аллах е изпитал за богобоязънта. За тях има опрощение и велика награда.
49:15. Вярващи са именно онези, които вярват в Аллах и в Неговия Пратеник, после не се усъмняват и се борят чрез своите имоти и души по пътя на Аллах. Те са искрените.\"
Това за имотите е от особено значение, понеже в Медина Мохамед си присвоявал каквито чужди имоти и жени му харесат. Понеже разбирал, че подобно безсрамие може да породи съмнение в божествения произход на \"напътствията\", се появило и \"знамение\", с което Аллах му казвал да не се притеснява от грабежа, защото такава е божията воля :
\"33:38. Няма за Пророка притеснение за онова, което Аллах му е наложил. Такъв бе обичаят на Аллах и спрямо отминалите преди пророци повелята на Аллах е предопределена съдба.\"
Иначе казано, в Медина самозванецът Мохамед
успял да изгради култ към собствената си личност!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg