Наследството на отец Неофит Рилски: изкуствоведски, богословски и филологически аспекти

Автор:
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Институт за изследване на изкуствата
Брой страници 320
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 533 грама
Размери 16x23
ISBN 9789548594325
Баркод 9789548594325
Категории Културология, Хуманитарни науки, Книги

Книгата представлява сборник материали от научна конференция, посветена на честването на 130-годишнината от смъртта на йеромонах Неофит Рилски, проведена в София на 14 и 15 април 2011 г.
Неофит Рилски, наречен от Константин Иречек "Патриархът на българските учители и книжовници" е бил също една учудващо енциклопедична и разностранна личност, създател на първия гръцко-български и българо-гръцки речник. Той е сред първите български поети, автор на първата българска граматика, педагог във взаимното училище на габровеца Васил Априлов. Той е първият книжовник, утвърдил българския език като самостоятелен, стойностен и богат език - равен на езиците, ползвани от всички големи културни нации.
Неофит Рилски е борец за културна и национална независимост, за самостоятелна Българска църква. Но едновременно с това е и композитор на песнопенията в своята Рилска певческа школа, автор на много от техните текстове, поет, който увековечил името си сред създателите на българската поезия. Той е и архитект, създал по свои планове и свои чертежи училището при постницата "Свети Лука" и училището в Панагюрище. Неофит Рилски е първият теоретик и идеолог на педагогическото новаторство, на новобългарското просветно движение, на хуанитарния тип новобългарско уилище. Създал истинско народно движение за откриването, опазването и популяризирането на онези извори на живота и бита, които най-ярко говорят за качествата и достойнствата на българския народ. Забележителен преводач и човек, надарен с дипломатически умения в мисиите за защита на Българската църква пред Цариградската патриаршия. Неофит Рилски е и художник, и иконописец. Васил Априлов го сравнява с Кирил и Методий. Писателят, поетът, учителят отец Неофит Рилски носи и съхранява духът български, силата на този дух в необходимостта винаги да се раждат такива будители като него, готови да посветят живота, вдъхновението и делото си на една единствена свещена мисия - винаги в бъдещето да я има България - с цялото й уникално духовно богатство, с цялата й гордост и национално самосъзнание.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]