Мимеополис: Върху Платоновата политическа и литературна теория на подражанието

Автор: Невена Панова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Сонм
Брой страници 208
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 235 грама
Размери 14x21
ISBN 9789548523332
Баркод 9789548523332
Категории Теория на литературата, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Невена Панова преподава старогръцки език и литература в Катедрата по класическа филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Изследователските й интереси се съсредоточават върху жанровите проблеми на старогръцката литература, езика на философията, рецепцията на античното в България, превода на прозаически съчинения от старогръцки. Докторската й дисертация, посветена на особеностите на литературната форма при Платон, е издадена през 2005 г. от издателство "Сонм" под заглавие "Платоновият диалог. Ситуации и елементи на събеседването".
Мимеополис, разбира се, не съществува; или така поне не се вижда от пръв поглед или от пръв прочит. Но той е както уникален, така и едно от многото копия на един общ модел. А и прави възможно съществуването на тази книга, в която през "фигурата" на подражанието се прави опит да се дострои, пренареди или просто обживее някакво пространство според препоръките за /диалогично/ конструиране на Платоновата държава. Текстът показва, че при такава изследователска цел за мимесис може да се говори не само като за техника в литературната теория, но и много по-общо като за образователна практика и стратегия, като за "прескачане към чужда природа или като заиграване с цел създаване на сериозен образец...
"Мемеополис" обаче е обходен и проучен все още само частично, дотук основно според последния голям диалог на Платон "Закони".

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]