Човек за споделяне. Необикновени случки в моя обикновен живот

Автор: Георги Константинов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Хермес
Брой страници 192
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 216 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542611905
Баркод 9789542611905
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Чувството за истинност е много важно и за споменните страници, включени в новата ми книга „Човек за споделяне“. Искрено се надявам, че то винаги е съпровождало и моя делничен живот...

Почти половин век е изминал от излизането на първата ми стихосбирка – „Една усмивка ми е столица“. Колко много изгреви, колко много залези!... Вярвам, че споменатото чувство за истинност движи и моята самоделна лодка. Не убеждавам нито себе си, нито другите, че тя е стигнала велики брегове. Сам си знам, че не е лесно да преплаваш цялото море със самоделна лодка! Но с нея много пъти съм плавал през истински вълнения!


За разказаните истории

В „Свидна“ авторът разказва интересната история на една българка, с която се запознава в столицата на Пакистан – Исламабад, където участва в литературна конференция, посветена на източната мистична поезия. Единият бъбрек на сина й не функционира и тя е принудена да замине за Пакистан, където да се извърши скъпоструващата операция. Там Свидна се влюбва в богат бизнесмен, но тяхната връзка е отхвърлена от строгите правила на Корана. Жената открива в Георги Константинов един устойчив, съпричастен и действен човек, на когото може да се довери.
В „Кажи, кажи, Оракуле“ авторът разкрива детски спомени и съкровени мисли за ролята на съдбата, стремежа към лична независимост и предопределеността в живота. Той споделя мнението си за ясновидството и разказва случка с покойната Вера Кочовска, която го е впечатлила.
В „На гости при Шолохов“ Константинов разказва за първото си пътуване със самолет зад граница, когато е едва на двадесет и три. В Москва той се запознава с именития руски писател Михаил Шолохов и с Юрий Гагарин. Освен че споделя личните си впечатления за двамата, авторът прави паралел между „Отнесени от вихъра“ и „Тихият Дон“ и общочовешката значимост на идеите в големите творби.
„Почти нереална земя“ ни представя Индия и ежедневието на обикновения индиец; „Моите лични срещи със Захарий Стоянов“ разказва за посещението на автора в Париж, на мястото, на което е загинал големият български писател, а в „Поздрави от Рая“ Георги Константинов описва престоя си в Лимани, Швейцария. Той отива там по покана на фондация заедно с колеги писатели от цял свят и е настанен в стая „Камю“. Там се натъква на оригиналните писма на Хемингуей до неговия издател, в които знаменитият писател иска повече пари.
В „Забранено за възрастни“ и „Между хапчето и ножа“ Константинов разказва лични истории, които засягат самия него и сина му и които разкриват проблемите на съвременното общество.
Историите „Случаят Квартално събрание“, „Малки бележки за великото“ и „Грешникът Иван“ са с политически оттенък и разкриват огорчението на писателя от политическата власт и негови лични бележки, свързани с избора на първи президент и подписването на новата Конституция на Република България преди двадесет години.
В „Ирански дневник“ Константинов споделя впечатленията си от Техеран, Исфахан и Шираз и живота в Иран, ежедневието на жените, които крият косите и лицата си, а в „Пътеписно от Дакар“ – удивлението си от истинския, неподправен живот в сенегалската столица.
Авторът сам определя „През Кайлъка за гарата“ като опит за автобиография, в който разказва живота си – от детството си в Плевен, в което е играл и поглъщал лакомо книгите, до развода на родителите си, от ученическите години до появата на пазара на първата му стихосбирка и последвалите я събития в професионален и личен план.
„Безсъние в Константинопол“ е посветена на майка му, баща му и Истанбул, а „Самоделната лодка“ представлява оценка на „Човек за споделяне“ и лична самооценка на човека и писателя Георги Константинов.

от Даровит човек / дата: 25 юни 2013

Константинов е уникален творец. И тази негова книга ме изпълни с почит към таланта му.

от Наставника / дата: 31 май 2013

Този автор винаги ме е изпълвал с възхищение.
Нямаме друг като него.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Георги Константинов (Георги Константинов Христов) (роден на 20.12.1943 в гр. Плевен). Завършва гимназия в родния си град (1961) и българска филология в Софийския университет (1967). Зам. главен редактор (1972-1973) на в. Народна младеж,главен редактор (1973-1983) на сп. Родна реч,главен редактор на сп. Пламък(от 1983). Народен представител в VII ВНС (1990-1991). Заместник министър на културата (1995). Главен секретар на Съюза на българските писатели (1997). Член на българския ПЕН-център от 1996 г. и негов председател от 2000 година.

Автор на над 30 книги с поезия: Една усмивка ми е столица1967г.; Лично време1974 г.; Неграмотно сърце1978 г Общителен самотник 1982 г Път и дом1988 г Обичам те до тук 1992г Будна кома 1996 г Дърво и птица 1999 г Аспиринов сняг 2001 г. Книги за деца: Магаре с крила1983 г.; Туфо, рижият пират в три части 1984 - 1994 г. Последната книга е преведена на френски, немски, руски , полски, украински и други езици. Стиховете му са включвани в различни антологии, на различни езици - английски, японски, хинди, руски, немски.