Дилемата на всеядния

Автор: Майкъл Полан

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Преводач Десислава Драгиева
Брой страници 178
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 589 грама
Размери 15x22
ISBN 9786191521081
Баркод 9786191521081
Категории Здраве. Пол. Възраст, Медицина за всеки, Книги

„Дилемата на всеядния“ разказва за трите основни хранителни вериги днес: индустриална, органична и ловно-събираческа. Независимо от различията помежду им, и трите са системи, в които малко или повече се случва едно и също – посредством храната те ни свързват с плодородието на Земята и лъчите на Слънцето. Днес, твърди Полан, когато истинската храна е все по-трудно достъпна, а ние подменяме слънчевата енергия с петролна и отглеждаме милиони животни в тесни клетки, хранейки ги с неща, които в естествени условия те никога не биха яли, сами подлагаме на безпрецедентен риск не само собственото си здраве, но и целостта на природния свят. Авторът разкрива шокиращи истини за начина, по който живеят и се хранят пилетата и говедата в САЩ. Обяснява подробно защо американците отглеждат толкова много царевица и набляга на идеята, че разходките и храненето с трева на паша при всички случаи са в пъти по-здравословни не само за добичетата, но и за нас самите, които поглъщаме тяхното месо впоследствие.

Разлюлявана ту от една, ту от друга хранителна мода, днес Америка страда от заболяване, което би могло да се опише като синдром на хранителния безпорядък. Бърза вечеря или биохрана? Или само каквото сами сме си отгледали? Въпросът какво да сложим на трапезата стои пред нас още откакто човекът е открил огъня. Но както Майкъл Полан обяснява в революционната си книга, от това как ще му отговорим днес, в началото на ХХІ в., може да зависи оцеляването ни като вид. Пълна с изненадващи обрати, „Дилемата на всеядния“ променя мисленето относно храненето – като политика, заплаха и удоволствие.

Истински манифест срещу консуматорството... Каузата на Полан е справедлива, мисълта му е ясна, а словото му – завладяващо.
Внимавайте какво ядете!

Уошингтън Поуст

Нестандартна... широкообхватна подкана да се замислим върху моралните последици от нашите хранителни навици.

Ню Йоркър

Брилянтен, просветляващ разказ за това как произвеждат и продават храната ни... и как агонията е част от този процес. Ако някога сте си мислили, че въпросът „какво да ям“ е прост, ще промените мнението си, след като прочетете пламенното и аргументирано обвинение на Полан срещу днешната хранителна индустрия.

Сиатъл Таймс

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Мнозина от вас може би си мислят, че, щом тази книга е написана от американец и се говори главно за САЩ, информацията не ни засяга. За съжаление обаче нещата не стоят така. Тази книга е важна за всеки, който е готов да отвори не само очите, но и мислите си и да види в какъв свят живеем и то не от малко време. Нека не бъдем щрауси, да не заравяме глава в пясъка, а да се отръскаме от медиите-манипулатори и да се обърнем отново към книгата.


В „Дилемата на всеядния“ Майкъл Полан ни превежда през ускорената еволюция на царевицата през последния век и последиците от нейното модифициране и свръхпроизводство. Може би няма да е пресилено, ако кажа, че голяма част от хранителните ни проблеми днес се коренят именно в царевицата.


Защо тревопасните крави се отглеждат с царевичен фураж и животински субпродукти? Какво количество царевица има в безалкохолните напитки и в сандвича с пиле? Звучи ли ви странно? Четете и мислете! 

Станислава Чалъкова, Хеликон Велико Търново