5-те травми, които пречат да бъдеш какъвто си

Автор: Лиз Бурбо

Коментари: 1

Издател Лик
Преводач Недка Капралова
Брой страници 256
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 316 грама
Размери 15x21
ISBN 9789546077912
Баркод 9789546077912
Категории Приложна психология, Книги

В една от най-известните си книги - "5-те травми, които пречат да бъдеш себе си" Лиз Буро говори за личната отговорност на човека - не пред някого, а пред самия себе си, пред своята душа, пред собственото си здраве и благополучие.
Всеки от нас носи в себе си травми, които го карат да изгради защитна маска. Но ако някога тази маска му е помогнала да се прдепази от болката, сега тя му пречи да изживее пълноценно живота си и да изгради хармонични отношения с хората и света около себе си.
Травмите, които всеки от нас получава, се предават от поколение на поколение - наранените родители несъзнателно нараняват най-скъпите си същества - собствените си деца. И докато този порочен кръг не бъде прекъснат от дълбоко осъзнаване, приемане, прошка и любов към самите нас - тези страдания ще продължат да се предават. Настъпило е време всеки един от нас да предприеме тази промяна и излекуване за себе си.
Лиз Бурбо е основател на Училището за личностно израстване "Слушай тялото си", един от най-големите изследователски центрове в света за душевно и физическо здраве. Книгите й са преведени на осем езика и се продават в милиони тиражи по цял свят. Нейното учение, базирано на взаимовръзката и баланса между физическото, духовното и емоционалното равнище, я прави един от духовните водачи на нашето време.

от ГРЕТА / дата: 06 май 2013

Страхотна книга. Авторът е изключителен професионалист, а и е написал книгата на разбираем за всеки език. Достъпна и много полезна.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

След "Твоето тяло ти казва: Обичай се!" Лиз Бурбо задълбочава още повече детайлния си, почти енциклопедичен анализ на психологическите причини за  различните заболявания. Това става чрез систематизирането на петте главни мисловни модела заедно със съпътстващите ги защитни стратегии или маски.


Нищо не е пропуснато в този обобщен профил на „отклоняващия се от истинското си Аз“ човек.


Външният вид също е едно показателно следствие от специфичната мотивация,


придържаща маската все по-плътно до същността. Дали ще е маска на бягащ, зависим, контролиращ или мазохист..., тя може да бъде свалена чрез осъзнаването и приемането й. Случва се да се прояви само частично и за няколко минути, но и тотално да превземе живота ви. Тази книга по изключително достъпен начин ни отваря вратата към себепознанието, за да погледнем и на своите близки, и на повтарящите се проблемни ситуации от по-широка перспектива - колкото заинтригувано, толкова и съчувстващо... Оттук до пълното приемане на безусловната любов сме само на една мисъл разстояние.

Диана Александрова, Хеликон Витоша

Много книги прочетох на тема Приложна психология, но тази е настолното ми четиво и я препоръчвам на всеки, който иска да се освободи от товара, носен от детството.


Лиз Бурбо ми помогна да стигна до центъра в мен, където няма осъждане, критикуване, гняв и т.н., а само приемане и любов най-вече към себе си и да осъзная и простя много неща. Прочитайки за травмите от изоставяне, отхвърляне, унижение, предателство и несправедливост, разбрах, че маските, които слагаме ни помагат да преодолеем болката. Познаването на нашите травми ни позволява по скоро да оздравеем, отколкото да искаме да се променяме, а излекуването им става само с истинска прошка към себе си и нашите родители.

Венелина Иванова, клиент на Хеликон Шумен

Наблюдавайки децата и клиентите си Лиз Бурбо установява пет травми, които ни пречат да бъдем каквито искаме. Те са: отхвърляне, изоставяне, унижение, предателство и несправедливост.


„За да си спомним кои сме, трябва да осъзнаем какви не сме. Ние не сме нашите травми, например.”


Книгата ми помогна да видя себе си от друг ъгъл, т.е. да гледам на правилното място. Аз я отварям често, препоръчвам я на всеки, който иска да е по-щастлив и да се опознае.

Розалина Радева, Хеликон Шумен