И всички въпроси

Автор: Яна Копчева

Коментари: 2

Издател Пергамент
Брой страници 52
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 58 грама
Размери 14x21
ISBN 9789543670369
Баркод 9789543670369
Категории Българска поезия, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Стара цена: 7.00 лв.
Отстъпка: 20.00 %.
Промоцията е валидна
за онлайн поръчки
от 18.03.2020 до 17.04.2020 вкл.

Цена: 5.60 лв.

*Продуктът е с фиксирана цена,
не се комбинира с други отстъпки.

Опитах да си предпоставя краткост и покрай нея да открия една единствена дума, която би могла да представи това, което харесвам в поезията на Яна. Веднага ще кажа, че си избрах дума, която я няма в книгата. Поне не в този й вид. Избрах си думата мъглица. Избрах я не от любов към умалителните или от склоност към умиляване (тези неща ги няма и в стихотворенията), не толкова и заради мъгливата фигура от корицата на книгата, която сякаш обещава да се сдобие с по-отчетлив контур след прочитането. Избрах си думата мъглица, защото ми се струва, че тя показва ефирността на яниния език, често самолишил се от накъдрени метафори и винаги далеч от произвеждането на шум. Избрах я, защото думата мъглица представя пред мен границата на границата на тази поезия. Но не по недостъпен начин. Тя прави нещата в книгата и собствения ни поглед към тях да изглеждат изясняващи се и неясни едновременно без да отдава предпочитание. С една предварителна нежност и внимание. Поколебах се всъщност дали думата да не е сън или сънуване. На тях по-често ще се натъкнете по страниците. В известен смисъл обаче двете са синоними. В същия смисъл, в който в този синонимен ред се намесват миглите, сълзите, котките и изобщо всички питания в тази книга. И изобщо всичко останало, поставящо естествена, лека и преодолима преграда. А в стихотворенията на Яна почти винаги се намесва някаква преграда. Нещо се случва от едната й страна, преминава преобразено от другата. Мъглата просто и леко променя всичко, с което сме свикнали. Стимулира сетивата, на които поезията на Яна разчита, да ни преведат. Приближава и отдалечава, това за което тя ни говори. И сама говори за себе си в 3-тото лице на дистанцията. Но дистанция, която поради всички изброени по-горе синоними, сама се отделя от хладнокръвието на модерното и постмодерното. Мъглица е границата между будното и полубудното, между реалното и изговореното с подбрани думи. Така става възможно Яна да попита като възрастен, а отговорът да даде детето.
Мен това ме очарова. Вие вероятно ще намерите нещо свое. Поезията на Яна го позволява. Приятно търсене и късмет на книгата!

Иво Рафаилов,
редактор

Ключови думи: Промо -20%

от Стела / дата: 11 окт 2014

Една от най-силните български книги Факт Ако не го знаете значи не сте я чели

от Читател / дата: 21 авг 2013

Съжалявам, мила Яна, но аз не съм Вашият читател. Разнопосочието, разпиляността на образите в една творба, дори ако тя се стреми към модерност, не е оправдано. А жалко, защото имате основа за оригиналния им градеж. Смятам, че сте талантлива, но Ви пречи писането заради самото писане и вероягно никога не оставяте стихотворенията да отлежат. Затова харесах единствено "този ден".

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg