100-те плажа на България от Дуранкулак до Резово (Пътеводител за Черноморието)

Автор: Свилен Енев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Стено
Брой страници 320
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 444 грама
Размери 19x12
ISBN 9789544495763
Баркод 9789544495763
Категории Туризъм и пътуване, Хоби и свободно време, Книги

Българското Черноморие се дели на Северно, започващо при село Дуранкулак и завършващо при нос Емине, и Южно, започващо при Елените и завършващо при село Резово. Разделът помежду им е източният скат на Балкана (Стара планина), който при Емине потъва в черноморската дълбина. Плажовете са приблизително равни в двата дяла - на Северното Черноморие те са 45, а на Южното - 55. За да попадне плаж в тази книга, използвахме няколко критерия. Първият е ивицата да е пясъчна (в книгата прави изключение брегът при Тюленово и Камен бряг), второ - да е дълга над 350 м, и трето - да има туристическо значение по два принципа - обществено популярна (в град или курортно място) или дива и подходяща за любители на безлюдните места и екотуризма за плаж по Черноморието. Това оформи подредбата от 100 плажа, най-основно посещавани от север на юг.

Българското Черноморие е изключително красиво. Въпреки абсурдите от последните години, когато се променяха корита на реки, застрояваха се резервати, заграбваха се крайморски гори и дори морска акватория, нашето море е много живописно и съчетава диви и неурбанизирани плажове, модерни и красиви курорти, древни селища и големи градове, като Варна и Бургас - основни икономически центрове в Източна България и средища на културата и образованието с национално значение.

В книгата ще намерите пълна информация за плажните ивици, природата и атмосферата, които ги заобикалят, местата за хранене и настаняване около плажовете, сведения за цените на чадърите, шезлонгите и атракционите, доколкото това е възможно (тъй като цените се менят понякога само за дни), възможностите за палаткуване или летуване с каравана или кемпер, опциите за спорт и риболов, за паркиране на кола или достъпност с обществен транспорт, за развлечения и други.

Плажовете са представени по общини, като информацията за всяка община включва традиционната кухня, кратка историческа справка, интересни места за посещение - музеи, църкви, манастири, театри, молове, атракциони и други. Книгата е написана като лично впечатление - критики към стопанисващите плажовете не са спестени, но на всяка успешна иновация, удобства за туриста или отношение към околната среда е отделено специално внимание.

Ключови думи: Най-добрите книги за пътешествия

от Ели / дата: 19 юни 2012

Чудесно!

от Иван / дата: 31 май 2012

Книгата е уникална, най-после някой се престраши да напише нещо което не е блудкаво и безпристрастно, за мутрите завзетите територии, както и за вкусните гозби, които може да хапнем по нашето черноморие, поздравление за автора. Личи си че е писано от сърце

от Дидо / дата: 25 май 2012

Супер, отдавана чаках нещо подобно, от юни до август съм с раницата по плажовете, но в тази книга видях доста интересни местенца, за които не знаех

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]