Византия позната и непозната

Автор: Тома Томов

Коментари: 3

Издател Нов-български-университет
Брой страници 492
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 1105 грама
Размери 26x20
ISBN 9789545356742
Баркод 9789545356742
Категории Древна история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

За малко над хиляда години /330-1453/, като насвледник на Рим в Източното Средиземноморие, Византия е една от най-напредналите и сложни цивилизации на света. Родена в края на Класическия период, тя процъфтявала през Средните векове и допринесла за развитието на Ренесанса.
Жителите на империята - гърци, сирийци, арменци, славяни, копти и др. - се нарекли "ромеи", подчертавайки по този начин приемствеността с древноримските традиции. Християнството сплотило разнородните народности, а гръцкият език, считан за държавен, придал дъочина и образност на литературните творения на византийците. С пищните и тържествените църковни служби и имтераторски приеми Византия засенчила източните владетелски дворове. Тя достигнала апогея на своето развитие при Юстиниан I Велики и се превърнала в могъща средиземноморска държава. Със своята търговска мрежа, простираща се от Скандинавия до Шри Ланка, тя служела като жизненоважен мост между мюсюлманския Изток и католическия Запад. От книгата ще узнаете за държавното и църковното устройство на Византия, за различни страни от ежедневието на удивителна общност от народи, наречена "ромеи".
Тази пленителна история е разказана по един увлекателен начин от Тома Томов, "жителят на Константинопол", с помощта на исторически документи и богато илюстрирана с карти, схеми, чернобели и цветни илюстрации.

от Администратор / дата: 29 окт 2014

към Мартин Богданов: Рейтинг системата, визуализирана чрез звездичките, показва крайната оценка от гласувалите, която е средно аритметично на всички генерирани вотове - в случая на 133 гласувания. Гласуването за рейтинга на книгата не е обвързано със задължителен коментар, както и публикуващите мнения за книгата реципрочно не са задължени да гласуват за съответното издание.

от Мартин Богданов / дата: 29 окт 2014

Защо има само 2 звездички при 133 оценки, къде са коментарите им?

от чичо Митко / дата: 03 юли 2014

Купете си я, няма да съжалявате .............

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg