Енигма

Автор: Антони Казас Рос

Коментари: 2

Издател Алтера
Преводач Зорница Китинска
Брой страници 288
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 338 грама
Размери 21x13
ISBN 9789549757767
Баркод 9789549757767
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Енигма" е разказ за литературните приключения на четирима герои, които не се вписват в нормалните човешки възприятия, обединили се около общ проект, който представлява решителен поврат в живота им. Благодарение на тайния съюз "Философи в будоара" всеки ще преоткрие себе си и ще намери пътя към творчеството и самоунищожението.
"Енигма" е разюздан галоп на страсти и пориви, на литературни аватари, на смърт, секс, поезия и катарзис, търсещи да върнат изначалната хармония и разпадащи се на прах след своето единениее, роман за литературата над всичко, над страстта, над разума и над живота дори - и за силата на думите, за тяхната оплождаща влага и пустините, които създават, за освободителната им мощ и за затвора, в който ни държат.

от Ваня Хинкова / дата: 26 авг 2016

Има книги, които просто се просмукват в теб, попиват в кожата ти, кипят с кръвта ти и те настървяват да късаш парчета от себе си до пълно самоунищожение. Всъщност приличат малко на любов... Нали?

Така се чувствах, докато четох "Змии и обици" на Хитоми Канехара, както и "Енигма" на Антони Казас Рос. Препоръчвам и двете горещо от сърце!!!

от Terra / дата: 11 май 2012


...оставам безмълвна от майсторството на автори, които никога, ама никога няма да се радват на голяма популярност... може би в момента душата ми резонира на тази честота, не знам, но това е ... това е ... неназовимо ... чета със затаен дъх ... не смея да помръдна зашеметена съм ... това е то - силата на думите ... на едни нищо и никакви думи ...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Загадъчната примамливост на тази книга ще ви накара да я четете, почти без дъх, потопени в безумието и крайната амбиция на четирима души, които постенно стават Едно...цяло или огледало на страха си и едновременно с това на свободата, положена в другия...


В опит да се слеят (и буквално, да) те изгарят като Супер-Нови, за да осветят пътя или знака за равенство между любовта и смъртта.


Красива саможертва. А може би тържество?


Добре знаем, че всеки край е начало, тогава защо е този страх, това отхвърляне на Края? И дали пренаписването му може да промени хода на събитията? Къде започва и къде свършва персонажът-читател?


Синдромът Енигма нашепва за скритата власт на литературата дълбоко в умовете, пронизани от архетипните представи за „добро“ и „зло“, а „философите от будоара“ му отговарят, всеки посвоему... Със сполучлива корица-намек от издателство „Алтера“ - опашката на гущера е известна със свойството си да се регенерира, така и тук „опашките“ на множество книги биват изрязани (къде внимателно, къде с ярост) и заместени с нови... Всъщност краят на книгата по своеобразен начин доказва, че „краят“ не може да се премахне, той е неотменим и в същото време така прелестно податлив на промяна... във всеки миг.


Би могло да се каже, че това е роман за романа-в-романа, но всъщност е много повече. Авторът умее да описва чувствата и мислите на героите с лекота, която превръща и най-пошлата на вид ситуация в литургия на взаимното споделяне... Високоинтелектуална заигравка с общоприетите нагласи, самоиронизиране и поставяне под съмнение на самата творба, без други авторитети освен Красотата и Правдивостта... Как е постигнал това Казас Рос!? Ето това е енигма!


От Жоаким като Атлас, изправил рамене и поел цялата тежест на литературата "без която не можем", противоречивите чувства преливат към Рикардо - поетът наемен убиец (каква странна и все пак толкова уместна „шега“!)... и през Наоки - безгласното оръдие на справедливостта - стигаме до свързващата нишка - Зое, морската нимфа, която - преподреждайки думите - повлича всичко към Неизвестността..., защото присъщо на писателя е да руши и да строи света... и ние му прощаваме това, дори когато малко повече от нужното руши, за да изпитаме и контраста на празнотата...

Диана Александрова, Хеликон Витоша

Съдбите на четирима любители на литературата, всеки от тях хранещ голяма страст, наречена ЕНИГМА, се преплитат по необичаен начин. Застанали на границата на действителното и художественото, те ще усетят силата на законите, действащи не само в реалността, а и във въображаемият свят на литературата. Съюза на каталунските писатели, загадъчният клуб "Оникс", "Философите в будоара" - общности с различни цели и идеи, в които Жоаким, Зое, Рикардо и Наоки ще се осъзнаят, ще намерят себе си, ще се освободят, но Свободата е бременна с Отговорност.


Готови ли ще са да поемат цената на своята отговорност те? Каква е цената на поезията? Каква е цената на вдъхновението за един роман? Каква е цената на една книжарница или едно издателство?


Антони Казас Рос ни повежда по пътеките на вдъхновението, хранещо се с интелектуалност, страст, секс дори и смърт...

Зорница Чернева, Хеликон Велико Търново