История на българската военна авиация

Автор: Димитър Недялков

Коментари: 0

Издател Военно-издателство
Брой страници 528
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 1237 грама
Размери 24x17
ISBN 9789545094712
Баркод 9789545094712
Категории Военна техника, Техника, Книги

Полковник професор д.в.н. Димитър Недялков е роден през 1959 г. в Благоевград. Авиационната му биография започва в Софийския аероклуб. Завършва ВНВВУ "Георги Бенковски" - Долна Митрополия, специалност "Летец-пилот ВВС". В летателната си практика има над 1500 часа. От 1987 г. е летец-пилот 1 клас.
Творческата му биография съдържа 176 научни и популярни публикации, сред които 17 монографии. Много от тях са преведени на чужди езици и прославят по света 100-годишната история на българската авиация. Сред най-известите са "Въздушната мощ на Царство България", "Български изстребители", "Зараждане на въздушната мощ", "Самолетостроенето в България", "Въздушната война на Балканите", "Българската авиация в годините на студената война" и др.
Написаното в книгата "История на българската военна авиация" проследява процесите на зараждане, създаване, развитие и използване на военната авиация в България в хода на войни, при кризи и в условията на мир, т.е. на всички български авиационни формирования, които под единно пряко военно управление имат готовност и изпълняват своите мисии и задачи на тактическо, оперативно и стратегическо ниво. То е необходимо, защото знанията за богатата история на българската военна авиация са най-доброто признание за поколенията, които са я градили и в момента изповядват професията на военни авиатори. Тези знания са верният изходен пункт на маршрута за полетите на идните поколения българи, решили да посветят дните си в защита на родното небе.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

ХХ век беше съзидателен, но и разрушителен. Човечеството правеше огромни стъпки към познанието, но със същия темп се опитваше да разруши всичко. Историята на столетието  е рано да бъде оценявана, но със сигурност тогава беше поставено началото на промяната, свързана с разрушаването на Стария свят и създаването на нещо ново...


 През подобно развитие е принудено да премине и Българската военна авиация - повод за гордост и повод за носталгия по отминалите времена, но все още Българска и независима.

Красимир Червенков, Хеликон Пловдив