Животът е другаде

Автор: Милан Кундера

Коментари: 1

Издател Колибри
Преводач Анжелина Пенчева
Брой страници 324
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 316 грама
Размери 20x13
ISBN 9789545299957
Баркод 9789545299957
Категории Есеистика и публицистика. Световна, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Животът е другаде, са написали студентите върху стената на Сорбоната. Да, той добре знае това – нали затова е напуснал Лондон и пътува за Ирландия, където народът се е вдигнал на бунт. Казва се Пърси Биш Шели, на двайсет години е и носи със себе си стотици пропагандни брошури и прокламации като пропуск, с който ще го допуснат в истинския живот.

Защото истинският живот е другаде. Студентите изтръгват павета от пътната настилка, преобръщат коли, издигат барикади; тяхното встъпване в света е красиво и шумно, озарено от пламъци и отпразнувано със залпове на сълзотворни бомби. Колко по-тежка е била ориста на Рембо, който е сънувал барикадите на Парижката комуна, а никога не ги е видял от родния Шарлевил. Затова пък през 1968 година хиляди Рембовци издигат своите барикади и изправени зад тях, отказват всякакъв компромис с дотогавашните господари на света. Еманципацията на човека ще бъде пълна, или няма да бъде.

Да, само че на километър оттам, на другия бряг на Сена, дотогавашните господари на света продължават да си живеят живота и възприемат врявата, дочуваща се откъм Латинския квартал, като нещо много далечно. Мечтата е реалност, са написали студентите на стената, но, изглежда, вярно е по-скоро обратното – в тази реалност (барикадите, отсечените дървета, червените знамена) има нещо нереално, тя сякаш съществува в нечии мечти.

„Животът е другаде“ излиза на чешки в Канада през 1969 г. и на френски във Франция през 1973 г., когато получава наградата „Медиси“ за чуждестранен роман.

от Маргарита Никова / дата: 15 авг 2014

Най-саркастичната книга за комунистическите творци. Какво означава да си писател през соца - тук е казано всичко. Кундера не цепи басма - при това с цялото си умение да разсмива.
Препоръчвам на всички, които са забравили живота през социализма, а също и на онези, които са родени склед края му и няма как да си го спомнят. Много точна картинка - при това от писател, а не от чернобял публицист.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Нима пародията не е вечната участ на човека”


Как идеите за величие се превръщат в пародии, които нараняват.


„ Какво тук различава трагичното от смешното?”


 Умело изтъкана игра с образи на различни поети Рембо, Лермонтов, Юго, Мяковски, Шели, Волкер и измисленият главен герой Яромил.


Кундера по своя неподражаем начин предлага не просто една сюжетна линия, не само игра с образи, а разсъждения, които тръгват от историческото (или психологичното) и стигат до общочовешки дори метафизични въпроси.


Кой е истинският живот - този в мислите, или този в действията? Успяват ли те да вървят в синхрон и какви са последиците от разминаването? Какво е позволено само на  романа и на лиричното и какво се случва ако се пренесе в живота? Животът като сън и сънуването и илюзиите  като живот, прескачането от един сън към друг.


Роман за зловещия начин, по който майките и революциите, в стремежа си за величие, изяждат човешкия облик на децата си, оглозгват го, докато от него не остане скелета  на една пародия, която се стреми да търси своя живот, да съществува, докато животът е някъде другаде – вечно изплъзващ им се.

Невена Крумова, Хеликон София - Шишман

Милан Кундера е роден през 1929 г. в Бърно, Чехословакия, но от 1975 г. живее във Франция. Всепризнат е като един от най-забележителните съвременни белетристи и експериментатори. Творчеството му е израз на съпротива срещу традиционните методи за съблазняване на читателя, а всяко негово произведение е свързано с другите по силата на една завладяваща полифония на емоции, мисли и преживявания.
Милан Кундера е автор на есета, пиеси, сборници с разкази и поезия. Световна популярност постига с романите „Шегата“ (1965), „Смешни любови“ (1963-1969), „Животът е другаде“ (1970), „Валс на раздяла“ (1971), „Книга за смеха и забравата“ (1978), „Непосилната лекота на битието“ (1984), „Изкуството на романа“ (1986), „Завети и предателства“ (1993), „Безсмъртие“ (1989), „Бавно“ (1995), „Самоличност“ (1996), „Незнанието“ (2000), „Празникът на незначителността“ (2014).