Истина или измислица

Автор: Дженифър Джонстън
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Унискорп
Брой страници 144
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 158 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543303588
Баркод 9789543303588
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Брилянтна история за тайните, които пазим. - The Independent

Липсата на въпросителен знак в края на заглавието дава възможност на читателя да приема, осъжда, фантазира или пък да възпира собствените си измислици, за да се приземи в реалността... Ако пожелае, разбира се. Невисокопарният и разговорен стил на писателката позволява да се вникне по-дълбоко в измислиците и да се открие истината за капризите и предизвикателствата на семейния живот.
Главната редакторка на лондонски вестник изпраща журналистка на средна възраст в Дъблин да интервюира вече възрастен известен драматург. В навечерието на заминаването тя най-сетне получава предложение за женитба от дългогодишния си партньор, но вече не е толкова сигурна, че желае брак. В Дъблин журналистката изведнъж хлътва в ежедневието на стария драматург и направо е объркана. Тя е съучастник в нелегалните срещи с първата съпруга на достопочтения господин и сама изпитва върху гърба си напрежението във втория му брак.
Дали журналистката ще успее да съживи интереса към творчеството на известния драматург, или ще се върне в Лондон още по-объркана?...
Измислени или истински герои, въображаеми или истински чувства?...
Много познавачи разпознават в главния герой бащата на Дженифър Джонстън – известния ирландски драматург Денис Джонстън.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

от milena / дата: 29 сеп 2011

МНЕНИЯ....

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Карълайн е журналистка на средна възраст. Главната й редакторка я изпраща в Дъблин за интервю с известен, но вече позабравен и много възрастен драматург.

И тук всичко се преобръща. Карълайн става съучастник в споделяне на цял един живот.

Истина ли е той?

Или измислица?

Възможни ли са всички тези страсти?

Истински ли е и нейният живот?

Или измислица?

Разходката до Дъблин няма да остане обикновена командировка.

Какво ще промени дните на Карълайн?

Истините или измислиците?

Научете сами.

Светлана Димова, Хеликон Витоша

Има ли в какво да се вслушаш при един вече отшумяващ живот?

Какво можеш да научиш от човек, за когото никой не си спомня, но талантът му и съдбата са те отвели при него с поставена задача да възкресиш в спомените на хората делото и битието му?

За журналистката Карълайн една обикновена професионална среща с възрастен писател от Ирландия се оказва повратна точка в осмислянето на собствените й възгледи за света и начина, по който живее...

Защото понякога е много по-лесно да откроиш собствената си история и ключа към вътрешния си мир, наблюдавайки чуждите преживявания и лутания...

Може би затова всички толкова обичаме книгите – заради историите, в които и самите ние сме герои, но обичаме друг да ни ги разказва...

Кристина Казакова, Хеликон Пловдив - Център

През цялото време, докато четях книгата на Дженифър Джонстън, си представях, че съм на театър: камерна зала, малка сцена, червена завеса и триактова пиеса - за любов, смърт и четири изгубени души…


На пръв поглед „Истина или измислица“ ни разказва за срещата на Карълайн Уолъс - млада журналистка от Лондон, оплетена в мрежата на своя житейски кръстопът, с Дезмънд Фицморис - остарял и позабравен вече от света и хората ирландски драматург, отдавна превалил билото на своите житейски дилеми.


Но всъщност това е една малка история за големите въпросителни на живота:


Колко време трае славата? Кога си отиваме истински – когато умрем или още в мига, в който светът забрави за нас? Кое има повече тежест на везните на живота – хората, които сме обичали, думите, които сме написали или ролите, които сме изиграли? И най-важният: Струваше ли си всички жертви?


Прочетете я и ще разберете, че понякога животът е като представление, което те оставя без еднозначен отговор.


И когато завесата падне и аплодисментите стихнат - единственото, което ти остава да направиш е да си тръгнеш…


Безкрайно тъжен и неумолимо сам!

Ваня Хинкова, Хеликон Русе

Не съществува възвишен живот, независимо какво казват писателитe и поетите. Никога не е възвишен. Има болка и страдание, лъжи и интриги, смърт...”


Една простичка история, раказана непринудено небрежно, за нещата от живота. История, която звучи като истинска... Макар че е измислица...


И в този роман Дженифър Джонстън остава вярна на себе си, съпреживявайки отношенията в едно семейство.


Това е разказ за върховете и паденията, за любовта и омразата, за страстта и безразличието, за радостта и отчаянието. За решенията, които младостта взема, и за грешките, които допуска. За тайните, спотаени в килера на спомените. За желанието някой да те обича, да мисли за теб, да бъде до теб, когато недолюбваната, но неизменна старост почука на твоя праг...


Някой, който да те пази от страховете ти и да те кара да се чувстваш жив...


 „ Погледнеш ли назад, към важните решения, които си вземал в живота си, потръпваш  от ужас, че понякога сякаш изобщо не си се замислял какво правиш.”


Всъщност нещата биха били много по-прости, ако ние не ги усложнявахме...Макар и да отстъпва от нивото на „Две луни” и „Това не е роман”, „Истина или измислица” си заслужава отделеното време и ни кара да се замислим върху цената, която плащаме за всички грешки, допуснати в рамките на един човешки живот.

Стефка Милева, Хеликон Бургас

Дженифър Джонстън е автор е на 15 романа, превеждани на няколко езика и печелили редица награди. Номинирана е за наградата "Букър", печели наградата "Уайтбред" за литература, нейни романи са номинирани за "Книга на годината". Призната е за една от най-добрите ирландски писателки.
"Две луни" е от най-известните й романи. Още с публикуването става бестселър. Филмиран е от Maya Vision International.

Дженифър Джонстън е родена през 1930 г. в Дъблин. Баща й е виден ирландски драматург и вероятно от него е наследила таланта на писател. Споделя, че е започнала да пише едва 30-годишна, защото е искала напълно да се убеди, че писанията й не са само проблясък, а нещо което наистина умее. Работи упорито, за да се "възпита като писател". Писането на нов роман започва с главния герой и зародишче на сюжета: "Усещам как моят герой иска да говори, да бъде освободен от затвора, а аз притежавам ключа да го пусна на свобода. Започвам точно от там - заплитам историята, докато се уверя, че героят ми разкрива своя ум, проблеми, тайна. Защото писането до голяма степен е тайна, а много от тези тайни всеки сам намира в себе си. В началото пишех конкретно за Ирландия. Когато започнаха да ме издават, сериозно се замислих за насилието и омразата и как те се отразяват на семействата. В моите романи семействата са нестандартни, а темата за приятелството никога не ме оставя на мира. Приятелството е изключителен феномен, свързан с любовта. Вие знаете, че пораствате, влюбвате се, жените се, продължавате да обичате завинаги. И всичко ви е ясно и лесно. Но обикновено не е така. Представата на хората за вярност и приятелство е особено важна за мен и аз доста често пиша за тях."