Византийците

Автор: Ейврил Камерън

Коментари: 0

Издател Сиела
Брой страници 308
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 350 грама
Размери 21x14
ISBN 9789542809630
Баркод 9789542809630
Категории Древна история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Византия заема едно несигурно място в европейската история. Макар и често разглеждана погрешно като изчезнал наследник на класическия свят, Византия е част от основното направление в историята на Европа и Средиземноморието. Нейното влияние все още се усеща на Балканите, в Източна Европа и Близкия изток. Тази книга въвежда читателите в сложната история, етничността и идентичността на Византийската империя. Византийският свят е бил разположен там, където ранният ислям и ристиянството са си дали среща - византийците са били тясно свързани с мюсюлманите, а и живеели в съседство с тях, като се започне от арабите през VII век и се стигне до османските турци през XV век. По време на нейната дълга история границите и обликът на Византийската империя претърпели многобройни драматични промени, така че плуралистичният свят на късна Византия се различавал съществено от този на Източната Римска империя, когато през IV век бил създаден Константинопол. През това време светът около Византия също се променил драстично, но въпреки това византийската идентичност останала различна. Напрежението между промените и приемствеността във византийското общество е една от главните теми, разгледани в тази книга.

Авторката е професор по късна античност и византийска история в Оксфорд и директор на колежа Кибъл, като наскоро бе наградена с Ордена на британската империя. Нейните публикации включват Променящите се култури в ранна Византия (1996) и Евсевий, Животът на Констанин (1999) . Тя също така участва в издаването на томове XII, XIII и XIV от Кеймбриджка антична история.

"Книгата на Ейврил Камерън „Византийците“ е едно навременно отклонение от повечето предишни опити да се опише и характеризира византийската цивилизация. Авторката се съсредоточава върху живота на хората във Византийската империя, възгледите им за тях самите и културата им, и как са се променили те във времето. Резултатът е една удивително ясна представа за това кои и какви са били византийците, а книгата ще допринесе значително Византия да възвърне полагащото й се място в центъра на европейската историческа традиция."
Тимъти Грегъри, Държавен университет Охайо

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Византия е забравената бляскава средновековна европейска империя, чието място и роля в политически и културен план тепърва трябва да преосмислим. Наследството на Византия е всепроникващо, а изучаването на историята на тази велика държава е несъмнено важно. Важно е особено за нас българите: без разбирането на византийската проблематика трудно можем да обхванем и проумеем правилно собственото ни средновековно минало.
„Византийците”, книгата с автор историчката Ейврил Камерън, е великолепно кратко въведение в основните проблеми на византийската история. Особено интересно, че на читателя се предлага възможност да помисли не толкова върху политическата динамика, колкото за културата, за императорската идеология, религията (ролята на църквата и духовенството) или животът на „обикновените хора” в центъра Константинопол и в провинциалната периферия. Обърнато е внимание върху
основните произведения, „класиките”, на византоложката наука, и върху начина по който Византия е била възприемана през вековете като политически и идеологически феномен.
Книгата е хубав повод да приемем и да се запознаем увлекателно и непретенциозно с блясъка и силата на Византия.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

Сянката на Византия винаги ще виси над нас източноправославните народи. Наследството на тази позабравена империя е толкова всепроникващо в битието ни, че самите ние не знаем и не забелязваме колко много дължим на “ромеите” в положителен и отрицателен смисъл.

Книгата на британската историчка е ценна, защото е прекрасен кратък увод във византийската култура и философия, за живота и управлението й, а освен това ни показва западната гледна точка към нашия ъгъл на континента. А последното е хубаво, защото показвайки ни отношението към изчезналата империя можем да добием добра представа и за съвременното отношение на Запада към нас.

Красимир Червенков, Хеликон Пловдив