Най-големите битки в историята. Гениални военни тактики

Автор: Найджъл Которн
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Прозорец
Преводач Павел Талев
Брой страници 256
Година на издаване 2021
Корици твърди
Език български
Тегло 496 грама
Размери 17x24
ISBN 9786192430986
Баркод 9786192430986
Категории История, Книги

Големите битки бележат повратни моменти в историята, тъй като се случват там, където се сблъскват култури и идеологии. Въпреки че някои сражения се печелят от превъзхождащата сила, други са спечелени от упорит отказ за капитулация пред лицето на смазващото превъзходство на противника. Понякога по-доброто въоръжение носи победа, както става в битката при Плеси, но в други случаи победата се дължи на по-умелото ръководство на такива пълководци като Наполеон, Уелингтън или Марлборо.
Всички големи битки, включени в тази книга, имат изключително важно значение за историята: ако някоя от тях се беше развила по друг начин, светът щеше да бъде много по-различен. И в никоя от тях, с изключение може би тези за Иво Джима и Берлин, резултатът не е бил предварително предрешен. Дори битките за Иво Джима и за Берлин са показателни, че изходът от някои по-големи конфликти лесно би могъл да бъде коренно различен и катастрофален.

Ключови думи: Промо -10%, Вдъхновение за пролет, Влюбени в книгите

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Английският журналист и писател Найджъл Которн е вече добре познат на българския книжен пазар с прекрасно оформеното издание „Безсмъртните. Най-великите бойци на всички времена“.

„Най-големите битки в историята“ е книга, която предхожда „Безсмъртните“, и в която той не изневерява на характерния си популярен и завладяващ стил.

От великите военни драми на древността – Маратон, Кана, Алезия до тези на новия свят – Лепанто, Трафалгар и Ватерло та чак до съвременните Сталинград и Курск и дори Диен Биен Фу, читателят преминава на един дъх огромни исторически пространства.

Всяка отделна битка е коментирана не само в нейния чисто военен аспект, но и в нейната историческа стойност и значимост.

И още нещо, освен прочутите имена на пълководци и военни гении, специално място е отредено на обикновените войници, които според автора са „истинските победители...които с куража, решителността и саможертвата си променят хода на историята. В случай, че забравим...“

Флорика Велева, Хеликон Благоевград

Кои са най-великите битки в историята? Кои са онези титанични сблъсъци, които векове вълнуват въображението и паметта?
На тези несъмнено трудни въпроси дава отговор историкът Найджъл Которн. Той създава ясен модел за анализ на битките и извеждане на тяхното значение: ход (началото, развръзка, резултат), политическо значение за участващите страни, загуби и печалби от резултата. Обясненията са ясни и не ангажират читателя с някакви тежки предварителни познания по военно дело. Книгата е популярна, без да губи своя интересен исторически фокус и професионално ниво. Покрива битки от Древността до Втората световна война и винаги си личи позицията на автора да избере и изложи онези, в които наистина са били използвани важни и оригинални тактики.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен