Парижката съпруга

Автор: Пола Маклейн
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 8

Издател Обсидиан
Преводач Мирослав Дечев
Брой страници 398
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 307 грама
Размери 20x13
ISBN 9789547692701
Баркод 9789547692701
Категории Биографични и автобиографични романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Чикаго 1920 г. Хадли Ричардсън е на двайсет и осем години и обича да свири на пиано. Тя все още търси любов и щастие, когато среща доста по-младия Ърнест Хемингуей, начинаещ журналист. След вихрен романс и набързо организирана сватба двамата заминават за Европа.

Париж през епохата на джаза. Семейство Хемингуей са много влюбени и изпълнени с мечти. Артистичната им компания ги смята за идеалната двойка. Ърнест е очарован от бурния бохемски живот на писателите от легендарното „изгубено поколение”. Но за тези модерни и фриволни нови приятели, сред които са Скот и Зелда Фицджералд, Гъртруд Стайн и Езра Паунд, традиционното семейство и моногамията са отживелица. Заобиколен от красиви жени и силни съперници в писателското поприще, все още неизвестният Хемингуей се бори за собствен стил и признание. Успехът на първите му разкази го превръща от чувствителен амбициозен младеж в капризен егоцентрик. Хадли, неговата вярна съпруга, неусетно остава на заден план. Макар и измъчван от чувство за вина, Ърнест изоставя и нея, и малкия си син, запленен от напористата журналистка Полин Пфайфър.

Написан от името на първата от четирите съпруги на Хемингуей, този вълнуващ роман разкрива интимния живот, сложния характер и пътя към славата на най-прочутия американски писател на ХХ век. Чак преди смъртта си той ще признае, че Хадли е голямата му любов.

Ключови думи: Книги, С Париж в сърцето, Дни на Франция, Да събудим коледния дух, Изкушението Париж, Промо -10%, Изкуствата в книгите

от Настя / дата: 26 апр 2016

Книгата си заслужава. Увлекателна. Чете се на един дъх.

от Десислава / дата: 08 окт 2015

Книгата е интересна /в разумни граници/ за човек, който тепърва чете нещо за живота на Хемингуей, но като цяло очаквах много повече.

от Саша / дата: 28 яну 2012

Интересна книга, защото се научават нови факти от личния живот на Хемингуей, но определено не е нещо особено - можеше и повече, при това истинската история дава възможност за повече! Удивително е как автори правят от нищо и никаква ситуация уникална история, а други - от уникална история правят нищо. И май това е мерилото за майсторството на големите писатели...

от Вяра / дата: 08 яну 2012

Прочетох книгата на един дъх, харесвам подобен тип книги. Препоръчвам я, струва си, особено ако сте почитатели на този период и на книгите, които разказват инстинси истории.

от Татяна / дата: 23 авг 2011

Много любопитни неща се научават от тази книжка!!!

от Желязкова / дата: 09 авг 2011

Корицата...става, но съм сигурна, че почитателите на Хемингуей ще оценят превода, а и самата книга като съдържание. Много ми допадна.

от Евгени Петров / дата: 03 авг 2011

Много естетска корица! Това може би е американската! Надявам се фикционалните герои да са интересни като самите писатели от изгубеното поколение.

от Силвия / дата: 03 авг 2011

Корицата е страхотна!!! Анотацията е интригуваща. Този парижки период на изгубеното поколение е нещо, за което с удоволствие бих чела.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Романизирана биография за първия брак на Ърнест Хемингуей с Хадли Ричардсън и съвместния им живот в Париж. Гласът на авторката се слива с този на Хадли, за да отрази пътя към славата, носеща в себе си и болката, и радостта от успеха. Чувствителна е тъканта на човешката душа. Остра като струна и нежна като аромат на дива орхидея. Ранима.

Какво е изпитал Хемингуей, когато безвъзвратно изгубва куфарчето с цялото си творчество?

Празнота.

Колко усилие и твърдост са нужни, за да се запълни тази празнота?

Достатъчно!

Днес имаме не малко наследство в писмен вид от него.

Каква е цената на тази плодовитост.

Може би четири брака, три отхвърлени съпруги, разбити сърца и накрая?

Пустотата. Дъното. Самоубийството.

Първото, което човек отразява е силата на гения.

Но какъв действително е изворът на тази сила?

Дали Хемингуей щеше да бъде Хемингуей, когото ние „познаваме“ днес,  ако нямаше до себе си любяща и всеотдайна съпруга. Тази, която да го разбира и подкрепя по пътя. Запознайте се с другата страна. Страната на Парижката съпруга.

Книгата е своеобразен калейдоскоп на времето, което отразява: Париж през епохата на джаза. В нея присъстват личности, които са дали тласък в развитието на изкуството, литературата, културата. Запечатали във времето своя отпечатък, днес в XXI век, ако се заслушаме, ще дочуем спокойната мелодия на джаза...

Зорница Чернева, Хеликон Велико Търново

Романът е една прекрасна и необикновена любовна история, случила се между необикновени хора. Eдна мъдра и неповторима притча за необятността на чувствата и себераздаването докрай и отвъд.

Смелостта на автора да опише човек и творец като Ърнест Хемингуей прави повествованието още по-притегателно за читателя.

Атмосферата на Париж след войната, епохата на джаза и нетрадиционните отношения, стават фон на раждането на писателя Хемингуей, наред с всеотдайната любов на неговата първа съпруга, парижката съпруга -Хадли, от чието име се води разказът в книгата.

Цялата страст и стихия в характера на Хемингуей, и като човек, и като писател, са уловени и предадени заразяващо достоверно: неговата покорност и желание да учи, демоните на войната и видените ужаси, тяхното отражение, болката и радостта от търсенето и откриването, неспособността на чувството за загуба, усещането за безкрайност в стремежа към съвършенство...

Разривът в отношенията им е дълбоко драматичен и носи белега на сблъсък със смъртта. Извън нея и въпреки нея, любовта е вечност.

Кристина Калайджиева, Хеликон Благоевград

"Ако искаш да срещнеш интересни хора, търси интересни места." Джон Хемингуей*


 "Когато давех във виното своята печал, още не знаех, че тя умее да плува." Марго Хемингуей*


Париж през 20-те години на 20-и век...


Париж на художниците, поетите, писателите...


Париж на изкуството и любовта във всичките им измерения...


Градът, на чиято сцена протича част от живота на Ърнест Хемингуей. Онази част, когато той със зъби и нокти се бори, за да докаже таланта си на разказвач и да се нареди до известните вече автори...


Тук, между двете световни войни, Хемингуей става част от т.н. „изгубено поколение”.


В компанията на Гъртруд Стайн и Езра Паунд, на Скот Фицджералд и неуравновесената му съпруга Зелда, под покровителството на Шърууд Андерсън, Хемингуей изгражда себе си като творец.


Но, както знаем, зад всеки успял мъж стои една жена. Жената до Хемингуей, която го зарежда с много любов и сила и го подкрепя в творческото му съзряване, е Елизабет Хадли Ричардсън.


На тяхната връзка и съвместен живот Пола Маклейн посвещава своя роман.


В годините, когато викторианските нрави са презрени от новото поколение, Хемингуей и Хадли попадат в света на парижката бохема. Свят, пълен с интересни хора – френски художници, руски танцьори, американски писатели. В този свят двамата са пример за своите приятели. Те за млади, влюбени, щастливи, а връзката им изглежда съвършена и свещена ...Но ако за Хадли двамата са си самодостатъчни, Хемингуей се нуждае


непрекъснато да доказва себе си... Пред издателите, пред приятелите, пред жените, които не могат да устоят на мъжкарския му имидж... А той не може да устои на тяхното привличане...


Хадли е обещаваща пианистка, но тя вярва, че кариерата на Ърнест си заслужава всички жертви и трудности, и му посвещава своя живот.


Ала любовта, добротата, предаността и верността на Хадли не могат да удържат неспокойния бунтарски дух на Хемингуей... Той непрекъснато се нуждае от нови предизвикателства и, ако около него няма такива, сам си ги създава...


А предизвикателството, което слага край на брака му с Хадли, е богатата, елегантна, умна, забавна, напориста и самоуверена Полин Пфайфър...


Искате да научите повече за Хемингуей и първите жени в живота му – прочетете книгата. Няма да съжалявате...


А след това потърсете „Един последен поглед” на Джеймс Олдридж. Невероятен разказ за странното приятелство между Скот Фицджералд и Ърнест Хемингуей...


 


Заб. *Джон Хемингуей е синът на Хадли Ричардсън и Ърнест Хемингуей.


*Марго Хемингуей е внучка на Хемингуей и дъщеря на Джон Хемингуей.

Стефка Милева, Хеликон Бургас