Блага Димитрова. Събрани творби Т.11: Лице

Автор: Блага Димитрова

Коментари: 3

Издател ТИХ-ИВЕЛ
Брой страници 544
Година на издаване 2011
Корици твърди
Език български
Тегло 879 грама
Размери 23.5x16.5
ISBN 9789549310245
Баркод 9789549310245
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Настъпва неговият час. Часът на фикуса. Час-фик, обратен на час-пик.
Когато движението спре, самоизчерпано. И шумовете се взаимозаглушат. И когато думите се заключат обратно в устата. Тогава. Една сянка, разклонена като сторък Буда в ъгъла до прозореца. Листата му, без да помръднат, протягат дълги, източени пръсти от зелено излъчване. И проникват дълбоко в кладенеца на съня, до самото дъно, където са напластени неизвестност връз неизвестност.
Ако намериш общ език с фикуса в този едностаен апартамент. Ако съумееш да разшифроваш биофонозаписа върху мембраната на листата му. Ако предразположиш всяка пора по еластичната кожа да отвори своето видеомикрофонче и да проговори с образи. И безброй още ако...

от Администратор / дата: 26 май 2015

Книгата е налична в системата на Хеликон - можете да направите он-лайн поръчка чрез активния бутон Купи или да закупите от предпочитана книжарница Хеликон. За детайлна информация относно наличност - насочете запитването си към [email protected]

от Ана / дата: 26 май 2015

В кои книжарници може да се намери книгата на това издателство? Понеже в повечето Хеликон я няма.

от петър михайлов / дата: 30 юли 2011

След повече от 2о години процес на демократизиране най-после излиза великолепният роман на Блага Димитрова "Лице".... Арестувана книга. Препатила книга. Велика. Час по-скоро трябва да влезе в учебните програми. Нужна е реабилитация на позабравената велика българка, писателка и достоен политик Блага Димитрова.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Блага Николова Димитрова е родена на 2 януари 1922 г. в Бяла Слатина в семейство на майка учителка, а баща юрист[1] и израства в Търново. През 1941 г. завършва класическа гимназия в София, а през 1945 г. - завършва славянска филология в Софийския университет. През 1951 г. защитава дисертация на тема „Маяковски и българската поезия“ в Литературния институт „Максим Горки“ в Москва. Дълго време се занимава с редакторска, преводаческа и обществена дейност.

На 2 май 2003 г. след сериозно онкологично заболяване и тежък инсулт издъхва една от най-големите български поетеси.


Блага Димитрова започва да пише още като ученичка (Класическа гимназия, София), литературните и интереси я подтикват да запише славянска филология в СУ, а по-късно докторантура в Литературния институт „Максим Горки“. За първото си романово произведение, Бл. Димитрова черпи впечатления от строежите в Родопите, където тя отива след като 8 години работи като редактор на списание Септември (1950-1958). Този и роман - "Пътуване към себе си" се нарежда сред най-добрите и творби, наред с "Отклонение", "Страшният съд", "Лавина" и забраненият по време на тоталитарния режим роман "Лице". През 1987 година участва в създаването на "Литературно-художествен кръг – 39-те". Между 1987 и 1989 година и е забранено публикуване на творбите и? заради десидентските и? възгледи и дейности.

Признание за дейността си като писател Бл. Димитрова получава с удостояването с множество български международни литературни награди и отличия, включително орден "Стара планина" - първа степен. Романът и Лавина е филмиран през 1981 година, а през 2003 е издаден 1 т. от нейните съчинения, като предстоят да излязат и останалите 22 тома.