Тангра и неговият син

Автор: Кармен Мишу
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 11

Издател Жанет-45
Брой страници 584
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 681 грама
Размери 20x14
ISBN 9789544916930
Баркод 9789544916930
Категории Исторически романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

През мрачните средни векове в студените степи на аварска Панония се ражда момче, което ще направи България велика! Той е законотворец, обединител и завоевател. Той е кан Крум! Фигурата на владетеля се отличава ярко с качествата си на воин и с чисто човешките емоции, носещ в себе си. Тя е жива, пластична и реална. На базата на неизвестни досега исторически факти, романът пресъздава многопластовото и многоцветно платно на България в края на VІІІ и началото на ІХ век; връща ни към корените за произхода на прабългарите и хвърля светлина върху събитията, които ще направят държавата ни фактор на световната сцена.

"За кан Крум се знае и малко, и много, ако сравним известното за другите български владетели от епохата на метежите през VІІІ в. Наистина, кан Кардам е първият, който забелязва потенциалната сила на славяните и пръв протяга ръка за тяхното приобщаване. Няма почти нито един известен от изворите факт, който да не е намерил художествена интерпретация в романса на Кармен Мишу. Това го прави исторически обоснован и поражда доверие у запознатия със събитията читател във всички вариации на художествената измислица.
Много логично и убедително е описано израстването на бъдещия кан в обкръжението на аварския каган. Така внезапната поява на Крум в Плиска и последвалите събития, които го извеждат до върха, намират лесно обяснение в логически издържания разказ. Голяма сполука е образът на Алки, поставена в основата на Крумовия път към властта. Жените – Ирдиз, Алки, Оя, Угрине, Севта – са представени с много емпатия, но и с подчертан индивидуализъм. Светът на мъжете е по-константен – воини, държавници, с изключение на Крум, който е вкаран в чисто човешките измерения с неговите пристрастия, любови и фанатичната му ненавист към предателството. Това мотивира издадените от него закони. Чудесно е разработена поантата с развалата на властта. Историята не познава самодържец, който да не е изкушен в една или друга степен от нея.
Твърде пестеливо и, колкото да е странно, убедително вкарвате мистичното и езотеричното, с мяра, която кара дори скептичният читател да приеме разказите, които могат да се възприемат и като съновидения или материализация на мисли и въображение.
Като професионален историк, трудно чета истории, чийто край и общата фабула на разказа познавам, но в случая бях заинтригуван и четях с интерес развоя на събитията и особено на личните драми."

Проф. Георги Бакалов

Ключови думи: Любими исторически романи

от Любка Бенкова / дата: 28 юни 2016

Страхотна книга, завладяваща и каращата те да искаш да стигнеш до края веднага... Благодаря за чудесното изживяване. Приятел ми я даде да я прочета, но определено ще попадне в библиотеката ми :)

от Владислав / дата: 15 дек 2014

Изключително много ми хареса, а финалът беше, поне за мен, впечатляващ, макар и с нотка мрачен. Мисля, че на всеки, който се интересува от историята на България, а и най-малкото, се чувства българин, ще му бъде интересно да разлисти книгата.

от Васил Томов / дата: 07 дек 2014

Г-жо Мишу-Бойчева,
Проявявате ли интерес към знаците на българите. Линкът е изтрит от администратор.
Ще се радвам да поговорим.
Всичко най-хубаво

от Ваня / дата: 18 авг 2014

Прекрасна книга, лесно смилаем стил, лек и четим. Много добре се преплита със стила на епохата, не те натоварва и се вписва в сюжета. Автор, който се чете с удоволствие. Като добавим и интересната фабула, това вече е една от любимите ми книги! За съжаление, трудно си купих книгата, почти не се намира. Търся и останалите книги на Мишу, но и те са изчерпани.

от Йоло Денев / дата: 03 авг 2014

Световният и български бог Тангра Ви желае здраве, щастие и късмет! Тангра с Вас!

от Катерина / дата: 03 авг 2014

До №4 - не знам защо според теб и трите неща са порок. Казваш ги обвинително. Една вметка - на грешен път си, и за трите. Вчера си купих книгата, защото я зачетох и ме увлече. Засега наистина е добра, а бях приготвила "Войната на буквите" на Л. Филипова да чета. Но това не означава, че цената й не е висока. Дори напротив, твърде висока е.
И да, вероятно съм бедна, защото купувам (и ги чета - :-))) за твоя изненада) поне по 2 книги на седмица, а месечно това си е доста сериозно перо - колкото на баба ти пенсията вероятно. Респективно, аз и приятелите ми търсим алтернативни начини за снабдяване. Ти, ако си богат, дали не можеш да подариш няколко книги от въпросната на 2-3 библиотеки в страната? Или поне на училищните библиотеки - вероятно освен, че си богат/а, си имаш спонсор, защото си красив/а.
И последно - изненадана съм, че въпреки повърхностното ти мислене, нямаш грешки в писането - затова ти отговарям.

от до 4 / дата: 30 юли 2014

Мхм, след коментара ти станаха ясни няколко неща:
1. Бедна си;
2. Бедна си, защото не си си намерила спонсор;
3. Не си си намерила спонсор, щото не си хубава.

от Катерина / дата: 30 юли 2014

Извинявам се... шокирана съм. Може книгата да е прекрасна, но на тази цена ще я търся от библиотека или приятел за размяна.

от Десислава Петкова / дата: 04 дек 2013

Книга,която ме накара да се гордея,че съм българка!Задължително четиво,за всеки българин!

от Тонева / дата: 18 окт 2013

Чете се на един дъх!

от darik / дата: 07 май 2013

Много увлекателна книга

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Сред безкрайните степи на аварска Панония се ражда бъдещият законотворец на древна България кан Крум. Сред неизбродимите дебри на историческата и семейна сага на рода Дуло научаваме много както за „сенчестите тайни” на средновековното ни минало, така и интересни моменти от воинската и човешката история на един велик лидер, пълководец и вожд.

Писателският талант на Кармен Мишу изгражда реален, жив и пластичен образ на една от най-великите личности в родната ни история, превърнала средновековна България във фактор на световната политическа сцена..

История, мистика и езотерика са в странно убедителен съюз и хармония. Тази вътрешна мяра между различните краски на разказа придават усещането за истинност и заинтригуват читателя още по-силно. Особено, когато се докосва до личната драма на великите личности.

Историкът проф. Георги Бакалов, впечатлен от прочетеното, признава,че романът на Кармен Мишу е „история по един художествен начин”, който вече впечатлява както специалистите, така и любопитните към родната ни история читатели.

ДА ЧЕТЕМ, ДА ИЗУЧАВАМЕ И ДА ПОМНИМ МИНАЛОТО СИ  !!!

Маргарита Янева, Хеликон Бургас

За феновете на българската история, Кармен Мишу предлага роман, с който ни връща във времето на кан Крум. В него умело използва малкото достигнали до нас исторически факти в една интригуваща история. В романа авторката представя исторически факти и събития за произхода, живота и смъртта на този бележит български владетел, които не са доказани в историческата наука, но дават тема за размисъл.

Красен Пенев, Хеликон Шумен

Новият роман на Кармен Мишу е историческа сага за живота на кан Крум.

Макар че е художествена измислица, книгата почива на достоверна историческа информация  и изнася много неизвестни досега факти от нашата история. Тя е разчупена, написана на достъпен език, който я прави разбираем за читатели от различни възрасти. За да пресъздаде бита и психологията на българите от онова време, авторката умело е преплела история с езотерика и мистика. Идеята  е да представи и допълни образа на кан Крум с нови черти от характера му.

Представител на Панонските българи, създател на най-могъщата династия, той достига до престола и превръща България в най-силния фактор на световната сцена в края на VIIIIX в. и началото на -

За нас Крум Страшни е владетел, ръководен от върховно чувство за дълг към България, който е всявал ужас у свои и чужди с нечовешката си воля и самоконтрол, със строгите закони, еднакви за бедни и богати. Той  е събирателен образ на най-добрите воински умения на българите. Но наред с всичко това Кармен Мишу  допълва неговия образ с чувства, присъщи  на обикновения човек - любов, преданост, привързаност, радост, тъга и ненавист към предателството. Като всички нас, той също е имал нужда от любов, близост, от доверено рамо, на което да се облегне в трудни моменти.

Женските образи в романа са много силни и всички имат влияние върху Крум и неговия живот. Алки - майката, която вярва в изключителната роля на своя син в съдбата на България. Угрине - вярната съпруга и спътница на кана, бранеща го до края. Севта - красивата тракийка, голямата любов на кана, отключваща милостта и добротата в душата му.

 Книгата е адресирана до всички, които се интересуват от нашата история.Но най-вече е адресирана към младите хора, бъдещето на България, които трябва да знаят откъде сме тръгнали.

Дани Петкова, Хеликон Добрич