Рапорт пред Ел Греко

Автор: Никос Казандзакис

Коментари: 8

Издател Enthusiast
Преводач Георги Куфов
Брой страници 640
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 473 грама
Размери 20x13
ISBN 9789548657853
Баркод 9789548657853
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Генерале мой, битката завършва, правя рапорта си; ето къде воювах, ето как воювах, бях ранен, изплаших се, но не дезертирах; зъбите ми тракаха от страх, но пристягах здраво челото си с червена кърпа, за да не личи кръвта, и се хвърлях в атака. Едно по едно ще оскубя пред теб перата на моята гарга, душата си, докато от нея остане само малка бучка пръст, замесена със сълзи, кръв и пот. Ще ти разкажа борбата си, за да ми олекне; ще смъкна от себе си добродетелта, срама, истината, за да ми олекне. Ти как създаде „Толедо през време на буря“? Също такава, с тежки облаци, прорязана от жълти мълнии, отчаяно и непреклонно бореща се със светлината и тъмата, е и душата ми. Ще я видиш, ще я претеглиш изпод витите си вежди и ще я оцениш. Помниш ли онази тежка дума, която казваме ние критяните? „Където не сполучиш – върни се; където сполучиш – върви си!“ Ако не съм сполучил, дори само час живот да ми остава, ще се върна, за нова атака; ако съм сполучил, ще отворя земята, за да дойда да легна до теб.

Ключови думи: класика, Промо -20%, Голямото четене, Нов сезон, нова любима книга, Пролетни оферти, Промо Световна проза

от Стойко Стоянов / дата: 23 окт 2018

Посветил е на българската драма цяла глава, но обезбългаряването на Беломорието е пресъздадено като истински апотеоз на възраждането на новата гръцка държава. Казанзакис признава, че се включва като доброволец в държавната мисия и с кораби от бреговете на Турция заселват Беломорието с малоазийски гърци, без обаче и дума да споменава, че божийте създания, които преди това са населявали тези земи, са превърнати в жертви и бежанци.

от Мария Балева / дата: 20 яну 2017

Моля някой да обясни ,защо в книгата ,на стр.482 името на Владимир Илич Ленин е изписано като Николай Улянов!!!

от Тоти / дата: 15 мар 2015

Невероятен е Казандзакис! И ние сме късметлии, че в България е имало преводач толкова безгранично посветен на неговото творчество. Сравнявала съм английския и българския превод на Рапорта, на Зорбас и на Капитан Михалис с оригинала и трябва да ви кажа, че Куфов е свършил направо извънземна работа да преведе с такава безупречна точност словото на Казандзакис. По-късно разбрах, че английския превод се е правел от френски, а не от гръцки. Това обясни огромните различия.

от Lady_Di / дата: 26 яну 2012

Рапорт-ът на Никос е нещо невероятно, не знам дали има дубликат в световната литература. Той е пътят на душата нагоре по стръмната пътека към самата себе си. Но за обикновения човек е много трудно да следва стъпките на Никос. Тази книга трябва да се чете през годините непрекъснато. Тя е като Библия.

от Минаващ / дата: 26 дек 2011

И "Зорба гъркът" е добра, но тази е велика, както е велика и душата на борещият се и търсещ човек.

от Валентина Димитрова / дата: 18 ное 2011

Не е толкова добра като "Алексис Зорбас", но също си струва да се прочете.

от Вараяти / дата: 27 юли 2011

Който не я е прочел, не знае какво е пропуснал!

от Booklover / дата: 24 юли 2011

Тази книга е пир за душата!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Рапорт пред Ел Греко” не е просто автобиографична книга, пълна със сухи факти за живота на автора. Това е автобиографията на една душа, облечена в букви, думи и изречения, разпната върху белия лист и възкръсваща в сърцето на читателя.

Душата на Никос Казандзкакис... Човешката душа!

Това е книга, която гори в пламъците на вътрешната борба. Борба, в която човекът търси себе си, лута се, намира се и се издига до непознати висини. Всяка мисъл на  Казандзакис разтърсва дълбините ти и те кара да трепериш пред силата на духа. Всяко послание, което носи този роман,  е взривоопасно и дълго отекващо ехо във вътрешния свят на четящия.

„Рапорт пред Ел Греко” е като словесно ръкоделие, божествено извезано с думи, написани с мастило от най-финия материал, познат в света – душата. А Казандзакис е един от най-великите писатели, не само за XX в., а и изобщо. Творец, който не може да бъде ограничен в никакви рамки. Творец, който не заслужава никаква литературна награда, защото никоя от тях не би била достатъчна да го побере. За писател като него единствената достойна награда е сърцето на човека - онзи, който е поел по Нагорнището.

„Колкото повече пишех, толкова по-дълбоко осъзнавах: като пишех, аз не се борех за красотата, а за избавлението. Не бях истински писач – да се радвам, че извезвам някоя красива фраза или че натъкмявам някоя звучна рима; аз също бях човек, който страдаше и се бореше, и търсеше избавление. Да се избавя от тъмата вътре в мен и да я превърна в светлина, от страшните прадеди, които ревяха вътре в мен, и да ги превърна в хора.” Никос Казандзакис

Любина Йорданова, Хеликон Русе

Никос Казандзакис е може би най-известният в чужбина гръцки автор. Романът на Казандзакис „Алексис Зорбас“ след филмирането му от Михалис Какоянис („Зорба гъркът“) става световен бестселър. Следват и романите „Христос отново разпнат“, „Свобода или смърт“, „Последното изкушени“, „Рапорт пред Ел Греко“, които стават световно известни. Въпреки това той не се самоопределя като романист, за него тези произведения са нещо, с което се е захванал между другото. Той вижда себе си като всеобхватен мислител, философ и търсещ човек. Идеологията и творчеството на Казандзакис трудно могат да бъдат сложени в определени рамки.

На родения на остров Крит писател, занимавал се страстно, макар и освободен от догматиката, с християнска вяра, църквата отказва погребение според християнските канони. Последен покой Казандзакис, починал от левкемия по време на болничен престой във Фрайбург, Германия, намира в Ираклион, в родния му Крит, където е погребан . На надгробна плоча са изписани неговите думи: „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, свободен съм!“

Бил е предложен за лауреат на Нобелова награда за литература през 1957 г., но тя е спечелена от друг голям автор – французинът Албер Камю.