Училище за вкусове и аромати

Автор: Ерика Бауъмайстър

Коментари: 5

Издател Гурме ЕООД
Брой страници 216
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 211 грама
Размери 20x14
ISBN 9789542917045
Баркод 9789542917045
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Училище за вкусове и аромати е първият роман на американската писателка Ерика Бауърмайстър, който много бързо става бестселър, защото е истинско вкусно четиво, предназначено за всички сетива.
Романът разказва за осем ученици, попаднали по различни причини в курса по готварство в ресторанта на Лилиан, всеки със своята различна история. Но след време те започват да се свързват благодарение на необичайните методи на обучение на Лилиан и любовта им към храната.
Училище за вкусове и аромати е едно четиво за удоволствие, пропито с красивия стил на писане на Ерика Бауърмайстър. Нейните описания на вкусове и аромати те карат да усещаш храната в устата си, да разсъждаваш върху живота си и да осъзнаваш как дори и най-простичките неща около нас могат да го променят.
Всяка отделна глава представя по един от героите. С внимание към всеки дейтайл се разкриват не само техните характери, но и причините, довели ги до готварския курс. И се оказва, че уроците, получени в кухнята, могат да се прилагат във всеки друг аспект от живота.
Училище за вкусове и аромати не е книга, която трябва да се чете по време на диета, защото вие може да усещате аромата на храната докато обръщате страниците една след друга. Трябва да я възприемате като красиво четиво, към което е необходимо да се подхожда с наслада към всяка страница, точно както бихме се насладили на всяко едно от приготвяните от учениците ястия. Не се втурвайте, а си оставете достатъчно време да оцените всеки отделен детайл в символиката на вкусове и аромати.
Това е и книга за фините вкусове и техники в готварството, които могат да се приложат и за лечение на душата.
Ерика Бауъмайстър е родена през 1959 г. в Калифорния. Завършила е колеж в родния си щат. След това придобива докторска степен по литература във Вашингтонския университет, където по-късно преподава. Любовта й към бавната храна и бавния живот се е зародила по време на двугодишния й престой в Северна Италия.
Гурме Пъблишинг е създадена от висококвалифицирани и вдъхновени професионалисти в областта на винената и гурме публицистика и култура. Ние сме високо ценени критици, не само защото сме истински свръзани с виното и храната, а и защото сме идеолози за създаване на винена и гурме общност в България. Ние създадохме divino.bg – за всички ценители на виното, menumag.bg – за всички, които имат специално отношение към храната, кулинарни книги и поредици.

от Милена / дата: 24 сеп 2014

Наистина чудесна- лека и ефирна, с много вкус и емоционални подправки :)

от Stel / дата: 18 юли 2012

Наистина много свежа книга. Прочита се на един дъх.

от Хриси / дата: 21 май 2011

Наистина е страшно сладка книга!

от Лили / дата: 13 май 2011

Страхотна книга! С интересни характери и много специално отношение към храната и приготвянето й. Много ме вдъхнови...

от eskyzara / дата: 09 май 2011

Книгата много ми хареса, вероятно защото оправда очакванията ми :)
Лично аз я определям като ФИН ДЕЛИКАТЕС и с удоволствие бих я прочела отново

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

В "Училище за вкусове и аромати" могат да се усетят вкусa на думите и ароматите на чувствата. A този букет е превърнат във вълшебство за сетивата, което не е за пренебрегване.

Всяка представена история е нежна симфония от усещания, пропити от невероятната атмосфера. Тези усещания са проектирани на място, в което се твори и ражда нещо ново, истинско или мечтано.

Осезаемо връхлитат интересни асоциации между кулинарни изкушения и това, което техните качества предизвикват като реални преживявания, като красиви картини, нарисувани чрез думите и усетени чрез въображението.

Четенето на тази книга е като пълно потапяне в друг алтернативен, красив и чувствен свят, в който едно ястие приготвено с желание и внимание, може да промени цяла история, да върне към живот или да възроди любов.

Кристина Калайджиева, Хеликон Благоевград

Харесвате Лаура Ескивел и нейните „Съкровени вкусотии” и „Като гореща вода за шоколад”?

Харесвате Джоан Харис (особено „кулинарните й” „Петте четвъртини на портокала, „Къпиново вино” и „Шоколад”)?

Вземете тази книга.

Тя е вашият подарък. Подарък не само за очите, за духа, за романтичната ви натура.

По-вкусна от романите на Ескивел и Харис, първият роман на Ерика Бауърмайстер, е подарък за сетивата ви...

Отворете себе си и се насладете!

Елена Бойчинова, Хеликон Витоша

Емоционален и въздействащ като приказка, романът „Училище за вкусове и аромати“ ще ви разкрие разнообразие от житейски истории и ще ви докосне до вълшебството на кухнята.


Историята започва с малката Лилиан, която открива страстта си към готвенето, за да спаси майка си от емоционалния срив, в който се намира. След години Лилиан вече си има собствено местенце – малък ресторант, в който дава уроци по готварство. Всяка година там се събират нови ученици, а част от тях са леко недоверчиви към това, което ги очаква.


Техните истории обаче започват да се разплитат още при първия досег с топлия аромат на вкусно ястие или при сладостта от току що разтопен шоколад. Малко по малко неповторимият вкус на храната ги връща назад в спомените и започва да преосмисля настоящето им.


Ако обичате да готвите, тази книга ще ви хареса, дори и само заради деликатните описания на храната и страстта към нея.


Но и сама по себе си книгата на Ерика Бауърмайстър е като любимо ястие. Ще ви се иска да си налеете чаша вино и да й се наслаждавате дълго време.

Даниела Апостолова, Хеликон Варна

Поднесен с финес и деликатен хумор, този вкусно ухаещ роман въздейства върху всички сетива и е наслада за всеки любител на добрата храна.

Съдбата събира осем души в курса по готварство в ресторанта на Лилиан. Постепенно желанието им да приготвят вкусни ястия дава смелост експериментите им в кухнята да се прехвърлят и в живота извън нея. По много фин начин са преплетени рецепти и инструкции за приготвянето им, със ситуации в реалния живот, в които детайлните техники и вкусове могат да вдъхнат кураж и смелост, да намалят мъката, да лекуват наранено сърце.

Красив и завладяващ, стилът на Ерика Бауърмайстър ще ви накара да усетите всяка подправка и всеки нюанс в ароматите, които се носят от кухнята, за да разберете, че тайната на вкусната храна е щипката любов,  а щастието е възможно само ако е споделено.

Дияна Танева, Хеликон Пловдив