История на Армения

Автор: Симон Паяслиян

Коментари: 0

Издател Рива
Брой страници 264
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 297 грама
Размери 23x16
ISBN 9789543203482
Баркод 9789543203482
Категории История на отделните държави и страни, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Проф. Симон Паяслиян от Бостънския университет поднася кратък, ала богат и многостранен обзор на две и половина хилядолетия история. Четири са големите теми, върху които съсредоточава изследователските си усилия: геополитическите съперничества между Изтока и Запада, арменската култура, политическото ръководство и борбата за национално оцеляване.

От възникването на арменските династии и появата на независима държава, покръстването и създаването на арменската азбука, през геноцида по време на Първата световна война, до провъзгласяването на новата Република Армения в 1991 година - авторът не пропуска нито един значим епизод от водовъртежа на интриги, остри сблъсъци и тежки изпитания. Арменската история винаги е била - и в древността, и в съвремието, от цар Арташес І през 80-те и 70-те години на ІІ век преди Христа до ХХ столетие и рухването на Съветския съюз - ожесточена битка за сигурност и устояване при нерядко трагични обстоятелства на силен и достоен народ, който ревниво пази и брани своя облик и самосъзнание.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Историята на Армения е древна и интересна. Възстановяването на политическата независимост на страната преди двадесетина години постави предизвикателството да се осмислят и поставят някои въпроси и проблеми от миналото.  Разбира се, като най-болен винаги стои споменът за погромите над арменците в Османската империя в кр. на XIX и нач. на XX в., особено жестокостите и несгодите в годините около Първата световна война.
Появява се необходимостта да се публикуват общи изследвания върху хода на арменската история, които да осветлят за най-широк кръг читатели сложната проблематика свързана с политическото и културно развитие.
„История на Армения” на професионалния историк и преподавател в Бостънския университет Симон Паяслиян е насочена точно в тази посока. Тя покрива четири важни кръга – появата и развитието на древната арменска държавност през Античността и Средновековието, културата на арменските земи, животът на арменците в Османската империя и Персия и появата на един „арменски въпрос” сред европейските Велики сили (т.е. геополитическата важност на Армения през XIX и XX в.).
Арменците са имали къде щастието, къде неволята да бъдат част от няколко империя и упорито са се борили за съхраняването на своя език, религия (огромното значение на християнството, като те първи в света го приемат за държавна религия през 301 г. сл. Хр.) и традиции. И, разбира се, упорито и смело са воювали за своята свобода.
Няма как да не направим толкова интересни паралели между българската и арменската история. Книгата е точна, изчерпателна и определено се чувства желанието на автора да бъде максимално полезен на всеки, готов да намери отговори на историческите въпроси. Попадение и плюс за всеки любознателен читател.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен