Особености на филибелийския характер

Автор: Евгений Тодоров

Коментари: 1

Издател Летера
Брой страници 275
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 218 грама
Размери 20x13
ISBN 9789545168567
Баркод 9789545168567
Категории Есеистика. Публицистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Това е третата поредна книга на Евгений Тодоров. Предишните две – Записки по българ-ския преход и Наръчник на нос-талгика, описват случилото се в Пловдив през последния половин век. Сега авторът се връща още по-назад в историята – там, където може би са корените на всичко, случило се по-късно.

Да живееш в град, за чиято история не знаеш нищо, това е все едно да спиш с проститутка. Има и по-лош вариант – да се ожениш за жена, за която уж знаеш всичко, но да се окаже, че имате несходство на характерите. Тази книга има за цел да разкрие филибелийския характер, след което всеки да си прави сметката – става или не става за този град. Авторът – известен пловдивски телевизионен журналист, цял живот се рови в историята, за да извади личности и истории, които обясня-ват защо Пловдив е различен град и защо плов-дивчани трябва да ходят с гордо вдигната гла-ва. Поводите за гордост се редуват с поводи за горчив размисъл – неслучайно подзаглавието е За Пловдив – с любов и омерзение.В тази книга пловдивчанинът може да открие обяснение за начина, по който живее днес – добре или зле. Това не е книга за историята на Пловдив, а размисъл за неговата уникалност. И опит да се стигне до гените на предците ни, за да можем да бъдем наясно и със себе си.

от Елена Коралиева / дата: 15 ное 2014

Интересен поглед с много хумор върху Пловдив и пловдивчани... Прецизно обяснение на специфика на характера и привичките на филибелии.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Третата поредна книга на известния пловдивски журналист е книга не за Пловдив или пловдивчани такива, каквито ги познаваме днес, а е за Пловдив на нашите бащи и дядовци.

Град, по-различен от всички други в страната ни, изграждащ своя характер от най-дълбока древност до днес и същевременно формиращ хората, които живеят в него. Променясе той, променят се и жителите му.

Това е книга като детски спомен, като отблясък на миналата младост. Всеки ъгъл и всяка къща събуждат носталгията.

Книгата може да се чете по хиляди начини, защото всеки един от нас има своите спомени от града, в който живее. Като четем неминуемо съпоставяме собствените си преживявания с тези на автора. Защото в крайна сметка всеки един град би бил мъртъв, ако ги няма хората, които да живеят в него и да тачат миналото му.

Красимир Червенков, Хеликон Пловдив

„Особености  на филибелийския характер“ е третата книга на пловдивския журналист Евгений Тодоров. Изключително интересно поднесена, авторът отвежда своите читатели назад във времето, потапя ни в историята на един от най-древните градове в България - Пловдив.


В книгата си той пише: „ Не може да живееш в град, чиято история не знаеш“


Книгата би могла да бъде настолно четиво на всеки пловдивчанин, който иска да разбере повече за живота на хората от миналото, които са допринесли за духовното и културно развитие на град Пловдив.

Теодора Накова, Хеликон Пловдив