Приказка

Автор: Захари Карабашлиев; Силвия Карабашлиева

Коментари: 1

Издател Сиела
Брой страници 44
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 245 грама
Размери 29x21
ISBN 9789542808527
Баркод 9789542808527
Категории Приказки, Литература за деца и юноши, Книги

Приказка на Захари Карабашлиев и Силвия Карабашлиева е приказка за деца и възрастни. Уникалният рисунък на художника илюстратор Ива Сашева дава още едно измерение на този разказ за чудото, за момента, в който свършват илюзиите и започва вярата. Тримата, живеещи в Калифорния автори, се завръщат в традицията на европейската приказка с един съвременен, достъпен и богат стил на разказ и визия. Приказка е триумф на силата на твореца над обстоятелствата. На топлината на съзиданието над студа на делника. Една история за любов и надежда.

Ключови думи: българска проза, българска художествена литература

от Мариана / дата: 08 дек 2010

Невероятна приказка! Трябва да се чете не само на деца а и на възрастни - все пак ние всички сме били деца и не бива да го забравяме.

Всеки може да я продължи тази приказка ....

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Авторите предлагат една вълшебна история, в която се разкрива магията на приятелството и любовта, на могъщата сила на изкуството и вдъхновението.

Великолепните илюстрации на Ива Сашева пренасят в света на приказките - онези приказки, съдържащи вечните изказани и неизказани послания, напомнящи Андерсеновата кибритопродавачка ...

В една зимна вечер онова, което може да донесе топлина и да разсее самотата е големият дар на живота, превърнат в любов и силата на любовта, вдъхваща живот.

Кристина Калайджиева, Хеликон Благоевград

Създадена в очарователния стил на Андерсеновите приказки, макар и доста по-кратка от тях, „Приказка” на семейство Карабашлиеви ни среща с тъжни по своему герои, виелици и зимен студ.

И докато си спомняме за Малката кибритопродавачка, пред очите ни изникват съвсем  истинските образи на самотния шивач и неговите парцалени кукли, невръсната продавачка на свещи и момчето-кукла с парцалено сърце. Като казвам истински, имам предвид наистина – толкова изразителни са илюстрациите в красивото издание.

 Погрешно е към  книжката да се подходи като към произведение от автора на „18% сиво“. Жанрът наистина е приказка и няма нищо общо с романа, нито е съвременна история.

Историята, разказана в нея е подходяща да запали пламъчето за размисъл в тихите зимни вечери, както у по-малките читатели, така и у никога непорасналите мечтатели.

Малко ще ви натъжи, да, но само малко – красотата, до която се докосват сетивата чрез художествените образи и писаното слово, ще вземе превес.

Жана Иванова, Хеликон Пловдив - Център

Последната книга на Захари Карабашлиев „Приказка” е адресирана не само до малките, а и до не толкова малките читатели. За нас, порасналите деца, тя е повод да се замислим за важните неща в живота.

Книгата разказва историята на бедния шивач, който в толкова свята нощ като Коледа е сам и няма къде да отиде. Но в същото време автора показва неговата голяма надежда и вяра в доброто и в новото начало. От старите парчета плат, старият шивач изработил нова, чудна кукла. В сърцето й майсторът вдъхнал сетния си дъх и топлина. Когато настъпил новият ден от стария шивач нямало и следа. На неговото място било момче, с живо лице и топли очи.

Когато човек вярва в чудеса, те се случват.

Но за мен най-голямото чудо е да протегнеш ръка, да направиш добро. Да не забравяме, че най-големият критерий за Човека, е дали е готов да помогне на другите, дали е готов да прояви Човечност.

Тази приказка е с още по-актуално звучене сега, в навечерието на един от най-големите християнски празници.Н ека всички протегнем ръка! Нека всички направим Добро!

Дани Петкова ,Хеликон Добрич

Когато миналата година се срещнах за първи път с текста на Приказка, стоях взряна в екрана в продължение на повече от половин час. После плаках... после ... Онова, което написах след това като коментар към текста тогава, е валидно и сега ...

Отново онова чувство, което остава след всяка история, разказана от Захари Карабашлиев...сякаш живея точно в онзи момент... и виждам точно същите звезди и усещам същия студ...сякаш...

Четох и плаках...Този път за всички хора с големи сърца, които вече не са сред нас...За всички Човеци!!!

Това е приказка за Човеците - за истинските, за търсещите; за различните, които остават в сърцата на хората, оставяйки сърцата си на хората...така я почувствах ...невероятна приказка за истинската топлина, която човекът носи у себе си - осъзнатата топлина...само тя сгрява душите на другите!

Правячът на кукли ще влезе в сърцата ви завинаги, както Малкият принц и Малката кибритопродавачка – колкото и тъжна да е историята, светлината, която струи от текста ще остави неизличими белези в душите ви – белезите на Вярата, Надеждата и Любовта.

Това е приказка, която смело мога да наредя сред онези, които ще се четат дълго в годините...

И не плачете за майстора на кукли - той със сигурност е на някое много по-добро място – там сред звездите, откъдето ни изпраща топлината на своята Доброта.

Анна Стоянова, Хеликон Бургас

Привлече  ме уникалната обложка на книгата, фино изрисувана от Ива Сашева, както и фактът, че откривам книга на Захари Карабашлиев, която е за детската аудитория.
В „Приказка” се усеща  емоционалната нотка, породена от женското присъствие на Силвия Карабашлиева,  а  историята, психологическият замисъл и  почеркът са  на Захари Карабашлиев. Творбата е съчетание между две класически приказки, пречупени през призмата на новото време и през уникалния мироглед на двамата автори.
 Симбиоза между „Малката кибритопродавачка” -  в лицето на момичето, което продава свещи пред храма,  и „Пинокио”  -  момчето, сътворено от плат. Старият шивач създава  момчето с една едничка мисъл  -  то да се превърне в истинско момче,  като му вдъхва от своя живот. Приказката завършва с щастлив край – момчето, сътворено от стареца, майстор на парцалени кукли,  и  малката продавачка на свещи откриват сродните си души.

Владислава Аргилова, Хеликон Пловдив - Център