Звънящи дъждове

Автор: Иван Иванов-Иванич

Коментари: 6

Издател Водолей
Брой страници 384
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 291 грама
Размери 20x13
ISBN 9789549415599
Баркод 9789549415599
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"Звънящи дъждове" разчупва познатата схема на нашия исторически роман. Двама братя почват своя бунт като хайдути, създават малка чета, после попадат в Легията на Раковски, където са Ильо войвода и Левски; скитат из хъшовския Букурещ, изстрадват великата априлска епопея и стигат до Освобождението като руски офицери. Своеобразен екшън, романът на Иванич показва събуждането на българина от петвековния кошмар на робството, духовното му съзряване и готовността му да умре, но да бъде свободен.
Никола Радев

от Антон / дата: 06 дек 2013

Блестящи книги, дълбоки мисли, елегантен стил. И заведно всичко с написаното пожелавам на любимият и незабравим автор успехи и здраве да напише нови книги. Честит юбилей, скъпи Иванич!

от Славка Колева / дата: 21 ное 2010

" Звънящи дъждове " е силно разтърсващ роман , който ни връща във времето на Турското Робство и показва колко е велик българския дух .

от Славка Колева / дата: 21 ное 2010

" Звънящи дъждове " е силно разтърсващ роман , който ни връща във времето на Турското Робство и показва колко е велик българския дух .

от Емануела Пенева / дата: 21 ное 2010

Романа "Звънящи дъждове" е роман,който ни показва колко е велик българският народ.

от Димитър Страхилов / дата: 21 ное 2010

"Звънящи дъждове"е роман които ни връща във времето на турското робство /не присъствие/ и ни показва свободолюбивия дух на БЪЛГАРИНА.

от Лилия Харизанова / дата: 21 ное 2010

Поклон пред такива святи хора които чрез творбите си ни напомнят,че сме БЪЛГАРИ

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Романът ”Звънящи дъждове” на Иван Иванов не е типичен исторически роман. Авторът описва не само драматичните събития в България по това време, но и съдбата на двама братя. Стамен и Никола са сираци, подарени на кехаята да се грижат за стадо овце. Животът им се променя след извършеното от тях убийство и предателството на кехаята. По пътя на бягството си създават хайдушка чета, която по-късно се слива с четата на Ильо Войвода. Участници са и в Легията на Раковски, където се запознават с Васил Левски, Стефан Караджа. В сюжета е проследена промяната в мисленето на братята - от личното към общото, от собствената болка и неволя към болката на цял народ. Като тънка нишка през романа преминава и любовта на Стамен и Гюзел. Тази любов оцелява до края, въпреки многото забрани и различия. Романът поставя много въпроси пред читателя: Можем ли да превъзмогнем предрасъдъците в името на любовта? Колко е голяма любовта ни към Родината и бихме ли се жертвали за нея?


Дани Петкова, Хеликон Добрич