Сърцето на исляма

Автор: Сайид Хусайн Наср

Коментари: 4

Издател Фондация-"Маулана-Джалалуддин-Руми"
Брой страници 288
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 267 грама
Размери 21x15
ISBN 9789544830700
Баркод 9789544830700
Категории Ислям, Религия, Хуманитарни науки, Книги

Сайид Хусайн Наср е сред най-значимите съвременни изследователи на исляма. Роден е в Техеран през 1933 г. Завършва образованието си в Масачузетския технологичен институт и в Харвард. В периода 1958-1979 г. преподава в Техеранския университет. През 1973 г. основава Иранската академия по философия и е първият й директор, ректор е на университета „Ариамехр". От 1984 г. е професор по ислямски науки в университета „Джордж Вашингтон". Президент е на Фондация за традиционни изследвания. Автор е на много книги, студии и статии по ислямска философия и езотеризъм. Почетен член е на престижни университети и академии.
Сърцето на исляма е също така ислямът на сърцето -онази духовна ценност или ихсан, която ни дава способността „да виждаме Бога навсякъде" и да бъдем Негови „очи, уши и ръце" в този свят. Сърцето на религията е религията на сърцето, където се извисяват до своята трансцендентна същност всички външни форми, сърцето, което според Пророка е „Тронът на Всемилостивия". Тъкмо в тази религия на сърцето може да се намери вечната мъдрост или sophia, която сияе като драгоценен камък в центъра на всяко Божие послание. В този период на тъмнина и объркване единствено тази мъдрост може да ни озари със светлината на хармонията, основаваща се на изначалното познание, на топло съчувствие и любов към другия. Като последната голяма историческа религия в настоящия цикъл на човешкото съществувание ислямът е съумял да съхрани до ден днешен, въпреки целия външен смут и дори поквара на нашето време, това послание на вечната sophia в своето сърце. Да се разбере ислямът в неговата цялост, ще рече да се разбере това универсално, изхождащо от сърцето послание, и начина, по който външните елементи на традицията се съотнасят към този скрит център.

от Салим / дата: 06 яну 2011

Щте си поговорим пак след по малко от 50 години. Бъдещето ни принадлежи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

от Deina / дата: 05 яну 2011

Пази Боже!

от Докинс / дата: 05 яну 2011

Помни ми думата: Мохамед най-много ....................................... \"Сърцето на исляма\" е долна, нагла и мръсна религиозна и културна пропаганда, базирана на примитивна, лъжлива, нехигиенична, опасна и варварска култура. Дано повече хора по-навреме се усетят каква гняс е ислямът и вземат крути мерки.

от Салим / дата: 05 яну 2011

До 50 години целия свят ще преклони коляно пред Мохамед. Помнете ми думата!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg