Основи на Аюрведа

Автор: Шубра Кришан

Коментари: 0

Издател Augusta-Publishing
Брой страници 288
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 245 грама
Размери 0x0
ISBN 9789549238686
Баркод 9789549238686
Категории Източна медицина, Медицина за всеки, Книги

Какво е Аюрведа? Вероятно най-старата лечителска традиция в света. Тя разглежда човека като многоизмерна система, състояща се от тяло, душа и жизнена енергия прана.

Какво може да направи за теб? Според Аюрведа човек се разболява, когато в тялото се натрупва ама - цялото несмляно, неусвоено токсично вещество, без значение дали е под формата на храна, жлъчка, киселина или негативни мисли. Задвижвайки виталните сили вътре в нас, с нейна помощ организмът се самовъзстановява. Защото естественото състояние на човека е да бъде здрав и да живее дълго.

При написването на тази книга авторката – индийката Шубра Кришан, журналист и писател, - интервюира някои от най-добрите вайди-лечителите на Аюрведа, и успява да „преведе” на съвременен език техните основни принципи за:

- вродения интелект на човешкото тяло;

- хранене с пресни продукти (включени са вкусни рецепти от индийската кухня);

- класификация на човешкото тяло и характер според типовете доши;

- грижите за физическото здраве и красота като начална стъпка към духовното усъвършенстване;

- разбирането за щастието като умение да се променяш без стрес;

- „гунам” - изкуството да притежаваш красив ум.


„Основи на Аюрведа” е една от най-достъпните за западния начин на мислене книги за Аюрведа, които съм чел, и в същото време изпълнена с истински стойностно съдържание. Препоръчвам книгата на всеки, който търси пътя към здравето и пълноценния живот, както и на медиците и холистичните терапевти, които желаят да опознаят човешката природа в нейната божествена цялост.

Лари Доси, доктор по медицина, автор на Лечение отвъд тялото

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Накратко „Аюрведа“ означава баланс на здравето. Тя ни учи как да хармонизираме в нас тяло, ум и душа и те да заработят като един инструмент.

В книгата са разкрити прекрасни съвети и идеи, които да използваме в ежедневието си. Като се започне с масажи, мине се през разкрасяващи процедури, различни целебни упражнения и се стигне до здравословната кухня. Подобаващо внимание е обърнато и на „стреса“ като явление, съпътстващо съвременното общество, ориентирано предимно към капитализма и материалните облаги. Стъпките описани в книгата са лесно изпълними за прогонването на му.

Друг акцент в книгата на Кришан е „Даряване на аюрведа“ - това един прекрасен метод, чрез който облагодетелстваме близки и приятели.

„Всеки добре изживян днешен ден прави вчерашния щастлив сън и утрешния – видение, изпълнено с надежда. Затова насочете поглед именно към този ден, защото той и единствено той е животът.“

Санскритска поема

Стела Александрова, Хеликон Русе

Имам едно предложение към всички клиенти на Хеликон, които искат да направят подарък на роднина, приятел или на самите себе си. Докоснете се до аюрведа чрез книгата на Кришан и разберете какво е "гунам", разберете как по-добре да се грижите за физическото и психическото си здраве, определете себе си според типовете доши и се научете как да балансирате тялото си.

Освен това за да направите подаръка си оригинален прибавете към него био аюрведичен чай от специалните предложения на Yogi Tea. На гърба на всеки чай има отбелязана аюрведическа информация за трите доши - Вата. Питта и Капта. И ако вие сте направили приложения в книгата тест

ще знаете коя от трите доши е нужно да балансирате и това ще ви помогне да изберете вашият чай.

Като допълнение към подаръка, тъй като нещата е по-добре да бъдат три, а не две, изберете един от Био шоколадите Vivani и бъдете сигурни, че подаръкът ви ще помогне на вас и на другите около вас да намерят пътя към здравето, насладата и пълноценния живот.

Лилия Иванова, Хеликон Кюстендил