Синекли Бакал

Автор: Халиде Едип Адървар

Коментари: 0

Издател Рива
Брой страници 320
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 312 грама
Размери 0x0
ISBN 9789543203147
Баркод 9789543203147
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Халиде Едип Адъвар (1884-1964) е първата жена-писател в Турция, добила широка известност и признание, радетел за еманципацията на жените, съратник на Мустафа Кемал Ататюрк в национално-освободителната борба на турския народ.
Преведени на много езици, творбите й разкриват ярки образи на силни, достойни и независими женски персонажи, които успяват да изявят индивидуалността си въпреки суровата съпротива на едно враждебно и консервативно общество.

На хоризонта едва забележимите очертания на хълмове, дървета, води, всичко плуваше в сенки, които преливаха от светлосиво до най-тъмния, абаносово черен цвят. Осман ще бъде безкрайно удивен от тази красота. Но Рабиа бе обзета от някаква тъга. Стана й мъчно за Синекли бакал - мъничката улица, която човек можеше да обхване само с един-единствен поглед. Тези мъгли, тези необятни, неуловими хоризонти и неясни очертания...
Рабиа имаше чувството, че бе направила някакъв нов завой в живота си. Тя никак не обичаше завоите. Завивайки, човек оставяше истинската си същност някъде отзад, превръщаше се в друг човек. Но и предишната му същност не го оставяше на мира. На всеки завой по една нова същност... Най-новата крачеше най-отпред, а най-старата - накрая... Цяла редица от същности, наредени една зад друга. И всички те заедно съставяха една-единствена Рабиа.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Сигурно се питате от къде ви е познато името на Халиде Едип. Ще ви припомня – от книгата на Ипек Чалъшлар "Латифе Ханъм". Тя е една от най-близките съратници на Мустафа Кемал Ататюрк и верен последовател на най-смелите идеи на съпругата му за свободата на жената в османския свят и правото й на равностойно достойно присъствие в сътворението на настоящето и в избора на бъдещето. Повече за  живота на създателката на полифоничния роман в литературната история на Турция, Халиде Едип, ще научим от новата биографична книга на И.Чалъшлар, посветена на нейната личност и творчество. "Синекли бакал" е романът, който за пръв път ни запознава с таланта, душевността и характера на тази забележителна турска писателка.Подобно на Орхан Памук, но 100 години по-рано, тя е посветила и творчеството си на веруюто, че щастието е в сближаването на човешките светове, във взаимното им проникване, опознаване и разтваряне в "другия", в приемането на неговите сетива за добро и зло. Това според нея е пътят на хората един към друг, докато се слеят в устрема си към мечтата - да вървят в една посока, с една съдба и като една душа. Такава е орисията и на Рабиа, главната героиня в романа "Синекли бакал", споделила вярата си и преодоляла различията между нея и света на монаха Перигрини. По този начин другостта не я плаши, не се и страхува от нея, а тя е само  още краски към пъстротата на битието  и е повод за още щастие. Но за такава участ се иска характер, ум и много кураж! Ето защо голямата любов е за големите личности като героите на романа!
Струва си и вие да посветите част от себе си на тоя свят!

Маргарита Янева, Хеликон - Бургас