По вина на Боби Фишер

Автор: Иван Ланджев

Коментари: 1

Издател Сиела
Брой страници 60
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 76 грама
Размери 0x0
ISBN 9789542807537
Баркод 9789542807537
Категории Българска поезия, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Иван Ланджев мести добре. Освен това в партията му с думите няма жалостиви поплаци, няма шедьоври на самосъжалението и автоупоение от това, колко талантливо той, играчът Ланджев, може да е нещастен.
В поезията ни навлиза перо, което презира евтините утехи на случайността и самохипнотизирането с масови митове. И внимателно придвижва думите към квадрати, където те се пълнят с неподозирана за дилетанта мощ. Значи знае за какво става дума. Или поне дава такъв вид.
Засега е повече от достатъчно.

Бойко Ламбовски

Нехайна и нахакана, поезията на Иван Ланджев преминава през града (къде ще идем/ и какво ще пишем/ за какво ще викаме/ ако не сме ведно с града), спира за кратко при шахматистите в градинката пред Народния, премества някоя фигура, пуши, пие, прави любов, въобще – държи се нормално. По вина на Боби Фишер е под влияние на толкова неща, най-вече на поезията. Стихотворения, които стават за четене.

Силвия Чолева

Добра дебютна партия поезия. Иван Ланджев се учи от словесните и житейски ходове на Вапцаров, Елиът, Константин Павлов, Буковски и Кърт Кобейн, но е предимно себе си – талантлив и своеобразен. Ироничен, сериозен, с очила на носа, безочлив, влюбен, егоистичен и отдаващ се. И най-вече искрен, свободен и честен. Основни съставки на поезията. И на шаха.

Стефан Иванов

Поезията на Иван Ланджев ли? Не помня от кога не съм чел нещо толкова приятно! Изобщо г-н Ланджев е един от малкото живи хора, които се навъртат наоколо...

Тома Марков

от Кирил Димов / дата: 19 юни 2012

Наистина добра книга!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Харесвам го. Харесвам шапката му. Харесвам тиктакащото нетърпение на куфара му. Харесва ми, че пише стихове за себе си. Харесвам го, защото сее зловредни влияния, облечен в омацана тениска с щамповани остроумни неща. Заради Едит Пиаф и Хемингуей, и Маяковски. Защото е готов да свърши всичко, което силният човек си е спестил.

Николина Бочева, Хеликон София - Витоша

Препоръчвам стихосбирката на Иван Ланджев с ясното съзнание, че е по-лесно да се пише поезия, отколкото да се говори за нея. По-спонтанно е всичко в този жанр.Така и възприех  - с усмивка, корицата на тази малка книжка, с отражението на гриф от китара, върху чийто струни едва се крепи шахматна фигура.
Кой е Боби Фишер ли? Голям шахматист, условната причина, “вината“ за мисленето на едно ново поколение в поезията, играещо с думите пестеливо,  умело и съсредоточено. Опорни точки на младостта му са не само „големите играчи“на съвремието, но и имена от миналото, подготвило точно такова бъдеще, което да напише:
                                      „Всяко историческо натрупване
                                       се прави с трупове, които имат
                                       обща цел - един следобед на
                                       петдесетина метра по-нагоре
                                       да се вижда знаме.Е, вижда се.“

Людмила Еленкова, „Хеликон - България“