От иглу до кюнец

Автор: Валери Петров

Коментари: 0

Издател Захарий-Стоянов
Брой страници 144
Година на издаване 2010
Корици твърди
Език български
Тегло 379 грама
Размери 0x0
ISBN 9789540905020
Баркод 9789540905020
Категории Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Басни

... Уви, в преводите си на френски (придържащи се към нашия неримуван дванайсетостъпник) тези великолепни басни губят частица от своето очарование, и все пак богатството им е такова, че те ще зарадват и най-изискания ни читател. Франкофонията би трябвало да поиска извинение за хладното отношение на букурещкия ни културен център към анонимния им автор.
Пиер-Франсоа Фондюсак - "Льо брик-а-брак кюлтюрел" - Париж

... За пръв път не само животни и предмети, но и абстрактни понятия заговарят като хора (при това някои от тях наши съвременници) в басните на българския поет. Известните досега баснописци могат да му дишат праха... Едно "непременно" за библиотеката на всеки културен австралиец и новозеландец! Надяваме се, че в бъдеще извънредно даровитият автор ще използва за продукцията си и нашата местна фауна (особено торбестото млекопитаещо - символ на страната ни).
Карл Хопър - "Дъ Модерн Пегасус" - Канбера

... Басните на този българин - истинско чудо! От днес нататък настолна книга за всеки добър американец.
Джек Калабрезе - "Кентъки фрайед чикен Артнюз" - Ню Александрия, Кентъки

... Въпреки няколкото иронични думи към нашия любим Иван Андреевич Крилов, радостен факт е, че книгата с коментирани басни на българския поет, разчупваща познатия ни от времето на соца христоматиен стил, е истинско явление в жанра. Но защо само 73? Още 27 бисера, и числото им би се закръглило за радост на нашия многомилионен читател.
Иля Скоморохов - "Литературное обозрение" - С. Петербург

... Една дълбока християнска човечност, която - запазвайки лаическата форма на баснята - е близка по дух до евангелските притчи и ще съдейства за сближаването на двете Църкви - католическата и православната.
Падре Антонио Бевилакуа - "Болетино летерарио дел Ватикано" - Рим

... Радостен съм да ви съобщя, че успяхме да включим великолепния автор на "Ледник и печка" в новото издание на Б. Е. Поради липса на място не ще можем да поместим ухиления портрет на г-н Петров, за което целият ни отдел най-искрено съжалява. Ще поправим опущението си в следаащото издание.
С уважение:
Джеймс П. Търти, заместник-началник на отдел "Световна литература"
към изд. "Британска Енциклопедия" - Лондон

... Мъдрият и всеопрощаващ дух на Талмуда, Мишната и Тората сякаш облъхва тези съвременни басни. Четиво за препоръчване.
Бюлетин на Централната консистория - Йерусалим

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Валери Петров (псевдоним на Валери Нисим Меворах) е български поет, сценарист, драматург и преводач от еврейски произход. Академик на БАН (2003).

Майка му е учителка по френски език, а баща му - професор по правни науки.

Валери Петров учи в италианското училище в София, което завършва през 1939 г. През 1944 г. завършва медицина в Софийски университет.

На 15 години Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка - поемата „Птици към север“. По-късно пише поемите: „Палечко“, „На път“, „Ювенес дум сумус“, „Край синьото море“, „Тавански спомен“ и стихотворния цикъл „Нежности“.

През есента и зимата на 1944 г. работи в Радио „София“, после участва във втората фаза на войната срещу Нацистка Германия като военен писател в редакцията на вестник „Фронтовак“.

След войната е един от основателите и заместник-главен редактор на вестник „Стършел“ (1945 – 1962). Служи като лекар във военна болница и в Рилския манастир.

От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. През тези години пътува до Америка, Швейцария, Франция като делегат на различни форуми. На 19 юни 2006 на 86 годишна възраст получава от Министерство на културата наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен творчески принос.