Пазачът на сърцето

Автор: Франсоаз Саган

Коментари: 11

Издател Фама
Брой страници 144
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 198 грама
Размери 0x0
ISBN 9789545973710
Баркод 9789545973710
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Пазачът на сърцето" се откроява сред творбите на Саган не само защото действието се развива в САЩ, но и заради почти криминалната си интрига. Дороти Симор е сценаристка в Холивуд, има два брака зад гърба си и е пред прага на трети. Светска личност, ухажвана от мъжете, тя води безоблачно съществуване, докато обстоятелствата не я сблъскват с много по-младия от нея Луис, когото приютява в дома си след автомобилна злополука. Красив, хладем и безразличен, Луис има една единствена слабост - платоничната страст към самата Дороти, заради която е готов на всичко, дори на убийство...

Ключови думи: Голямото четене

от Светломира / дата: 19 окт 2010

Дали ще се издават още книги от тази авторка?

от стефан / дата: 12 юни 2010

различна е книгата, наистина, но си е саган отвсякъде. добра е.

от Силвия / дата: 08 юни 2010

След "Добър ден, тъга" това е най-добрият роман на Саган, който съм чела. Поздравявам издателството за прекрасния избор.

от simona / дата: 05 юни 2010

Най-после нещо непревеждано от Саган. Отличен роман. Браво!

от dobi / дата: 29 май 2010

Като изключим "Добър ден, тъга", Саган ми се струва малко еднообразна. Но този роман е съвсем различен. Най-добрият.

от Никола / дата: 28 май 2010

Саган пише първия си роман - "Добър ден, тъга" - през 1954 г. Тогава е бил възприет като сензационен и скандален, а днес ни изглежда съвсем благоприличен. Но продължава да се издава, чете и харесва, както и другите й произведения. Значи силата на тази авторка не е в сензацията и скандала, а в тънкия психологизъм, в интересните герои, в интригуващия сюжет. Саган присъства в световната литература вече половин век и ще продължи да присъства. "Пазачът на сърцето" е доказателство за това.

от Галя Борисова / дата: 24 май 2010

Книгите на Саган са истинска модерна литература и истинска магия, не случайно още първата й книга предизвиква "саганомания".

Благодаря на издатество "Фама", че освен издадените четири романа от преди много години, които бяха преиздадени в по-луксозен вид, издадоха и нови, непревеждани до момента романи.

от Петя / дата: 22 май 2010

Единственото, което не михаресва в романите на Саган, е че са къси и се четат бързо. Иначе са супер!

от Камелия / дата: 22 май 2010

Книгата е супер!!! Не ми се искаше да свършва.

от Катя / дата: 21 май 2010

Много ми хареса, както и останалите романи на тази авторка. С нетърпение чакам следващите!

от Клер / дата: 20 май 2010

Много по-различна е от всичко, което съм чела от тази авторка. Поставям я наравно с "Добър ден, тъга", дори може би я харесвам повече. Завиждам на тези, които тепърва ще я четат.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Последната книга на Франсоаз Саган, издадена на български език -  "Пазачът на сърцето", е наистина различна, но не и изненадваща. Читателят отново е погълнат от вихреното развитие на сюжета с типичните за авторката прекрасни описания и визуализацията на всяко действие, чувство и отношение. Криминалната нишка в романа разкрива още по-плътно необозримостта на човешките възможности - какво сме способни да направим и споделим, знаейки страшни и мрачни тайни. Тръпката на сърцето; необичайното покровителство; "пазачът", който с цената на убийства, непредставляващи никакво предизвикателство за собствената му съвест, защитава може би собственото си сърце - всичко това е прекрасна плетеница в една по холивудски възможна история. Развръзката е интригуваща, а емоционалното ангажиране - задължително и приятно.

Кристина Калайджиева- книжар, Хеликон - Благоевград

Нелепа катастрофа поставя началото на странно, обсебващо приятелство и поредица ужасяващи преживявания. Лудо влюбен младеж или маниакален убиец ще приюти в къщата си Дороти? Любовен триъгълник или съучастничество е спойката между тримата замесени?


Бягството възможно ли е и ако е така - желано ли е?


Саган така и не отговаря на въпроса: в любовта всичко ли е позволено, а вие ще успеете ли?

Елена Бръмбарова, Хеликон Пловдив

Перото на Франсоаз Саган е хладно, отчуждено и леко, но едновременно с това интимно и дълбоко психологически. Творбата й „Пазачът на сърцето“ остава вярна на нейния стил, но в нея има и доза от черния криминален жанр. Авторката отново навлиза в най-тъмните ъгълчета на човешката душа и както винаги ги разкрива безкомпромисно.


Героинята Дороти е жена на средна възраст, силна и самодостатъчна, на път да сключи поредния брак в живота си. На пътя й обаче се изпречва младият Луис, който става обсебен и зависим от нея. На пръв поглед безразличен към света около него, необузданата му любов води до фатални последици. Така Дороти става част от един странен любовен триъгълник, опасен и смъртоносен.


На какво е способен Луис, за да я задържи до него и на какво е готова тя, когато разбира...

Даниела Апостолова, Хеликон Варна

Леко и много приятно четиво. Независима и успяла дама се сблъсква с

външната красота и жестокостта. Личност, която допуска до себе си.

А краят не е това, което сте очаквали.

Дарина Мемова, Хеликон – Пловдив, Център

Франсоаз Куарез е родена в градчето Кажарк в Южна Франция на 21 юни 1935 г. в семейство на богат производител и светска лъвица. Малката не наследява нито майчината красота, нито бащиното благоразумие. Тя е своенравна и самостоятелна. В стаята си пише до разсъмване, с което нейната майка така и не може да се примири: "Тя дори не се старае да е особено привлекателна." Получава традиционно за буржоазна Франция образование в католически колеж, а след завършването му постъпва във филологическия факултет на Сорбоната. В университета не се задържа дълго. Завършва първата изпитна сесия и се отписва. Краткото горещо лято в Париж прекарва в писане. През есента се появява "Добър ден, тъга".
Дебютантката сама го отнася на известния парижки издател Рене Жюйар. В последния момент Франсоаз се уплашва и го подписва с псевдоним, който заимства от любимия си Пруст. В едно от произведенията му има принцеса Босон дьо Саган.
Преуспяващият издател веднага предусеща успеха на книгата от неизвестен автор и на следващата сутрин определя среща на Франсоаз. Когато в кабинета му влиза слабичко момиче с остър нос, той е разочарован.
Подозира я в плагиатство
Според него романът, пронизан от страст и еротика, не може да бъде написан от тази млада особа, при това ненавършила пълнолетие. "Признайте честно, госпожице, кой е истинският автор!" - съвсем меко и бащински я моли той. Франсоаз смутено слага на бюрото четирите тетрадки с чернови, които за всеки случай е взела със себе си.
След излизането на книгата във Франция се разразява скандал. В романа на младата писателка за пръв път във френската проза почти на 50 страници е описано как младо момиче практически пред очите на баща си върти любов. За порядъчна католическа държава това е шок.
"Добър ден, тъга" става световен бестселър. Става емблематичен за времето си предвестник на
епохата на свободните нрави
Страната е обхваната от истинска саганомания. Младата писателка е обявена за пророк, преследват я тълпи от фенове, списанията се надпреварват да я снимат за кориците си, вестниците бълват огромни интервюта с нея, на всяка крачка е засичана от папараци.
19-годишната французойка получава нечуван за онези времена хонорар - 100 млн. франка (около $100 000) и не знаейки какво да прави с тях, иска съвет от баща си. "Никога не съм държал в ръцете си такава сума. Трябва да ги похарчиш колкото е възможно по-бързо. На твоята възраст парите не носят щастие", отсича преуспелият бизнесмен.
Франсоаз, която никога не е била послушна, този път се вслушва в словата му. Пръска безразборно пачките за дизайнерски дрехи, почива в модни курорти, черпи приятели в най-елитните ресторанти на Париж. Става редовна посетителка на казината. Само за една нощ профуква 8 млн. тогавашни франка на зеленото сукно. На следващия ден за тези пари купува огромна старинна къща, в която е живяла Сара Бернар - нейният кумир. По-късно й посвещава една от книгите си.
Скоро след излизането на романа издателят й организира голямо рекламно турне от Ерусалим до Ню Йорк, в което младата дама е съпроводена от личния си фотограф - атлетичния красавец Филип Шарпантие. Той е и
първият й любовник
С него Франсоаз се превръща в млада жена, престава да се лигави и дори се опитва да готви за любимия си. Но щастието й не трае дълго. Само седмица след турнето Филип я зарязва заради друга. Разочарованието е огромно и за да се успокои, тя си купува спортен "Ягуар", с който лети из Париж с огромна скорост.
Една вечер, добре подпийнала, 22-годишната звезда сяда зад волана и губи управление. Свръхмощната кола излита с огромна скорост от платното. Закарват писателката в клинична смърт. В болницата буквално събират парчетата от нея.
На свиждания започва да идва големият парижки издател Ги Шелер. Часове наред седи до леглото на опакованата в гипс търсачка на силни усещания. И накрая й предлага ръката и сърцето си. Франсоаз приема.
"Срещата ни с Шелер приличаше на звуци на виолончело, звучащо на заден план в живота ми", разказва тя. Защото по това време пред нея стоят по-сериозни задачи. Читатели, издатели и критици с нетърпение чакат новия й роман. Франсоаз е наясно, че не може да лежи на стари лаври, иначе ще я обявят за еднодневка. Но романът зацикля. Опитва се да предаде реалните си преживявания, а излиза нещо натруфено и фалшиво. Започва да се напива всяка вечер, взема наркотици, към които се пристрастява след катастрофата. В този момент мъжът й поема нещата в свои ръце и започва да й дава съвети. "На хората им е нужна мечта, а не твоят личен опит." И се оказва прав. Излиза "Самотна усмивка", който критиците обявяват за шедьовър, в него има дълбочина и мъдрост, които липсват в първия й роман. Издателите наричат Франсоаз Саган "тиражно чудовище", а търсенето на книгите й надминава предлагането.
В същото време семейният й живот се разпада. Веднъж тя се прибира вкъщи и сварва съпруга си да чете вестник на дивана в хола. Тривиалната сцена я поразява.
Събира си куфарите и излиза
без обяснения. "Знаех, че моето тръгване няма да огорчи мъжа ми. Ако беше обратното, нямам представа как бих постъпила", си признава след години тя.
След време Франсоаз прави още един опит да постигне семейно щастие - омъжва се за американския скулптор Боб Уестхоф. Дотолкова сериозно гледа на нещата, че дори ражда сина си Дени. Ролята на съпруга и майка обаче не й допада. Вторият й брак също приключва бързо. "Седем години преживях в атмосфера на задушаваща скука и досадни закуски. Семейният живот не е нищо друго освен макарони на фурна. А това блюдо не се сервира в моята кухня", заявява Саган на съпруга си.
Апартаментът й се превръща в най-известния литературен салон на Париж, започва отново да пие и да залага на рулетка и с огромни тълпи обикаля модните курорти. "Кога успява да работи?", чудят се всички.

www.standartnews.com