Математик ли е Бог?

Автор: Марио Ливио

Коментари: 2

Издател Изток-Запад
Брой страници 312
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 397 грама
Размери 0x0
ISBN 9789543216833
Баркод 9789543216833
Категории Математика, Природо-математични науки, Природни и точни науки, Книги

Не без основание математиката е считана за единствената наука, която Бог е благоволил да даде на човечеството. Доказателство за това е обстоятелството, че Великата книга на сътворения свят изглежда е педантично изписана на езика на математиката, че законите, които управляват всичко около нас, от движението на планетите до търговията на фондовите борси, имат кристално ясна математическа форма. Задачата, която си поставя настоящата книга, е, надниквайки в хилядолетната Ј история, да се опита да обясни наглед необяснимата ефективност на математиката като инструмент за вникване в тайните на Вселената, да разкрие връзката между Платоновия свят на математическите идеи и материалната действителност. Тя предлага незабравима разходка през двадесет и петте столетия, които обхващат времето на Питагор, Архимед и Евклид, на Галилей, Декарт и Нютон, на Хилберт, Гьодел и Айнщайн. Впускайки се в нея, ще научим какво е общото между военните комуникации и теорията на числата, капещите чешми и калкулаторите, търговските пътници и компютърните чипове, числата и медузите, музиката и движението на небесните тела, песъчинките и планетите, ябълките и астрономията, хазарта и граховите зърна, моряшките възли и химичните елементи. Ще разберем също какви са били онези необикновени личности, благодарение на които днес знаем повече за света, в който живеем.

от Попов / дата: 21 апр 2010

Да, прочетох някъде, че Дан Браун е хвалил Ливио.
Само че той не се нуждае от тази похвала - друга бира е.
Книгата му има една силна страна - разказва историята на математиката на всекидневен език, така че да я разбереш без специален математически бекграунд.

от Стефан Бобев / дата: 18 апр 2010

Предходната книга на Ливио беше супервъзхвалена от Дан Браун - тя е посветена на числото пи. С нея Лимвио спечели наградиете Питагор и Пеано.
Сегашната пък излезе в Щатите през януари 2009 г. и в края на годината критиците на "Вашингтон пост" я посочиха сред най-добрите книги на годината.
Един от най-популярните астрофизици.
И като си помислиш, че е родом от Румъния?
Препоръчвам горещо.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg