Медальонът Ч.1: Времето е в нас и ние сме във времето...

Автор: Галина Златарева

Коментари: 6

Издател Архипелаг
Брой страници 496
Година на издаване 2010
Корици твърди
Език български
Тегло 573 грама
Размери 22x15
ISBN 9789544560041
Баркод 9789544560041
Категории Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Мащабна историческа сага за българите насред кипежа на световните събития от края на ХІХ век. Динамичен разказ, в който минало и съвременност се преплитат, осветени от появата на един старинен медальон.
Двете части, на които е разделено пове-ствуванието, произтичат една от друга, за да откроят цялостно, в глобален мащаб, философията на случващото се по европейските сцени. Това е епоха, белязана от важни, съдбовни събития, и то не без помощта на гениалната диригентска палка на Бисмарк. И в тази епоха до великия Бисмарк се изправя друга велика – макар и много различна личност – Георги Бенковски.
Ето затова в романа читателят ще открие много повече, отколкото в учебниците по история или във вчерашния вестник. Ще открие себе си и ще се обърне назад. И може би сам ще потърси своя корен във времето. И ще бъде прекрасно, ако той, днешният етнически българин, турчин, поляк, арменец или всякакъв друг наш съвременник, се съизмери с предците си. “Медальонът” има уникалната мисия на такова литературно произведение, което най-после над реките от пролята в миналото кръв прехвърля мостове– от едните към другите и от миналото към бъдещето.
Защото ние всички сме родени тук, в тази земя, и заслужаваме да знаем истината!
Отдавна сте очаквали точно
такава книга.
Ето я!

Това се случва на Балканите преди Освобождението. Търговските кервани се въоръжават. Разбойници дебнат по пътищата. Черкези отвличат християнски деца. По същото време пруският канцлер Бисмарк крои заговори и предизвиква войни, преследвайки собствени цели. Интриги оплитат императорските дворове, а полски въстаници бягат към Балканите след всеки свой неуспешен опит за освобождение.

А в Османската империя
един млад търговец се стреми
към богатство и слава.
Кой е този човек и защо обръща гръб на личното си преуспяване и застава начело на самоубийствено въстание на своя народ?
Днешният ни ден не е ли също така динамичен и кръстопътен? Защо в съвременна България е убит един американец?
Каква е връзката между всички тези минали и днешни събития, преплитащи се под призрачните отблясъци на един загадъчен медальон?
Романът раздипля тайните си до последната страница. Прави разбираеми много неща от миналото на България и Европа, които в учебниците са само загатнати, премълчани или изкривени. А съвременният сюжет прекрасно се вплита в историческия, осветява и него по нов начин, а и случващото се сега.

от Бриен / дата: 08 сеп 2013

Истинска, хубава, българска книга!

от Кирилка Ангелова / дата: 08 авг 2013

Прочитам и препрочитам Медальонът, благодаря ви за прекрасната книга, за това, че ме накархте да преоткрия историята, за това че ме накарахте да се замисля. Страхотна книга, написана по възможно най-истинския начин - плаках, ядосвах се, гордеех се и всичко това благодарение на книгата! За мен, Медальона, трябва да е настолна книга за всеки уважаващ се българин! Пожелавам ви здраве и хъс!

от Андрей Лалев / дата: 24 яну 2012

Дали нашите литературоведи четат книгите на съвременните автори? Дали ги четат в Министерството на образованието и в литературния институт на БАН?
Ако бяха прочели "Медальонът", щяха веднага да го включат в литературата за изучаване от средния курс на училищата и в университетите. Той трябва да бъде изучаван и заради литературните му достойнства и заради историческата многообхватност и достоверност.
Четете, госпожи и господа доценти и професори! Иначе защо сте ни?

от Димитър Рангелов / дата: 17 яну 2012

Едва след като си прочел романа и след като дни наред не можеш да се освободиш от въздействието му, едва след като започнеш упорито да се тормозиш сам с въпроса "какво му е толкова силното", като е уж просто един разказ за преплетен поток от събития, може би ще напипаш отговора. Не знам дали най-същественото е това, до което аз стигнах, но ми се иска да го споделя. Въздействието на този роман е в странно силния му житейски реализъм (ако изобщо съществува такова литературно определение), в който авторката ни показва най-великото нещо - КАК ТЕЧЕ ЖИВОТЪТ.
Този роман трябва да бъде изучаван в университетите. Той заслужава литературоведите да го анализират и коментират. Той вече стои до върховете в нашата литература. Само дето никой "капацитет" не си е направил труда, или в заслепението си по разни модернистични течения не се решава да отдаде заслуженото на нещо толкова "класично".
Романът "Медальонът" е чисто злато в бледата ни литература. И не заради златния медальон на корицата, а заради златната си сърцевина, която спира дъха ти и извиква сълзи в очите.

от ДИМИТЪР ЛАХТЕВ / дата: 08 ное 2010

НЕВЕРОЯТНА и МНОГО БЪЛГАРСКА КНИГА !ГОРЕЩО Я ПРЕПОРЪЧАМ НА ВСЕКИ ,КОЙТО СЕ НАРИЧА БЪЛГАРИН И МИЛЕЕ ЗА РОДИНАТА ,ДА ВИДИ "...КАКВИ Е ДЕЦА РАЖДАЛА"...МАЙКА БЪЛГАРИЯ ! ТРЯБВА ДА СМЕ ГОРДИ С НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ВЪРХОВЕ, КАКВИТО СА БЕНКОВСКИ И АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ, ЗА ДА ОЦЕЛЕЕМ В ДНЕШНОТО БЕЗЛИЧИЕ И БЕЗВРЕМИЕ !ПОКЛОН НА АВТОРА -ГАЛИНА ЗЛАТАРЕВА !

от Аладжов / дата: 26 юни 2010

Благодаря! Бисер в иначе безличната ни литература!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Книгата пленява въображението от първите страници. Паралелно се развиват две сюжетни линии: историческа и съвременна.
Историческата проследява живота на революционера Георги Бенковски. Ранните години в родната Копривщица, чиракуването при местен занаятчия, първите му стъпки като търговец, първите разочарования, но и малките победи в опитите му да се издигне във враждебната среда на Османската империя. Особено интересни са срещите му с различни хора и пътуванията на Балканите, в Анадола и дори до Египет. Много горчивини преглъща и постепенно израства в онзи храбър и пламенен мъж, когото познаваме от учебниците по история.
Втората сюжетна линия се развива в наши дни. В антикварен магазин в американския град Денвър се появява много красиво украшение: златен медальон с надпис на арабски. Заплита се опасна интрига, в която са замесени търговци на антики, престъпни босове и техните високопоставени покровители.
Много увлекателен сюжет, напрежение и неочаквани обрати. Един наистина четивен и интелигентен български исторически роман.

Маргарита Аргирова, Хеликон - Витоша