Аполония Понтика Ч.2: Приноси към проучване монетососеченето на града VI - I в.пр.н.е.

Автор: Ставри Топалов

Коментари: 0

Издател Наско-1701
Брой страници 844
Година на издаване 2007
Корици твърди
Език български
Тегло 601 грама
Размери 0x0
ISBN 9548556049
Баркод 9548556049
Категории Древна история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Проучването на монетосеченето на Аполония даде възможност да се установи конкретното отражение на определени политически събития върху градското монетосечене и по този начин да се датират сравнително точно различните градски емисии монети. Промените в изображенията на монетите и въведеното контрамаркиране от градската монетарница позволи да се изяснят неотразени в изворите политически събития, свързани с Аполония. Благодарение на сведения от монетосеченето стана известно, че Лизимах прекратява отсичането на автономни типове аполонийски монети, пренасича част от съществуващите градски монети, превръщайки ги в собствени монети. Установи се, че след смъртта му Аполония контрамаркира Лизимахови типове монети, превръщайки ги отново в монети на града. През всички етапи на контрамаркиране на монети в Аполония продължава да се проследява политическото влияние на големите елинистически монархии, отразено в промяната на типовете използвани контрамарки и избора на монети за контрамаркиране. Тази съществена информация от монетосеченето допълва значително познанията за историята на Аполония по това време.
Благодарение на монетосеченето на града до наши дни е достигнало изображението на колосалната, известна в целия античен свят статуя на Аполон Лечител, изработена в Аполония през V в. пр. н. е. от големия гръцки скулптор Каламис. Най-доброто й представяне е върху много редките тетрадрахми, на които е изобразен богът покровител на града гол, прав насреща, в дясна ръка държащ лаврово дърво, в лява ръка държащ определящите го като точно това божество изображения на лък и стрели. В клоните на лавровото дърво е кацнала птица, вероятно орел. От началото на II в. пр. н. е. изображението на тази статуя на Аполон започва да се употребява като символ на града наред с използваното още от началото на монетосеченето на Аполония изображение на изправена котва с куките нагоре, представяща дотогава града и многобройните му поселища-пристанища като най-удобните пристанища за корабоплаването в района.
Политическите промени в района на западнопонтийските крайбрежие през елинистическата епоха, както и настъпилите по това време неблагоприятни геологически изменения в района на Аполонийския полуостров, довели до влошаване дейността на пристанищата на града, обуславя постепенното загубване на водещите дотогава позиции на Аполония като най-значителния пристанищен и търговски център в района. Упадъкът на градското монетосечене от средата на II в. пр. н. е., когато се отсичат главно редки емисии бронзови монети, отразява настъпилите промени в икономическото състояние на Аполония. Преустановяването на отсичане на монети и осъществяваното след 72/71 г. пр. н. е. само контрамаркиране на монети отразява тежкото политическо и икономическо положение на Аполония след поражението на Понтийското царство от Рим, когато градът е разграбен и разрушен от римските войски. Към средата на I в. от н. е. се преустановява и контрамаркирането на монети, което отразява и края на автономното съществуване на града.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на s[email protected]