История на християнската църква Т.1

Автор: Петър Малицки
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Оксиарт
Брой страници 248
Корици меки
Език български
Тегло 197 грама
Размери 0x0
ISBN 9789547040229
Баркод 9789547040229
Категории Религия, Хуманитарни науки, Книги

С преиздаването на "История на Християнската църква" от П. И. Малицки, която представлява един пълен и завършен курс по Обща история на Църквата, българските читатели ще разполагат с ценно помагало, проследяващо неравния път на Църквата през вековете.

Петър И. Малицки е роден през 1852 г. Завършва Киевската духовна академия, след което дълги години е преподавател по История на Християнската църква в Тулската духовна семинария. Автор е на редица богословски изследвания, сред които заслужава да се спомене "Ръководство по история на Руската църква", получило още тогава висока оценка от Св. Синод на Руската православна църква. Най-известен от неговите трудове остава „История на Християнската църква" в З тома, който, макар и замислен като семинарски учебник, с пълнотата и научните си качества далече надхвърля това свое първоначално предназначение.
Първото руско издание на предлагания труд е осъществено в гр. Тула през 1909-1911 г. То е посветено на духовенството на Тулска епархия. По него е направен и първият превод на български език от Матей Попов, учител в Софийската духовна семинария, издаден с благословение на Св. Синод в София през 1927-1932 г. След като първото издание бързо се изчерпва, Матей Попов прави втори превод по третото руско допълнено и поправено издание на първите два тома. Те са издадени от Синодално издателство през 1951-1956 г. Третият том не е преиздаден, което още тогава го прави библиографска рядкост. В второто издание е сменен правописът и са направени някои минимални корекции и допълнения, съобразно с поправеното трето руско издание. През 1994 г.Издателство "ГАЛ-ИКО" направи ново, почти стереотипно издание и на трите тома. По тази причина и в него са повторени някои неточности в изписването на имена на хора и географски обекти, остарели падежни форми и др. подобни. Въпреки това изданието се радваше на голям успех и тиражът му отдавна е изчерпан. Това доведе до решението на същото издателство за ново разширено, поправено и допълнено издание на „Историята..." на Малицки.
В настоящото издание си позволихме известна намеса в текста с оглед преодоляване на посочените по-горе неточности и стилистични слабости, както и за допълване и конкретизиране на някои факти. Заедно с това сме се старали да запазим стила и красивия изказ на автора максимално невредим. Това засяга най-вече първите два тома на книгата. Не така обаче стоят нещата с третия том (от 1054 г. до днес), в който се налагат много повече допълнения и добавяне на цели нови параграфи (най-вече за историята на Църквата през XX в.). Това доведе до решението на издателството и без това обемистият трети том да бъде допълнен и разделен на два тома, съобразно с българската традиция за периодизация на църковната история, според която събитията, разгледани в третия том обхващат два периода: трети - от 1054 г. до 1453 г. (съотв. 1517 г. за Западната църква) и четвърти - оттогава до наши дни (вж. гл. 2 на том първи).
Основно преработен, сверен и допълнен е географският показалец към том първи. Изцяло нов е именният показалец, както и всички показалци към останалите томове.
При транскрибирането на имената сме се съобразявали с утвърдените в богословските среди принципи, тъй като книгата е адресирана най-вече към изучаващите и занимаващите се с богословие, но и към всеки любознателен читател, който се интересува от тази проблематика.
С преиздаването на „История на Християнската църква" от П. И. Малицки, която представлява един пълен и завършен курс по Обща история на Църквата, българските читатели ще разполагат с ценно помагало, проследяващо неравния път на Църквата през вековете.
Настоящото издание се посвещава на 2000-та юбилейна година от Рождеството по плът на Богочовека Иисус Христос.
Александър Омарчевски

от Sulla / дата: 20 дек 2016

Само дето не е Петър, а Павел (Иванович) Малицки :D

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]