Тайният път на мастилото

Автор: Кристин Димитрова

Коментари: 11

Издател Обсидиан
Брой страници 272
Корици меки
Език български
Тегло 295 грама
Размери 0x0
ISBN 9789547692312
Баркод 9789547692312
Категории Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

От автора на “Сабазий”, “Любов и смърт под кривите круши” и “Таро: Вратите навътре”

Млада жена купува всеки ден един и същ вестник, макар че политиката не я интересува. От страниците му обаче получава съобщения, които са отправени специално към нея... Професор погрешка набира телефон, който го свързва с дискретен клуб за сбъдване на желания... Убийство, “заровено” заедно с жертвата преди години, излиза отново наяве с една снимка... Старица се влюбва в екранен красавец и поставя живота си в опасност...
Новите разкази на Кристин Димитрова ни плъзват по тънкия лед между комедията на всекидневието и мрака на това, което сме в състояние да направим един на друг. Те ни въвеждат в един ясен и необясним свят. Ние познаваме вещите му. Познаваме и хората, които го населяват. Но как се получава така, че тъкмо в най-делничния момент от реалността всеки от героите се оказва детектив, разследващ мистерията на собствения си живот?
Понякога невероятното в света е неговата по-дълбока логика.

от Петър Аначков / дата: 21 мар 2010

Рецензията в "Капитал" е много точна - наистина една от най-добрите ни писателки, за мен най-оригиналната. Вижда артистично света, показва го артистично. Но трябват сетива да я разбереш.

от Странна / дата: 19 мар 2010

До Диана - за безСмилените редове и още нещо

Явно още сме в епохата, която ражда хора, които, като не разбират нещо, решават, че проблемът е в нещото. За мен разказите са чудесни с тънкото си чувство за хумор и незабелязаната на пръв прочит (от някои) дълбочина. Времето като главно действащо лице е пълно с неочаквани обрати. Страхотна книга. 6++

от Диана / дата: 19 мар 2010

Претенциозно, кухо и доста бездарничко! Не е възможно да се издържи след страница 19 нататък. Какви безмислени, кухи диалози!Както обикновено - много шум за нищо! Но разбира се, сега ще има силно думкане на тъпани от ....тъпани.

от Емил Стефанов / дата: 10 мар 2010

Много е добра. С удоволствие ще отида на 12-и лично да й го кажа.

от Ирена Н. / дата: 06 мар 2010

Много се радвам, че Кристин Димитрова има нова книга. Тя е най-добрата и интелигентна писателка в България!!!!

от Албена М. / дата: 06 мар 2010

Прочетох в днешния брой на в. "Труд" един от разказите в сборника - "Изповедта на една секс кукла". Тази Кристин е много изобретателна и остроумна. Разказ за самотата чрез находчива метафора., и смешен, и много тъжен. А и тези 2 разказа тук са чудесни, особено първият! Най-после нещо свежо в българската литература. Още следващата седмица ще купя новата книга. Дано и "Любов и смърт под кривите круши" мога да намеря, звучи оригинално.

от Валентин Русков / дата: 06 мар 2010

Благодаря на ВК, че ми обърна внимание на рубриката ПРЕЛИСТИ. Чел съм в пресата някои разкази на Кристин Димитрова, помня ги, защото бяха наистина оригинални. А тези двата са много различни един от друг по настроение - единият мистичен, другият комичен. Определено ще купя тази книга, след Радичков не е имало добър автор на разкази. Кристин вдъхва надежда, че изкуството на кратката проза се възражда.

от Веселина Кацарова / дата: 06 мар 2010

Тези два разказа, които сте публикували, са невероятни!!! Поздравления за "Хеликон", че дава възможност да зачетеш вкъщи на спокойствие някои книги и да решиш искаш ли да си ги купиш. Тази книга НЕПРЕМЕННО ще я дочета, вдъхва надежда, че и ние имаме добри разказвачи.

от Васил Симов / дата: 06 мар 2010

Бях възхитен от "Любов и смърт под кривите круши"! Толкова оригинално и съвременно звучеше. С нетърпение очаквам новите разкази. Прекрасна разказвачка!

от Брет / дата: 04 мар 2010

Четох някъде, че излиза на 8 март! И аз съм в очакване...

от Жана / дата: 02 мар 2010

хм! предният сборник беше на високо ниво! кога излиза?!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Бих казала, че с интерес чаках излизането на тази книга, след като прочетох предишния сборник с разкази на Кристин Димитрова „Любов и смърт под кривите круши”. Още с прочитането на първия разказ бях сигурна, че правилно съм я причислила към групата на „майсторите на разказа” в съвременната българска литература.
Както става ясно още от заглавието, този път ще си говорим за текстове. За хората, които ги пишат и за тези, които ги четат. Кръстословици. Изрезки от вестник. Сценарии. Елин Пелин. Текстове, които показват посоката, помагат на човек да премине през трудни моменти, пускат трохи по пътеката на душата му, за да може спокойно да се прибере у дома, когато злата мащеха го изостави в гората. Всичко е текст и колкото и да се опитваме да докажем обратното, всеки от нас има допир с текстовете.  Дори котките.
Защото „В началото бе Словото”.

Николина Бочева, Хеликон - Витоша, София

Кристин Димитрова е автор на романа „Сабазий”, отличен с Награда на Министерство на културата и община Пловдив „Христо Г. Данов“ в категория „Българска художествена литература“, на книгите с разкази „Любов и смърт под кривите круши“ и „Тайният път на мастилото“, на десет сборника с поезия, сред които „Образ под леда“, „Поправка на талисмани“, „Хората с фенерите“, „Сутринта на картоиграча“ и др. А също и на книга за символиката на Таро.
Родена е в София през 1963 г. Завършила е английска филология. Работила е като журналист. Преподава в катедра „Западни езици“ в Софийския университет.
Носител е на много национални награди за литература.
Разкази и стихотворения от Кристин Димитрова са публикувани в 24 държави на 21 езика.