Ние, живите

Автор: Айн Ранд

Коментари: 1

Издател Изток-Запад
Брой страници 464
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 417 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543216604
Баркод 9789543216604
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

“Ние, живите” е интелектуалната биография на Айн Ранд. Това е първият текст, написан от руснак, който знае истината за живота в съветска Русия и се е спасил, за да я разкаже на света. Това е разказ за Диктатурата, независимо дали е в съветска Русия, нацистка Германия или в социалистическа Америка. Това е книга за Човека срещу Държавата. Основното в нея е светостта на човешкия живот.
Актуална днес както преди 75 години, Ранд отново е призвана да противодейства на разрушителните социалистически умонастроения на съвременния свят.

от АЛС / дата: 13 фев 2016

Книгата е една идея по-слаба от "Изворът" и Атлас, но все така богата, с изключително силен женски образ. Ценителите ще я разберат.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

В живота на всеки човек има моменти, когато е на кръстопът - да рискува и да се пребори с установените норми, заради несъгласието си с тях, или да се примири, но да съжалява непрекъснато, че е постъпил като страхливец. Героинята на Айн Ранд - Кира след като разбира, че няма да се справи с новоутвърдената диктатура в Русия, защото е със силен и непримирим дух, тя посвещава живота си на мечтата да се освободи от нейните окови. В последствие се оказва, че поне психически тя вече е свободна, за разлика от повечето и сънародници, и бягството за нея е факт, свободата също.

Кристина Казакова, Хеликон - Пловдив

И за миг не съм мислел, че първият роман на Айн Ранд ще надмине „Атлас изправи рамене“ и „Изворът“, но това е факт – “Ние, живите” е най-силната й книга и залагам главата си за това твърдение.

Причината е проста – Ранд е преживяла градежа на Съветска Русия и е избягала от кошмара, който после е описала. Още повече, че в този роман са само загатнати политико-философските й тежнения, които са сграбчили малко прекалено другите два романа. Затова и акцентът тук не е върху духа, а върху тялото, което трябва да се храни, топли и движи. Нещо, което в новородения СССР не е лесно.

Кира Аргунова е красиво момиче, очевидна първа, груба и необработена версия на Доминик и Дагни. Тя е ледена, амбициозна и интелигентна, но произходът й от фамилия на фабрикант я обрича на страхотни проблеми в работническо-селската държава. Докато тя и семейството й се борят за оцеляването си, тя се влюбва до полуда в Лео Коваленски, син на адмирал от царския флот. Двамата заживяват “в грях”, опитват се да работят и учат едновременно, преодолявайки с мъка препятствията, поставени от произхода им.

В Кира се влюбва ортодоксалният комунист Андрей Таганов, военен герой и агент на вездесъщото ГПУ (бивше ЧК, бъдещо КГБ). Той е стоманен идеалист, отдаден на комунистическата утопия и пропаганда и без угризения изпраща хора на смърт. Почти през целия роман той е в неведение, че Кира живее с Лео и е в плен на сляпата си страст по нея.

Смъртта повлича Кира към греха – за да спаси живота на Лео, тайно става любовница на Андрей. Тя заживява двойнствен живот, който противоречи на принципите й, но любовта към адмиралския син я тика към отчаяни и нечовешки постъпки. Той от своя страна се променя, приспособява се към реалиите на Съветския съюз и започва да се занимава с контрабанда, което му осигурява пари, но го тика към пропастта на падението. Андрей е на другия полюс – малко по малко той се събужда и осъзнава какво се случва с идеалите, за които се е борил. Това пробуждане и откриването на истината за Кира не оставя път пред двамата.

И тримата са в смъртоносния капан на вездесъщата държавна машина. И всеки ще излезе от него по различен начин…

“Ние, живите” трябва да бъде прочетена. Задължително! Гарантирам, че ще ви впечатли и дълго ще мислите за нея.

Христо Блажев, http://www.knigolandia.info/

Айн Ранд (на англ.: Ayn Rand), родена Алиса Зиновиевна Розенбаум (на руски: Алиса Зиновьевна Розенбаум) е американска писателка и философ от немско-еврейски произход, известна с философията, наречена от нея „обективизъм“ и развита в три сборника от есета и романите „Ние живите“ (1936 г.), „Изворът“ (1943 г.) и “Атлас сви рамене“ (1957 г.), втори по популярност след Библията в САЩ.