Мистерии

Автор: Кнут Хамсун

Коментари: 0

Издател Унискорп
Брой страници 364
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 258 грама
Размери 0x0
ISBN 9789543302772
Баркод 9789543302772
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

За пръв път у нас излиза в превод от норвежки език знаменитото произведение на Кнут Хамсун „Мистерии” (1892), считано от критиката не само в скандинавските страни за първия модерен роман в европейската литература. Основания за подобно определение дават свободната структура на творбата, пространните вътрешни монолози на нейния централен персонаж, глъбинният психологизъм при обрисуване на героите, богатите асоциации и внушения, преплетени майсторски от Хамсун в сложната му тъкан. Въздействието си романът дължи и на северната екзотика, която нюансира и допълва сюжета: белите нощи, мистичната роля на природата и особено на гората и морето, краткотрайното лято, отлитащо като несбъдната мечта, неспирната игра на светлини и сенки, подсилваща въображението и желанието да й се отдадеш изцяло… За главния герой в романа тази игра започва като забавление, а завършва с трагедия. Ексцентрична личност с несъмнен творчески заряд, Нагел попада в крайбрежен норвежки градец. Той се заема да изследва неговите обитатели и тайни, едновремено шокирайки и очаровайки околните с причудливите си истории и изблици на странни хрумвания и настроения. Самият Хамсун го характеризира като „психопат и гений”, а в неговия образ редица литературни критици виждат и първия аутсайдер в европейската литература - личност, изолирана не само от обществото, от другите, а и от себе си.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Това е роман за бунта на човека срещу грубата реалност на живота и абсурда на ежедневието. Кнут Хамсун ни разкрива комплицираните връзки между индивида и заобикалящия го свят – човекът търси яснотата, а светът остава безмълвен и неразбираем. Според литературната критика, Хамсун в  „Мистерии”, стартира един нов тип персонаж в европейския роман. Подобно на екзистенциалиста Албер Камю, норвежкият писател прокламира появата на „чужденеца в битието”, на индивидуалиста, който е изолиран от обществото и от себе си.

Лилия Иванова, Хеликон - Кюстендил

Мистериозният норвежец Кнут Хамсун вече не е само екзотично скандинавско име от известна телевизионна реклама. „Мистерии“ ознаменува литературното възкръсване на един от гениите на ХХ век, родоначалник на модерната европейска литература и носител на Нобелова награда от 1920 г.
В продължение на половин век творчеството на Хамсун е отричано заради неговите нацистки убеждения и принадлежност. Той не се отказва от тях дори след края на войната и умира в мизерия и изолация. Хамсун има непоносимост към англосаксонския либерализъм, чиито ценности смята за фалшиви, консуматорски и агресивно натрапени на неатлантическия свят. Днес, повече от половин век след смъртта му, става възможно разграничаването на изключителното му литературно наследство от неговите политически убеждения и заблуди.

Флорика Велева, Хеликон - Благоевград

Относно своя дебют в модерната литература Кнут Хамсун пише: „Глад” е ключът към моите книги.” „Мистерии” е неговата втора творба, публикувана приблизително две години по-късно. Тя е емблематична за интелектуалната позиция на Хамсун през 90-те години на XIX век, когато той впечатлява като майстор на поетичното в прозата. Пример за последното е неговият следващ роман – „Пан”, който е характеризиран от автора като „поезия в проза” и става популярен в Европа след публикуването през 1894 г.

Трудно е да се изброят нюансите, заложени в книга като „Мистерии”. Немският писател Томас Ман, получил Нобелова награда за литература през 1929 г. за романа си „Буденброкови” (1901), споделя, че едва ли някой повече заслужава тази награда от Кнут Хамсун, присъдена на норвежеца през 1920 г. за романа „Благодатта на земята” (1917).

Вероятно „Мистерии” е една от причините творчеството на Кнут Хамсун да е високо ценено от писатели като Франц Кафка и Хенри Милър.


Чавдар Димитров, Хеликон - Витоша