Сонети

Автор: Уилям Шекспир
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Лъчезар Минчев
Година на издаване 2009
Корици твърди
Език български
Тегло 289 грама
Размери 20x13
ISBN
Баркод
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Изданието е посветено на 400-годишнината от първото публикуване на Шекспировите сонети н Лондон през 1609 година.

Първо съобщение за сонетите на Шекспир, дошло до нас, е това на издателя Франсиз Мирз, който в един преглед на творби от своето време под наслов "Съкровищница на разума" (1598) говори за "сладостните сонети на Шекспир", които се четели в приятелски кръг. През следващата година (1599) В антологията "Влюбеният пилигрим" са публикувани два Шекспирови сонета - № 138 и 144. Цели десет години по-късно издателят Томас Торп, навярно без съдействието и може би и без знанието на автора, публикува в отделна книжка "Сонетите на Шекспир, непечатани никога досега" (1609). Това е изданието, чийто текст си остава меродавен и до ден днешен. Но кога са били създадени сонетите? По този въпрос има спорове, но сякаш надделява мнението, че времето на тяхното написване се движи в границите 1593-1599, т. е., че те са плод не на младия лирик, а на повече от 30-годишния - зрял за онова време - драматург, който вече се е готвел за своя "Хамлет".

Ключови думи: класика

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Уилям Шекспир (на английски: William Shakespeare) е знаменит английски драматург и поет, признат в западната култура като най-значимият писател в англоезичната литература.

Шекспир е от малкото драматурзи, които се отличават в писането, както на трагедии, така и на комедии. Някои от пиесите му съдържат песни, които са едни от най-изтънчените лирични поеми, писани на английски език. Шекспир е написал 38 пиеси, 154 сонети и множество поеми - 2 повествователни и няколко по-кратки. Способността му да улавя и предава най-дълбоките аспекти от човешката природа дават право на мнозина да го смятат за ненадминат талант, а Английският ренесанс често е наричан „шекспиров период“.

Пише произведенията си в периода 1588-1613 година, но точните дати и хронологичната последователност на пиесите не са изяснени в повечето случаи. Продуктивността му е изключителна, още повече като се вземе предвид, че е живял само 52 години. В допълнение, Шекспир е най-цитираният писател в англоезичната литература, смятан за "английския национален поет" и наричан още бардът на Ейвън или лебедът на Ейвън.

Преводи на Шекспир има на повечето живи езици и неговите пиеси се ираят неотменно навсякъде по света.