Очите на Сталин

Автор: Ингвар Амбьорнсен

Коментари: 0

Издател Персей
Брой страници 320
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 245 грама
Размери 20x13
ISBN 9789548308441
Баркод 9789548308441
Категории Криминални романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Криминален роман, в който възкръсва духът на Реймънд Чандлър - с виртуозния сюжет, изключително богатия език, убийствената ирония и пъстротата на сленга и жаргона.

Съпрузите Лайла и Рони Улсен са частни детективи, занимаващи се с лов на неверни съпрузи. Между пиянски запои и лични трагедии те изкарват хляба си, ровейки се из кирливите ризи на "порядъчните граждани". Но една съдбовна сутрин са разтърсени от вестта, че техният приятел Бернард Линдквист – журналист и писател, е намерен мъртъв в леденостудените води на пристанището в Хамбург. Лайла претърсва дома на Бернард и открива папка с надпис "Очите на Сталин", в която има един-единствен лист с ключови думи и колона с имена. Съпрузите не могат просто да стоят със скръстени ръце и да чакат официалното разследване да даде някога резултат. Още повече, че бащата на Бернард е намерен с разсечена глава. Преди смъртта си той е получил от сина си картичка с текст: "Очите на Сталин все още не виждат". Явно приятелят им е бил по следите на нещо голямо. А още по-явно е, че този път съпрузите си имат работа с други тип престъпници от тези, с които обикновено общуват. Защото за тези човешкият живот не струва нищо.
Лайла и Рони отпрашват за Хамбург, където ги очакват още един труп, недоверчиви ченгета, настръхнали охранители и професионалисти от тайните служби. А навсякъде, където тайнствените думи ОЧИТЕ НА СТАЛИН се появят, предизвикват насилие и мигновена смърт...

Ингвар Амбьорнсен е един от най-значимите и най-продавани норвежки писатели с общ тираж на книгите си над 1 млн. екз. само в родината си. Носител е на 11 литературни награди, а книгите му са преведени в много страни. Филмовата екранизация "Елинг" има номинация за "Оскар".

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ингвар Амбьорнсен е един от най-значимите и най-продавани норвежки писатели с общ тираж на книгите си над 1 млн. екземпляра само в родината си. Носител е на многобройни литературни награди, а книгите му са преведени в много страни.
Роден е на 20 май 1956 г. в Ларвик, Норвегия. Сега живее със съпругата си в Хамбург. Критиците го наричат говорител на аутсайдерите и социално неадекватните хора. Той е любим автор на много млади хора по света.
Героите му са хора, които са изпаднали от обществото или сами са направили този избор в знак на протест. В ранните си книги изследва цената, която поколението от 60-те плаща заради злоупотребата с алкохол и дрога. Героите от тези произведения се движат в среда, в която насилието и убийствата са ежедневие. Така Амбьорнсен навлиза успешно в криминалния жанр. Заради способността му да се солидаризира със средата, която описва, и заради изключително богатия му език, зареден с ирония и изпъстрен със сленг и жаргон, го сравняват с Реймънд Чандлър. В криминалните му романи представите за добро и зло се размиват, а авторът изпитва симпатия към хора, които писател морализатор би нарекъл негодници. А кой все пак е истинският негодник, не е ясно - внушава Амбьорнсен, за който нещата никога не са само черни или бели. Първият му криминален роман - "Убийството на последната лисица" излиза през 1983 г. Следват "Очите на Сталин", "Кръстът на вещиците"...
Прелом в творчеството му е "Бели негри", в който с изключителен хумор, премесен с немалко горчилка, е показана трагичната съдба на едно поколение, чиито надежди са били излъгани.
Връх не само в съвременната норвежка литература, но и в световната, е серията от четири романа с главен герой Елинг - "Изглед към рая", "Птичи танц", "Кръвни братя" и "Обичай ме утре". Книгите са сюжетно самостоятелни, обединяват ги общата гледна точка /на героя разказвач Елинг/, и общите герои /двамата приятели Елинг и Хел Бярне/. Душата на един човек с психически проблеми се оказва с удивителни измерения. Параноикът Елинг освобождава фантазията си с мощта на своята енергия. Поредицата, представляваща обезоръжаваща смесица от наивност, разум, лудост и невероятно чувство за хумор, има блестящ прием сред читателите по света. На места човек направо вие от смях заради уникалния хумор, който е в баланс на отчаянието, самотата и депресията, които тежат върху съвременния човек. Самият Елинг не е веселяк. Той е човек, който гледа изключително сериозно на живота. И макар че има проблем в контакта си с хората, той изпитва страстно желание да съпреживява с другите. Удивително е приятелството му с Хел Бярне - огромен, силен мъж, който мисли само за ядене и за жени. Той е много под интелектуалния потенциал на слаботелесния Елинг. Но двамата, взети заедно, показват човешкия индивид в неговата цялост. Ако погледнем към героите през призмата на прочутия руски литературен теоретик Михаил Бахтин, Елинг символизира горницата на човека /интелекта, полета на мисълта и въображението, чувствата/, Хел Бярне символизира долницата /храненето, отделянето, похотта/.
От 1986 г. досега Ингвар Амбьорнсен е получил многобройни литературни награди, отличили изключителния му талант - "Браге", "Вестфолд", "Рикмолс", "Капелен"... През 2004 г. писателят бе удостоен с международната награда "Бутпрайз" за това, че "чрез написаното си слово повдига най-наболелите въпроси на обществото по начин, който изпълва хората с разбиране, прокарва нови граници, счупва рамките на нещата, които се премълчават, и разкрива недъзите на съвременното общество".