Ще бъдеш ли тук? Роман

Автор: Гийом Мюсо

Коментари: 3

Издател Изток-Запад
Брой страници 312
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 336 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543216413
Баркод 9789543216413
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Един-единствен жест понякога е достатъчен, за да промени всичко.

Сан Франциско. Елиът, известен хирург, така и не е намерил утеха за смъртта на Илена – жената, която е обичал до полуда и която е починала преди тридесет години.

Един ден по невероятно стечение на обстоятелствата, той получава възможността да се върне назад и среща... себе си. Среща младия мъж, какъвто е бил тогава. Върнал се е в решителен момент, когато един-единствен жест може да спаси Илена.

И да промени неумолимата съдба, която е предопределила нейната участ завинаги.

Но да донесе много страдания на себе си и на своите най-близки хора.

Какво обаче е позволено да променя? Кои грешки би трябвало да избегне? Коя болка, кои угризения, кои съжаления да заличи?

Наистина ли е възможно да придаде нов смисъл на своето съществуване? Или може би ще направи нови, още по-фатални грешки?


Гийом Мюсо е на 33 години. Първият му роман И след това (Изток-Запад, 2005 г.) пожъна колосален успех не само във Франция, където бе продаден в половин милионен тираж, но бе междувременно преведен на 15 езика и пресъздаден в едноименния филм (януари 2009 г.) с участието на Джон Малкович, звездата от “Изгубени” Еванджелин Лили и др. Последва го вторият му роман Спаси ме!, намерил отново отличен прием сред читателската аудитория. Днес Гийом Мюсо е може би най-високо котираният френски романист.

Ключови думи: Всички говорят за Франция, Съвременна европейска проза

от Ива / дата: 06 апр 2015

Много увлекателен сюжет.

от Франко / дата: 20 фев 2012

Аз я четох наскоро. Чудесна е!

от Мими / дата: 05 май 2011

защо няма мнения за ази книжка! хайде .....

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Ако получите шанс да се върнете назад във времето, ще се опитате ли да промените събитията? И ако трябва да избирате между жената на живота си и обожаваната дъщеря, коя ще бъде по-важна?

    Хирургът Елиът получава шанс да се върне назад, за да види за последен път прекрасната Илена, която е загинала отчасти по негова вина. Той има 10 хапчета, всяко от които го изпраща в точно в същия час и секунда, но 30 години по-рано.

    Среща своето младо Аз и двамата започват безумна игра. Старият Елиът иска да спаси Илена от смъртта, но и да не позволи да загуби дъщеря си Анджи, която има от друга жена. На два пъти той спасява живота на любимата си, но младият Елиът трябва да заплати това с клетва да не я вижда никога повече, за да даде шанс на дъщеря си да се роди. Но нещата не могат да бъдат толкова прости…

   Романът е написан леко и вълшебно. Край действието шумолят безброй дребни детайли, които украсяват страниците – младият Елиът се зачита в “Кери” на някой си Стивън Кинг, пуска касетка на непознатия Брус Спрингстийн, а има и комичен сблъсък с джиесема и айпода на възрастното си Аз. Той трябва да се пребори с изкушението да нареди живота си както иска, без да се съобразява със съветите на бъдещето, ако и да знае, че това ще промени много неща. Но кога ли някой сегашен избор е взиман с мисъл за бъдещето след 30 години?

Христо Блажев, www.knigolandia.info

„Не, не съжалявам за нищо...” пее Едит Пиаф, но уви не всеки с ръка на сърцето би могъл да каже това. Да-а-а, не всички са като малкото френско Врабче...
Има обаче един въпрос, който всеки от нас най-малко един път в живота си трябва да си зададе - ако имаш шанс, какво би променил в живота си, ако можеш да избираш, какво би изтрил? Коя болка, кои угризения, кои съжаления би заличил?
Този въпрос задава Гийом Мюсо в новия си роман „Ще бъдеш ли тук?” на издателство „Изток-Запад”. Гийом Мюсо, който е в христовата възраст, а вече е вторият най-продаван романист във Франция за миналата година.
Романът е написан леко и вълшебно, може да се чете и с буца в гърлото, но и с непреодолимото желание да прелистиш, да обърнеш следващата страница, за да узнаеш продължението. Този роман, също както и другата творба на автора  „И след това”, доказва блестящо утвърждаването на „стила Мюсо”- стил, в който се смесват емоцията с мистерията, който неотклонно води читателя към въпроса на въпросите: Защо сме тук?
„Ще бъдеш ли тук?” - няма начин да не му посветите поне една нощ! Милиони читатели го правят, направете го и вие.

Елена Алексиева, Хеликон - Бургас

Не се и съмнявам, че всеки човек, поне веднъж през живота си, е искал да се върне назад във времето. Било за да промени нещо или да изживее отново даден момент?
Представете си за миг, че това е възможно. С историята за Елиът, известен хирург, който получава възможност да спаси живота на единствената жена в живота си, Мюсо поставя въпроси вълнуващи всеки от нас: можем ли да променим миналото и дали това не би довело до катастрофални резултати, променяйки съдбата на един не променяме ли  съдбата и на други?
Препоръчвам Ви с цялото си сърце да прочетете тази книга. Освен увлекателна историята, разказана от младия френски автор, ще ви накара да се замислите и за смисъла в собствения си живот, да погледнете назад и да се усмихнете. Втори шанс в живота получават само героите в романите.

Гергана Нешкова, Хеликон - Варна, Мария Луиза

Може би много от нас в своят съзнателен живот  са искали да имат шанса да се върнат назад в миналото и да поправят някоя своя грешка, да изтрият неправилно казана дума,да предотвратят  голяма загуба!


Но за жалост това не е в нашите възможности, не можем да направим това, колкото и да искаме и да мечтаем. А за един известен, но самотен  хирург това се оказва неподозиран шанс да се върне назад, да се изправи пред своето по-младо копие  и да се опита да поправи своята грешка и да спаси любимата жена. И тук пред него възниква големият въпрос - кого да спаси и кого да жертва. Може ли да избира между живота на дъщеря си и този на своята голяма и единствена любов.


Как се взема такова решение!


Има ли шанс да спаси и двете, дори и на високата цена да не види никога повече едната от тях.


Много въпроси надничат от страниците на романа, въпроси, чийто отговор е труден и болезнен. Роман, който четеш и едновременно наблюдаваш себе си, задавайки си въпроса: аз как ще постъпя, имам ли решение, имам ли смелостта да променя не само своето минало, но и съдбата на хората около мен?


Миналото затова е минало, за да си остане зад нас, като нещо което сме преживели  и да не бъде променяно, нещо от което само можем да си извлечем поука, дори и болезнена.

Дани Петкова, Хеликон Добрич

Роден през 1974 г., Гийом Мюсо се пристрастява към четенето от малък, а започва да пише още като ученик. След зловещ инцидент, който почти го погубва, Мюсо започва силно да се увлича по темата за ПБС – преживяванията, близки до смъртта. Това довежда до написването на издадения и у нас бестселър „И след това...”, който се превръща в първия голям хит на писателя и който през 2008 г. е екранизиран с участието на Джон Малкович и Еванджелин Лили. В стила на Мюсо присъстват три неизменни съставки, скъпи на читателските сърца: свръхестественото, изгарящата любовна страст, интригата, доближаваща се до тази на детективските романи. Необикновеният и сензационен успех на книгите му, продадени в над 12-милионен тираж и преведени на 35 езика, го превърна в най-четения френски автор за 2011 г.