Заплахата Дан Браун

Автор: Димитър Недков
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 8

Издател Стандарт
Брой страници 160
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 193 грама
Размери 20x14
ISBN
Баркод
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Димитър Недков е посветен в тайните на масонството Свободен зидар. Участник във възстановяването на масонските ложи в България след демократичните промени през 1989 г. Заемал длъжността Велик оратор на Великата ложа на Старите Свободни и Приети зидари на България. Съучредител на Върховния съвет на тридесет и трета и последна степен на Стария и Приет Шотландски ритуал на масонст-вото в България. Изследовател на историята на световното масонство и развитието на братството на Свободните зидари по българските земи. Лектор на международни конференции по темите за тайните общества и ролята на масонството за възхода на цивилизациите. Автор на книгите "Масоните се върнаха в България" (1998); "Третото хилядолетие на масонството" (2000); "Поученията на масонството" (2005) и "Светът на масонството" (2008). Член на Международната академия на илюминатите в Рим.

"Колкото и странно да звучи, този роман се основава на реални факти и събития. Някои популярни, други - известни само на малцина. Историята е в пряка зависимост от достъпа до познанието на пишещите и четящите.
Същността на масонството е смес на митични, библейски и исторически трактовки съобразно гледната точка на времето. Историята на Свободното зидарство има своя символичен и фактологически ракурс. Изгубената тайна на масонството се отнася до произхода му, който е известен на малцина. Те пазят тази тайна, обвита в мистерии.
Знаейки, че Бог ще накаже хората заради греховете им с потоп и огън, няколко души взели мерки да запазят знанието за оцелелите. Създателите на геометрията Йавал, на музиката Иувал, на металургията и ковачеството Тувалкаин и на тъкачеството Ноема - затварят в два стълба формулите на своите познания. Тези две колони открива след потопа Хермес. Той става първият разпространител на изгубеното познание. Или архитектът на първата масонска ложа на земята.
Световната масонска общност не е еднородна маса, управлявана от невидим център. Днес има над 75 вида масонски системи, 50 практикувани ритуала, около 30 регистрирани масонски Ордена. 36 са комасонските сдружения, допускащи участието на жени в Братството. Известни са най-малко 6 академии на посветените. Придобиват се над 1400 различни вида масонски степени, претендиращи за пазители на неразкрити тайни.
В България днес има няколко Велики ложи. Всяка от тях претендира да е принципал на масонските идеи. Около пет-шест хиляди българи - мъже и жени, твърдят, че са посветени в тайните на масонството. Самият спор за оригиналност между тях по същество ги отдалечава от философията на масонската доктрина.
Масонството е изиграло изключително важна роля в развитието на Третата българска държава. Още по-съществено е значението му за демократичните промени след 1989 г. Този факт се подминава мълчаливо от официалните историци. Все пак нали ложите на масоните са общества, които съхраняват тайни!" - Авторът

от Романтик / дата: 10 май 2015

Ако може да се говори за скритото присъствие на масонството у нас, не би било зле да се прочете романът "Орисия" на Виолета Аргаки. В тази книга освен, че на фона на исторически събития се разказва за интересни човешки съдби, има и литература! В немалко моменти авторовият изказ достига виртуозност.

от автора / дата: 21 юли 2011

тоя' човек не е наред

от Читател / дата: 21 юли 2011

Като литература, поредицата е брутално слаба (идентична на другите литературни "шедьоври" в БГ - книгите на Людмила Филипова) , чиста проба "бизнес проект" на Стандарт, по-близко до жълтата преса. Направиха доста кинти с тези книжлета, но художествената им стойност е нулева. Но ако се чете внимателно (доколкото това е възможно, разбира се!), преглъщайки евтината, елементарна сюжетна линия и плоския език (рекламната агресия оставям без коментар), може да се селектира доста ценна информация - историческа, чисто фактологическа, както и относно съвременното българско общество (лица, факти, нюанси, задколисия). Пича поназнайва някои неща! Търсещият истината не върви само по правия и равен път, но и кривите пътеки извървява старателно.

от Четеца / дата: 21 дек 2009

Написаното определено е любопитно!
Но не е разработено и е изстреляно в по-скоро вестникарски вид. Ако мога да направя сравнение с филм, това наподобява "трейлъра" към филма.

Има няколко момента в книгата, които много ми допаднаха.
Един от тези "моменти" е на 99 страница 3 абзац.
Не бях чел до сега толкова кратко, изчерпателно и точно описание на Българите като народ. И колкото и да ми е неприятно е истина.

от АНИ / дата: 16 дек 2009

Всъщност в тази книга са важни и ценни подробностите, който има очи да ги види. И...тънката нишка, която върви през страниците: Ний сме дали доста на света!!! А премерената доза национализъм няма да навреди на никого...Името на чичко Браун е магнита, който привлича, а не основната тема -добър ход!!! Авторът има и други книги / и те вече не са 150 странички /- който има време да чете - могат да бъдат намерени и в този сайт, и в книжарници Хеликон.

от Росица Апостолова / дата: 15 дек 2009

За Ники. Аз я намирам интересна, но и прозайчна. Струва ми се, че подобни книги не са вече така актуални. Вече не е толкова актуално непременно да се шокира публиката с ''поредното'' откритие. Но ако обичате духовни книги и романи едновременно бих ви препоръчала ''Горски дух'' на Ралчевски. Прекрасна е. Накара ме да се почувствам истински жива. А също мога да ви препоръчам и Кораев, но мисля, че той не е преведен от руски. :)

от Пешо / дата: 09 дек 2009

Ами, малко е хаотична книгата, всичко е в насипно състояние, а и в 150 странички е трудно да развиеш някаква линия... Освен това, връзката богомили-катари-тамплиери е разработена вече в тази книга - http://www.helikon.bg/books/118/147371_relikvata.html, при това много по-атрактивно!

от Ники / дата: 07 дек 2009

Любопитно? Някой да сподели мнение ?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]