Бране на диви пчели

Автор: Мюмюн Тахир

Коментари: 2

Издател Библиотека-"Орфеева-лира"
Брой страници 128
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 160 грама
Размери 20x14
ISBN 9789549238518
Баркод 9789549238518
Категории Разкази и новели. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Прозата на Мюмюн Тахир притежава едно основно качество – тя пристрастява читателя не толкова към сюжета, колкото към драмата на неслучващото се с героите, към тази недоизказаност в отношенията им, заредена едновременно с меланхолия, антилогичност, смътни предчувствия, незабележимост на бита, на фона на уязвимата любов, която ги разтърсва. Разказите в новия сборник “Бране на диви пчели” не са текстово унифицирани (сред тях има дори чисти есета), но без значение дали пише за обикновените хора от родопските села или за живота в големия град, М. Тахир създава у читателя усещането за култура на духа, за разпознаване на собственото лице, транспонирано през неговите герои. - Анжела Димчева

от Златомир / дата: 14 ное 2009

Книгата "Бране на диви пчели" на Мюмюн Тахир е, без претенции от моя страна за задълбочена оцнека, е от онези книги, които имат призванието да защищават нашата културна идентичност. Прозата на този динозавър в съвремената българска литература пристрастява читателя не толкова към сюжета, колкото към драмата на неслучващото се с героите, към недоизказаността към отношения им, заредена едновременно с меланхолия, антилогичност, смътни предчувствия. Този съвременен писател създава у читателя усещането за разпознаване на собствевното лице., транспортиране през героите му. Прочетете само "Сезоните на мама", "Трева в училищния зенец", "Бране на диви пчели", "Очи на заем" и ще разберете за какво става дума.

от Милов / дата: 25 окт 2009

Книгата на Мюмюн Тахир "Бране на диви пчели" е най-мпечатляващата белетристична книга за 2009 година, а и за последните години. Рядко талантлива книга, написана на живо език, с лирична образност, тя ни води в един свят на доброта и хуманизъм. Той писателят, който след Николай Хайтов, който така добронамерено описва Родопите и нейните хора. За Мюмюн Тахир Родопите са действително земя за обетоване. И той обетова любимата си планина.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

 ...За дългите, мрачни зимни вечери...За моментите, когато ви се четат не безкрайно дълги, а безкрайно интересни истории - истории за приказни времена, за приказни места и приказни хора...Разказите и новелите в тази книга ми прозвучаха като приказките, които ми разказваше прабаба ми...Приказки, в които не вярваш и въпреки всичко вечер се завиваш през глава, за да не би...Отворих книгата и...останах в нея!!!

Анна Стоянова – Хеликон, Бургас