Пътят към свободния свят

Автор: Сабри Хамдиев

Коментари: 1

Издател Контекст
Брой страници 142
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 135 грама
Размери 19x12
ISBN
Баркод
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Сабри Хамдиев е роден на 3 юли 1942 г. в село Помен, Русенско, България. От 17 години живее в Пловдив и е жител на същия град. Началното си образование получава в родното си село, а през 1961 г. завършва гимназия в гр. Бяла. Няколко години работи като нередовен учител в различни краища на страната. През 1967 г. е приет във Филологическия факултет на Софийския университет. По-късно отново работи като учител и преводач от английски и френски език.
През 70-те години - времето, когато в България господства неосталинизмът и в ход са всички прийоми на партийния маккартизъм, той попада в категорията на неблагонадеждните за режима интелектуалци. През април 1977 г. е арестуван от ДС и осъден от състав на Софийски градски съд по чл. 104 и чл. 108 от НК на дванадесет години лишаване от свобода. От тях седем години и половина прекарва в Старозагорския затвор През януари 1988 г. Илия Минев основава първото Независимо дружество за защита правата на човека със седалище в гр. Септември. Сабри Хамдиев става член на дружеството още същата година и е негов представител за Русенския регион.
Заради дейността си в дружеството през януари 1989 г. отново е задържан от ДС. Същата година, през март, заедно със съпругата и дъщеря си са екстрадирани от България по посока за Виена.

В книгата си „Пътят към свободния свят" Сабри Хамдиев неподправено искрено разказва за хора и събития и разкрива истините за трудния път на приобщаването ни към ценностите на съвременното европейски общество.

от анатоли / дата: 13 окт 2016

Всеки един Патриот би трябвало да прочете тази книжка за да разбере и оцени днешната Свобода с каква цена е платена

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg