Живот и съдба

Автор: Василий Гросман
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател Факел Експрес & Жанет-45
Брой страници 966
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 990 грама
Размери 20x14
ISBN 9789544915193
Баркод 9789544915193
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

На 14 февруари 1961 г. КГБ конфискува и унищожава ръкописа и черновите на дилогията „Живот и съдба” (1960). Рецензентите определят романа като по-опасен от „Доктор Живаго” и предвиждат публикуването му най-рано след 200 години. Гросман се разболява от рак и умира на 14 септември 1964 г. в Москва. По чудо спасеният от поета С. Липкин екземпляр на „Живот и съдба” е пресниман на микрофилм от А. Сахаров и изнесен в чужбина от Вл. Войнович. През 1980 г. е публикуван в Швейцария, а в СССР – през 1988 г.

Аз видях непоклатимата сила на идеята за обществено добро, родена в моята страна. Видях тази сила в периода на всеобщата колективизация, видях я през 1937 година. Видях как в името на идеята за добро, също толкова прекрасно и човечно, колкото идеала на християнството, се унищожаваха хора. Видях села, гинещи от глад, видях селски деца, умиращи в сибирските снегове, видях ешелони, откарващи в Сибир стотици и хиляди мъже и жени от Москва, от Ленинград, от всички градове на Русия, обявени за врагове на великата и светла идея за обществено добро.
В ада закалих вярата си. Моята вяра излезе от огъня на кремационните пещи, премина през бетона на газовите камери. Видях, че не човекът е безсилен в борбата срещу злото, видях, че могъщото зло е безсилно в борбата срещу човека. В безсилието на безсмислената доброта е тайната на нейното безсмъртие. Тя е непобедима. Колкото по-глупава, колкото по-безпомощна е тя, толкова е по-огромна. Злото е безсилно пред нея! Пророците, вероучителите, реформаторите, лидерите, вождовете са безсилни пред нея. Тя – сляпата и няма любов – е смисълът на човека.
Василий Гросман


Очевидно създадено по модела на “Война и мир”, това смайващо описание на обсадата на Сталинград цели да покаже панорама на съветското общество по време на Втората световна война, подобно на тази, която прави Толстой за живота през епохата на Наполеоновите войни. Завършена през 1960 г и конфискувана веднага от КГБ, творбата остава непубликувана до смъртта на автора си през 1964 г и е пренесена тайно на Запад през 1980 г. Гросман ни показва една горчива, завладяваща картина на тоталитарния режим, който се страхува от свободолюбивия дух на тези, които са се борили за страната си толкова, колкото и от нацистите. Огромният брой персонажи включва стар арестуван болшевик; физик, принуден да подчини научните си открития на “социалистическия реализъм” и лекар-евреин на път към газовите камери в окупирана Русия. По ирония след освобождението на Сталинград от германците, много от героите се оказват оковани в новото робство на съветското управление. Но Гросман внушава, че свободолюбивият дух никога не може да бъде напълно унищожен и брилянтно свидетелство за това става този всеобхватен роман, който отхвърля компромисите на цял един живот, макар да обрича автора си на изгнание и позор до смъртта му.
Publishers Weekly


Не, в този роман няма нито една страница, която би могла да се промъкне през цензурата, защото от всички страници крещи голата истина.
Като сравнявам най-хубавите книги, написани в традицията на романа епопея за времето на съветската власт в Русия, бих казал, че романът на Гросман „Живот и съдба” е най-големият и най-значителен.
Владимир Войнович


Да прочетеш „Живот и съдба”, означава, наред с други неща, да осъзнаеш какво ще рече липсата на свобода. „Живот и съдба” е многопосочно свидетелство за силата на характера, която са способни да придобият изтерзаните човешки души. Този роман е един от най-великите романи на ХХ век.
Wallstreet Journal

Не само велик роман за Втората световна война, а шедьовър по всички критерии.
New Statesman & Society

Една силно топла и човечна книга...Описанието на семейство Щрум наподобява Чехов и дори Белоу.
Keith Gessen, The New Yorker

Майсторско описание на съдбата на Русия, въплътена в живота на нейния народ.
USA Today

Гросман показва моралната и идеологическа смърт на руския комунизъм, предопределена още от момента, в който Ленин започва да избива опонентите си вместо да разговаря с тях. В крайна сметка авторът довежда читателя до неизменното заключение, че комунизмът, както и фашизмът, имат само една цел: власт. Това послание, идващо от човек, който е бил в привилегированите вътрешни кръгове на властта, признат журналист и писател, е наистина съкрушително.
Forbes

Описанието на борбата на съветските граждани за оцеляване е великолепно. “Живот и съдба” е наричан най-великият руски роман на 20-ти век. Съгласен съм.
Daytona Beach News

“Живот и съдба” е не само смела и мъдра книга, тя е написана с чеховска проницателност.
Prospect Magazine

Класическо произведение на руската литература на 20-ти век.
The New York Times

Описанието на Гросман на съветския живот – в лагерите, на война, и в ежедневието – е енциклопедично и незаслепено... изключително впечатляващо. Едно значимо допълнение към великата библиотека на забранената руска литература.
The New York Times Book Review


Прочетете я, и се възрадвайте, че 20-ти век е създал толкова мъдър и истински литературен хуманист. Страданията и откровенията на героите му ни показват едни от най-разтърсващите и на моменти възторжени изблици на човешкото сърце, които могат да се открият в съвременната литература. Един роман на всички времена.
Washington Post Book World

Омагьосващ и завладяващ... “Живот и съдба” постига нещо, което доколкото ни е известно, никой друг роман не е успял напълно – да опише преданите съветски комунисти като обикновени хора, а не като предсказуеми въплъщения на злото.
Vogue


След като прочетох още едно сравнение на “Доброжелателните” на Литъл с “Живот и съдба”, от чисто любопитство грабнах този роман, написан през 1959 г и бях изумена и очарована да открия един истински шедьовър, който притежава сложност на повествованието и разкрива страдание и човечност, отсъстващи в книгата на Литъл. Ако “Доброжелателните” успее да провокира подобни усещания у читателя, то съществуването му би било оправдано още веднъж.
Elisabeth Vincentelli

“Живот и съдба” няма паралел в съвременната руска литература... даже бих казал съвсем смело, че гласът на Гросман в “Живот и съдба” е първият свободен глас на съветския народ.
Commentary

от death metal / дата: 04 апр 2012

"Война и мир" на ХХ век.

от thornbirds / дата: 16 окт 2011

"Сталинградската победа определи изхода на войната, но мълчаливият спор между победилия народ и победилата държава продължаваше."
В. Гросман - "Живот и събда"

от Ceco / дата: 13 юли 2011

Ще я има ли отново на пазара? Много искам да се сдобия с нея.

от СИБИЛА / дата: 18 авг 2009

А защо я няма в наличност?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Това е първият литературен опит да се приравнят тоталитарните системи - фашизъм, националсоциализъм, комунизъм. Авторът, Василий Гросман, заплаща с живота си за това . КГБ на прощава тези неща. Дебелината на книга плаши , но увлекателността привлича. Заслужава си усилието да  прочете тази книга !

Антон Марваков , Хеликон Благоевград

Свободата и любовта са основата на всеки един човешки живот. Гросман ни показва как една държава се опитва да контролира и двете чувства и впоследствие - да ги унищожи. Романът е завършен през 1960 година.
На фона на Втората световна война, концлагерите служат за сцена на вечната борба между тоталитарната държава и независимия човешки дух. Изводът на автора е, че дори само един Свободен човек да има на света, той винаги е по-силен от жестоката система.
Роман епопея за Държавата, но и за Човека.

Красимир Червенков, Хеликон - Пловдив

Един от най-добрите начини да си спомним за Втората световна война е до прочетем литературното наследство на онези, които са я изживели. Василий Гросман участва като съветски военен репортер почти всички големи събития от „Великата отечествена” – битките за Москва, Сталинград, Курск, Берлин. Постепенно Гросман започва да критикува режима на Сталин – и така се ражда „Живот и съдба” – един по-зрял и рязък опит да се осмисли войната, ролята на „вождовете” и „обикновените” хора, загубите, лишенията и смазването на индивидуалността.
Чудесен роман, плод на дълбоки размисли и лични преживявания.

Димо Георгиев - Хеликон, Шумен