Благодетелите или благотворителната мафия. Роман

Автор: Елс де Хрун
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Фама
Брой страници 272
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 363 грама
Размери 21x14
ISBN 9789545973437
Баркод 9789545973437
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Благодетелите" (2006), последната книга на Елс де Хрун, е роман, но с документална основа. Скандална за част от западноевропейското и българското общество е историята за връзката на холандката, обикнала етнически турчин в България, но най-фрапиращи са фактите за корупция и финансови и политически машинации в сферата на благотворителността – при тъй наречените "помощи за развитие", на които са се посветили Франк и Ева. Всъщност става дума за същинска мафия, за която малцинствата и бедните са само касичка за събиране на пари... така вижда нещата еманципираната, борбена, ангажирана героиня, донякъде прототип на авторката.
В увода към "Благодетелите" се посочва предисторията на романа и конкретният контекст, в който се развива той – бурно кипящата България малко преди присъединяването й към ЕС; и Холандия, която трябва да преосмисли подхода си към раздаването на помощи. В увлекателния сюжет, често движещ се съвсем близо до криминалната интрига, всичко това се преплита с романтиката на една трудна любов и богатия емоционален свят на Балканите.
Освен писателка Елс де Хрун е и политик, член на Европейския парламент, в който застъпва каузата на Зелените за прозрачност в политиката, човешките права, справедливо отношение към малцинствата и срещу дискриминацията и корупцията на властта. Ключови думи за Елс де Хрун са свободата и отговорността. Книгите й са преведени на десетки езици и награждавани в различни държави. Освен на романи е авторка на детски, образователни и публицистични творби. Част от произведенията й се основават на конкретни факти и разследвания и са на ръба на политическата нон-фикция, която все още търси своето достойно място сред утвърдените жанрове.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Прозорци от найлон,болни от хепатит деца без бъдеще,кърмачки,хранещи се от сметището,придружени от своите горди бащи на мизерията.Това е картина от бита ни.Приемаме я за даденост и само понякога,уморени от подреденият си собствен живот,обсъждаме  помежду си    несправедливото разпределение на капитала и повсеместната корупция.Новородените в ромските гета - обречени със самото раждане, ще чакат отпуснатите от ЕC, докато се научат да съществуват и без тях. Дейността на НПО се свежда до писане на доклади и разпределяне на премии, а бедните са толкова угнетени, че не разбират какво се случва с живота им. Вкопчваме се в разширяващият се ЕС, а се оказва , че там също важи правилото “Има ли хора и животни, значи силните манипулират слабите!“ Оцеляваме някак,примирени с ежедневието си,но когато член на Европейския парламент ни го обрисува, изведнъж ни става много мъчно и дори сме готови мъничко да поплачем. А не е ли време просто да направим нещо?                                

Милена Дамянова - Хеликон София (Стамболийски)