Последният харем. Исторически роман

Автор: Петер Пранге

Коментари: 0

Издател Унискорп
Брой страници 464
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 427 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543301607
Баркод 9789543301607
Категории Исторически романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Историческа драма, ориенталски любовни приказки и политически трилър в едно!
История за истинското приятелство между две жени
Петер Пранге е съвсем наясно как се пишат увлекателни исторически романи. Значимите събития от миналото, за които разказва немският автор, винаги пленяват въображението на читателя, макар че и тогава, и сега основните движещи сили си остават същите – любов, омраза, завист, красота. Героите на Пранге са толкова автентични и истински, че винаги успяват да отразят нещо от самите нас.
Като автор на исторически романи Петер Пранге се интересува преди всички от това как хората преживяват голямата история в собствения си житейски път; какво се случва в душите им, когато собствената им съдба се сблъска с изключителни исторически събития; как успяват да продължат напред и да съградят всичко отначало.

Константинопол 1909 г. В закътания свят на султанския харем Фатима и Елиза прекарват дните си, мечтаейки за бъдещето. Едната отчаяно желае да стане фаворитка на султана, а другата жадува за любов и свобода. Но историята се намесва и Османската империя рухва - това е часът на раждането на модерна Турция. Султанът е детрониран и изпратен в заточение, а харемът е напълно разрушен. Стотици жени, сред които Фатима и Елиза, са изоставени на произвола на съдбата. Някои от тях тръгват да дирят своите изгубени семейства, но на Фатима и Елиза им предстои да открият себе си и да научат как да се справят сами с трудностите на живота. Скоро те срещат двама необикновени и забележителни мъже – Феликс, доктор от далечна Германия, и Тайфун - офицер, който работи в новото правителство. Ще може ли любовта да се превърне в мост над бездната между Ориента и Запада, миналото и бъдещето? И докато старата империя изгаря в пламъци, две жени са заплашени от това да скъсат и последната нишка от общото си минало – приятелството.

Ключови думи: Исторически романи

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

 „Последният харем“ е книга, която съчетава историческа драма, трилър и ориенталска приказка. Авторът ни пренася в Османската империя, в Константинопол по време на управлението на последния султан Абдул Хамид II, наричан още „Кървавия“. Описва живота в харема - изкуствен рай, приказка, нямаща нищо общо с  реалността навън. Приказен рай, защитен от външни опасности, в който властват различни закони. Свят, движен от страст, ревност, завист и понякога любов.  Но историята променя своя ход и султанът е детрониран,  идва нова власт, носеща демократични промени, повлияни от Запада. Избухва с пълна сила конфликт между традиция и новост, между източната култура и европейската, между различните религии. Започва Първата световна война и Турция се оказва от губещата страна.


Всички тези събития Петер Пранге показва чрез съдбата на две момичета, Фатима и Елиза, черкезка и арменка, отвлечени като деца за харема на султана. Две момичета, дали обет да останат винаги заедно в името на Алах и Дева Мария. Съдбата обича да разваля нашите уговорки и двете момичета са разделени и принудени да се справят сами. В историята на Елиза проследяваме съдбата на арменското население, подложено на терор и избиване. А Фатима се омъжва за влиятелна фигури -  представител на Младотурското правителство, Тайфун паша. Но и на двете им е много трудно, макар че едната се бори за живота си, а другата за сина си. Единствената нишка, която ги свързва и крепи е приятелстото и обетът им.

Дани Петкова, Хеликон Добрич

Петер Пранге е роден през 1955 г. в Германия. Следва романистика, германистика и философия в Гьотинген, Перуджа, Париж и Тюбинген. Специализира история на Просвещението. Задълбочените му изследвания на обществото през тази епоха го подтикват да пише исторически романи. Първият – „Кехлибареният амулет“, е европейски бестселър. Следва грандиозната историческа трилогия „Строители на светове“: Принчипесата, Философката, и Бунтарката, които го изкарват на световната литературна сцена. Книгите му са преведени на десетки езици и със седмици оглавяват бестселър листите. Най-новата му книга „Последният харем” отново жъне успехи. Романите му са вдъхновени от темите за любовта, смъртта и страстта.
„Искам да изкуша читателя - споделя Петер Пранге - с увлекателни истории, които разказват за нечувани постижения, докато накрая той се озове сред големите въпроси за изкуството, философията и науката.”