По въпроса за книгата

Автор: Алберт Бенбасат

Коментари: 1

Издател УИ-"Св.-Климент-Охридски"
Брой страници 356
Година на издаване 2008
Корици твърди
Език български
Тегло 405 грама
Размери 21x14
ISBN 9789540727127
Баркод 9789540727127
Категории Есеистика. Публицистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Книгата всъщност е триединство: дух - тяло - стока. Въпреки че повечето издатели са склонни да слагат ударението върху третия елемент. Не ги виня много. Но понеже се причислявам към бранша, смятам, че в работата си трябва да акцентираме и върху духовното, и върху телесното, и върху стоковото начало на това „осмо чудо на света". Книгоиздаването означава и една специфична култура, а именно - културата на книжната направа. Няма нищо по-прекрасно от една професионално написана и професионално издадена книга.
Около нас бъка от книги, които уж си имат всичко: автор, заглавие, копирайт, съдържание, даже рецензенти и редактори, но всъщност са „гугълски". Нищо в тях не е каквото изглежда; то е виртуално (т.е. крадено); пастиш, при това най-бездарен. „Опредметявайки" в книга присвоеното с сору-раste чуждо съдържание, „гугълите" си градят (фалшив) АВТОРитет. Тази мимикрия обезценява и дискредитира книгата, превръща я от сериозен, траен творчески и интелектуален продукт в малоценен и малотраен хибрид - „гуглокнига".
С влизането ни в Европейския съюз проблемите на българската книга няма да бъдат автоматично решени. Очакват ни ред изпитания. Първо, окрупняване на книжния бизнес, поглъщане на по-малки издателства от интернационални медийни корпорации, някои от които вече навлязоха, а други предстои да навлязат у нас. Второ, западане и дори закриване на неконкурентни издателства. Трето, агресивна инвазия на масмедиите: още и още книжни поредици, разпространявани от многотиражни вестници. Всичко това е част от играта. Но за да се спазват правилата й е нужна сериозно партньорство между институциите - творчески, издателски, търговски, държавно-административни, с активното представителство на професионалните сдружения и гражданското общество.
Авторът

от :) / дата: 25 юни 2010

Любимият ми преподавател! :)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg