Онлайн самота

Автор: Марияна Минчева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Стено
Брой страници 104
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 120 грама
Размери 20x13
ISBN 9789544493448
Баркод 9789544493448
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Спомените за миналото са единствената гаранция, че сме го преживели. Но писането на дневници за случилото се отдавна не е на мода сред поколенията от новото хилядолетие, така както не са актуални и дискусиите за стойността на човешките добродетели. Затова всеки художествен опит за житейска равносметка и преодоляване на мимолетната трайност на преживяното веднага прави впечатление.
Влюбеният човек винаги е един и същ, независимо от времето и обстоятелствата. Такава е и всеотдайната героиня от романа, независимо от факта, че само пет пъти е виждала „на живо" своя Стив. User/ът/ - Стив, при всеки отделен случай е с различни „виртуални" лица, но лъжите му са без образ, анонимни и трудно различими. Затова и „онлайн" разочарованието от егоизма и измамата на любимия човек е толкова силно.
В нашето задъхано настояще всеки бърза да консумира, да бъде потребител на всичко достъпно, дори и с риск да „изяде чувствата си". Но романът ни дава надежда, че всичко зависи все още от Човека и необяснимата, ирационална способност на душата му безпогрешно да разпознава истинските ценности на битието. Някой от древните мъдреци беше казал, че единственият смисъл в живота на хората е всеки да се научи да обича. Затова съхраняването на спомена за една безхитростна и всеотдайна любов, случила се предимно в обичайната за 21. век виртуална реалност на интернет, придава особена ценност на преживяното. Дори и в Нета думи като „обичам те" и „не мога без теб" винаги ще имат стойност. Ако съдържанието им се деформира или изчезне напълно в ерата на киберпространството ни, остава вярата, родена след прочитането на „Онлайн самота", че все някой ще се досети да изпише на екрана на нашите компютри зова за спасение: Save Our Souls, вместо марката на програмираната рационалност - „Windows".
Проф. дпн Галя Герчева

Това е произведение, което изненадва и покорява с откритост и искреност - до степен на поемане на риск от нараняване - така както много от нас са поемали този риск "on line" в интимната приглушена анонимност на Интернет-пространството - винаги с очакване за взаимност и надежда за справяне със самотата, но понякога безпомощно голи и уязвими. Авторката съблича анонимността на "user-а" и застава в светлината на прожектора.
Докато четем, понякога се питаме дали долавяната на места несръчност на перото не е търсен похват в изграждането на собствения авторски образ - на житейски несръчна и тъжна, но фина, щедра, достойна, силна и великодушна жена. А "при необходимост" - и санкционираща!
Развитието и разкриването на двата основни образа - на авторката и антипода й патологичен лъжец - е толкова увлекателно, че книгата наистина се чете на един дъх.
Доц. дмн Антон Славчев - психиатър, Медицинска академия - София

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

 През последните години все повече хора прекарват голяма част от времето си в интернет пространството. За добро, или лошо-мрежата става неделима част от ежедневието ни. „Онлайн самота“ от Марияна Минчева е книга, която много добре разкрива част от нещата, които може да се открият във виртуалното пространство. Тази творба не e биографична, но разкрива три години от живота на авторката.

   Героинята е жена на средна възраст, която както много други хора прекарва доста часове от деня си пред компютъра. Чрез него тя се преселва в един нереален свят, в който чуваш повече ласкателства, отколкото упреци, може да си по пижама и с несресана коса, с пет лева в портфейла, а да си мислиш, че си на Хавайските острови. Подтиквана от самотата, мрежата дава на тази жена надежда, че може да срещне своята половинка. Разбира се след всяка среща остава разочарована и разбира, че мъжете, които са се представяли за преуспели хора са просто едни комплексари, неудовлетворени от собствения си живот. В същото това пространство един ден тя се запознава със Стив-преуспяващ бизнесмен, но и самотен мъж. В него открива нещо по-различно и така между тях се завързват по сериозни отношения. Годините минават между споделените sms-и, разговори и чатове в skype. Връзката им не остава само виртуална, имат и доста реални срещи. Героинята е щастлива, но с течение на времето започва да се усъмнява в искреността на мъжът отсреща и постепенно осъзнава, че е попаднала в мрежите на един лъжец, който дори сам вярва на измислиците си.

   Книгата е ясен пример за това, как едно влюбване и страхът от самотата може да  накарат човек да бъде много наивен. Показва, че колкото и забавления да ни предоставя „Интернет“, може да ни поднесе и много клопки.

Жанета Иванова - Хеликон Варна, Пикадили Парк